Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Piețe istorice pe care merită să le vizitei în Cluj-Napoca

 

Cluj-Napoca este unul dintre cele mai vechi și mai dezvoltate orașe din România, fiind atestat istoric încă din perioada romană. Fiind un centru administrativ atât de vechi nu ar trebui să ne surprindă faptul că are și piețe istorice foarte vechi.

Noi am bătut centrul la pas pentru a-l cunoaște mai bine și în urma plimbărilor am făcut un top al celor mai frumoase piețe istorice din oraș pe care ar trebui ca orice turist sau student proaspăt mutat aici să le viziteze.

Piața Muzeului

Am decis să începem cu aceasta pentru că este cea mai veche piaţă a oraşului, numită în trecut Piaţa Mică. Ea este situată în centrul primei incinte fortificate a cetăţii medievale. Aici mai poate fi observat și în zilele noastre Turnul din colţul sud-estic al cetății medievale, denumit al Pietrarilor de la breasla care îl administra, transformat apoi în temniţă. În prezent, în turn este amenajat Muzeul de Speologie „Emil Racoviţă”, singurul muzeu din România dedicat ştiinţei peşterii.

Tot aici, în partea vestică a pieței, se află și Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, cel după care a fost și denumită. Colecţia de bază a muzeului cuprinde peste 400.000 de piese din ceramică, metal și sticlă, armament, cărţi vechi, documente şi fotografii, iar Tezaurul include aproximativ 4600 de exponate din aur şi argint.

Latura de est a Pieței Muzeului este dominată de Biserica și Mănăstirea Franciscană, unele dintre cele mai vechi edificii de acest gen din oraș. Iniţial pe locul unde este ridicată Biserica Franciscană a fost ridicată prima biserică din Cluj (sec. XI-XII), distrusă apoi în timpul primei invazii a tătarilor. Din anul 1898 în faţa bisericii se află amplasat Obeliscul Carolina, primul monument laic al oraşului.

În zona centrală a Pieței Muzeului se află un alt monument emblematic al Clujului, Casa Matia, locul de naştere al lui Matei Corvin, cel care avea să devină cel mai puternic şi erudit principe al Transilvaniei şi rege al Ungariei (1443-1490).

Piața Unirii

piata-unirii-cluj-napoca_21669519Sursă foto: Rigmanyi

Piața Unirii este piaţa centrală a oraşului, numită în trecut Piaţa Mare, fiind de altfel cea mai mare dintre pieţele Europei centrale şi de sud-est din perioada medievală. Aceasta s-a dezvoltat după ridicarea celei de-a doua incinte fortificate a cetăţii medievale.

Aici se află amenajat un sit arheologic, acoperit cu sticlă pe o suprafață de 82 de metrii, care cuprinde vestigii și ruine de construcţii din epoca romană printre care pot fi amintite două clădiri publice, cu o curte interioară care avea în mijloc o fântână. Peste aceste ruine romane de-a lungul timpului s-au suprapus construcții medievale, interbelice și contemporane.

Piaţa este dominată de Biserica romano-catolică Sf. Mihail, un remarcabil monument istoric şi de arhitectură religioasă. Construcţia bisericii a început în 1316, în timpul lui Carol Robert de Anjou și a fost finalizată abia în secolul următor (1437), în timpul lui Sigismund de Luxemburg.

Lângă Biserica Sf. Mihail este amplasată statuia lui Matei Corvin, opera sculptorului János Fadrus. Ansamblul statuar, recent restaurat, îl înfăţişează pe regele Matia Corvin călare pe un cal, primind omagiul unora dintre conducătorii contemporani: Blasiu Magyar – banul Croației, Pavel Chinezu – comitele Timişoarei, Ştefan Zápolya – palatinul Ungariei şi Ştefan Báthory – voievodul Transilvaniei.

Piaţa Avram Iancu

piata-avram-iancu-cluj-napoca_38860758Sursa foto: Ionut David

Piaţa Avram Iancu a fost amenajată în cursul sec. al XIX-lea ca piaţă ornamentală, devenind ulterior un centru civic, simbol a românismului. Aici se află Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, un simbol important al ortodoxismului românesc. Tot aici, se află și statuia lui Avram Iancu, conducătorul Revoluţiei de la 1848 din Transilvania. În centrul pieţei este o frumoasă fântână arteziană muzicală, spaţiul din jur fiind amenajat ca zonă de agrement. În apropiere, pe laturile pieței se află Palatul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Palatul Prefecturii și Palatul de Finanţe.

Piața Ștefan cel Mare

teatrul-national-cluj_57259344Sursa foto: Alexandru Ionas-salagean

În partea de sud a Piaţei Avram Iancu se află Piața Ștefan cel Mare, unde este poziționată clădirea Operei Române şi a Teatrului Naţional din Cluj-Napoca (1904-1906), două dintre cele mai vechi și mai prestigioase instituții culturale din România. Pe latura estică a pieţei se află Palatul de Justiţie şi Cazarma Sf. Gheorghe, iar în partea de sud vest a pieție poate fi observat Turnul Croitorilor şi o porţiune din zidul cetăţii medievale. În prezent, turnul a fost transformat într-un centru de cultură urbană găzduind expoziţii, conferinţe, festivaluri şi alte evenimente culturale. În faţa turnului se află statuia lui Baba Novac, generalul lui Mihai Viteazul, tras în ţeapă în 1600.

Citește istoria orașului roman Napoca

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *