Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
cluj
cluj

Ce poți vizita la Noaptea Muzeelor 2017 în Județul Cluj

Rețeaua Națională a Muzeelor din România și Centrul Cultural Clujean anunță cea de-a XIII-a ediție a evenimentului național Noaptea Muzeelor, considerat unul dintre cele mai importante evenimente culturale de peste an. Noaptea Muzeelor 2017 va avea loc pe 20 mai.

Dacă anul trecut peste 15.000 de persoane au participat la Noaptea Muzeelor în județul Cluj, în acest an există șanse mari ca numărul vizitatorilor să crească. Totodată, Noaptea Muzeelor 2016 a fost considerat de publicul clujean evenimentul cultural al anului trecut în cadrul premiilor Clujlife Awards.

Pe scurt, Noaptea Muzeelor 2017 înseamnă o zi și o noapte pline de activități intersante. Incintele muzeale pot fi vizitate normal în prima parte a zilei, urmând ca porțile să se deschidă din nou cu începere de la ora 19 și până în jurul orei 1 a doua zi. De la cross-uri și ateliere cu participarea publicului, expoziții de artă contemporană sau inaugurări de spații expoziționale noi și până la inedita șansă de a petrece o noapte în Muzeul de Artă, Noaptea Muzeelor 2017 se prezintă a fi cea mai diversă inițiativă prezentată vreodată publicului clujean.

Transport gratuit pe linia 25 de noapte

Cu ocazia Nopții Muzeelor, pe 20 mai, troleibuzul 25 va putea fi utilizat pe ruta sa de noapte cu titlu gratuit, prin amabilitatea Companiei de Transport Public, o inițiativă a Centrului Cultural Clujean.

Totodată, Noaptea Muzeelor 2017 la Cluj-Napoca va beneficia de sprijinul voluntarilor oferiți de Asociația Beard Brothers.

Ce poți vizita în Noaptea Muzeelor

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

Pentru ediția din anul 2017 a Festivalului European „Noaptea Muzeelor” din ziua de sâmbătă, 20 mai, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca pregătește un program de expoziții care dorește să pună în valoare nu numai patrimoniul cultural al muzeului, ci și creațiile artiștilor contemporani.

Elementul central al serii este reprezentat de expoziția dedicată operelor aflate în patrimoniul muzeului și supuse unor proceduri de restaurare în ultimii ani. Prin această acțiune, muzeul dorește să ofere vizitatorilor posibilitatea de a admira creații care, în mod normal, nu sunt expuse în Galeria Națională cu caracter permanent. Pe de altă parte, pe această cale, muzeul dorește să aducă în prim plan și activitățile de „culise” din viața instituției și să conștientizeze publicul legat de existența acestei dinamici (restaurare) a operelor de artă din patrimoniu.

Expoziții permanente și temporare:

  1. Marius Bercea. „A Full Rotation of the Moon”.
  2. Expoziția de pictură Culorile Soarelui. 100 de ani de la nașterea artistului Constantin DIPȘE (1917 – 2010)
  3. MOSTAPHA ROMLI. 20 / 21
  4. Expoziție Ovidiu Panighianț
  5. Expoziție: Lucrări restaurate din patrimoniul muzeului (2013-2016)
  6. Expoziţia de email: Anastasia Vdovkina şi Szvetlána Tóth
  7. Galeria Națională

În premieră pentru Noaptea Muzeelor, în acest an 10 iubitori de artă vor avea unica ocazie de a participa la un tur ghidat condus chiar de autorul expoziției „A Full Rotation of the Moon”, Marius Bercea.

Vivariul UBB

În cadrul Vivariului există mai multe secţiuni ce vor putea fi vizitate:

  1. Expoziţia permanentă, care cuprinde aproximativ 57 de specii de animale. La deschidere, în 2001, Vivariul adăpostea doar o colecţie de reptile şi amfibieni. La ora actuală, pe lângă acestea, Vivariul mai adăposteşte 10 specii de peşti, 9 specii de micromamifere şi 6 specii de păsări.
  2. Expoziţiile temporare, au loc în holul din zona de intrare a vivariului.
  3. Biobaza, unde sunt crescute animalele (gândaci, greieri, şoareci, râme, etc.) care sunt folosite ca hrană pentru animalele din expoziţie.

Cu această ocazie, Vivariul UBB anunță inaugurarea noului spațiu expozițional dedicat țestoaselor uriașe din Africa.

Muzeul de Paleontologie – Stratigrafie UBB

Muzeul de Paleontologie – Stratigrafie UBB Cluj propune pentru Noaptea Muzeelor 2017 o călătorie în trecut, pentru a cunoaște lumea exotică din apele calde ale mării care acoperea cândva Bazinul Transilvaniei. Astfel, fosilele expuse în Colecția de paleontologie a Bazinului Transilvaniei sunt mărturii ale existenței unei faune marine complexe cu ajutorul căreia se poate reconstitui evoluția geologică a bazinului, pe parcursul mai multor milioane de ani.

Expoziția poartă numele Fauna din Mările Transilvaniei și poate fi vizitată între orele 19-24 la sediul Muzeului de Paleontologie – Stratigrafie UBB Cluj din strada Str. M. Kogălniceanu nr. 1, Cluj-Napoca.

Muzeul de Istorie al Universității „Babeș-Bolyai”

Muzeul de Istorie al Universității „Babeș-Bolyai” vă invită la expoziția temporară ,,Universitatea din Cluj la răscruce de vremuri – momentul 12 mai”.

Expoziția își propune să scoată în evidență câteva evenimente importante din îndelungata istorie a prestigioasei universități clujene, evenimente care au avut loc în luna mai, în secole și circumstanțe extrem de diferite. Publicul va afla care sunt motivele pentru care data de 12 mai reprezintă un reper important în viața academică, dar și în tradiția locală a Clujului, și își va putea completa cunoștințele despre elita intelectuală românească și maghiară care s-a reunit în cadrul universității cunoscute azi cu numele de Babeș-Bolyai.

Expoziția se înscrie printre acțiunile care marchează apropierea centenarului unirii Transilvaniei cu România și transformările aduse în regiune de Primul Război Mondial.

Muzeul de Istorie al Universității „Babeș-Bolyai”  se poate vizita între orele 19-24 pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 4, Cluj

Muzeul de Mineralogie UBB

Muzeul de Mineralogie UBB Cluj îsi propune să facă cunoscută lumea fascinantă a mineralelor utilizate ca pietre preţioase, pietre de podoabă sau pietre decorative.

Vizitatorii pot vedea atât materialul în formă brută, cât şi în formă prelucrată, finisată, gata de a fi montat sub formă de bijuterii. Pot afla informaţii despre modul de selecţie şi evaluare a pietrelor preţioase, dar şi stiluri de prelucrare. Le vor încânta privirea pietre preţioase precum diamante, safire, rubine sau smaralde, din Africa de Sud, India, Sri Lanka, Brazilia, etc., dar şi pietre fine, în special granaţi, turmalină, varietăţi de cuarţ (ametist, citrin, cristal de stâncă, agat, etc.) şi opal (nobil, de foc), spineli, turcoază, din toată lumea.

În plus, vor fi prezentate minerale şi roci din peste 90 de ocurenţe din ţara noastră, care pot fi folosite la confecţionarea podoabelor sau a unor obiecte decorative. Predominante sunt varietăţile de cuarţ şi opal, dar sunt prezente şi alte minerale sau chiar roci comune, mai rar utilizate în scopuri gemologice.

Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei – Colecția de Istorie a Farmaciei (Muzeul Farmaciei)

Publicul poate vedea gratuit în locaţia vechii farmacii a Clujului două colecţii permanente şi o expoziţie temporară: colecţia de istorie a farmaciei, colecţia de aparatură medicală şi expoziţia „Animale vindecătoare. Ingrediente de origine animală din vechile farmacii transilvănene”. Destul de multe ingrediente farmaceutice se obţineau din animale şi insecte. Sursele scrise din secolul al XVIII-lea din Transilvania menţionează 80 de asemenea ingrediente, mai multe decât erau prevăzute în farmacopeile austriece, de exemplu. Unele erau exotice, obţinute din caşalot, pisici civet, sepie etc., iar altele erau locale, din specii europene comune (precum gândac de frasin, urs, cerb, porc şi altele). Se foloseau diferite organe, secreţii sau chiar „produse” patologice din corpul diferitelor specii de animale, precum bezoarele, însă în categoria ciudăţeniilor poate fi inclus şi cel mai celebru ingredient, praful de mumie.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei organizează în cadrul Nopții Muzeelor mai multe evenimente, atât la sediul instituției, cât și în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”. Printre acestea se numără accesul gratuit pentru o serie de expoziții permanente precum „Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII-XX” și expoziția tactilă „Atinge și înțelege – mesajul tactil al obiectelor țărănești tradiționale”. Aceasta din urmă este destinată în primul rând vizitatorilor cu deficienţe de vedere, oferind însă, în acelaşi timp, o experienţă de un tip aparte şi vizitatorilor obişnuiţi, mai ales unei anumite categorii de vârstă: copiilor dornici să atingă şi să manipuleze asemenea obiecte neobişnuite.

Mai mult, vizitatorii vor putea vizita expoziția etnografică „Tineri colecționari din România”, Expoziția „ArhiVe” (de arhitectură vernaculară), Festivalul Național de Ceramică Contemporană CAOLIN 2017 cu ateliere gratuite și demonstrații de creație pe suport ceramic susținute de profesori ai Liceului de Arte Plastice din Cluj, de membri ai asociației Terra Dacica Aeterna și de artiști ai Fabricii de Pensule. În plus, clujenii vor putea lua parte și la ateliere de modelaj în lut sau la Crosul Muzeului – Transylvania Ethno Run.

Cinema Dacia – Mănăștur

Noaptea Cinemedia reprezintă un eveniment prin care absolvenții Departamentului Cinematografie şi Media din cadrul Facultății de Teatru şi Televiziune, Universitatea „Babeş-Bolyai” vor proiecta filme realizate de ei pe parcursul anilor de studiu. Puteți viziona filmele de scurt metraj ale absolvenților de anul acesta, imagini de culise (making-of), filme de prezentare şi fotografii realizate de studenți. Ultimele vizionări încep la ora 24, accesul fiind liber.

Centrul de Cultură Urbană Casino – Parcul Central

Oraș cosmopolit în plină dezvoltare, Cluj Napoca are un farmec aparte, dat de toate aspectele vieții: cultură, artă, sport, economie, așezare geografică și, nu în ultimul rând, locuitori. Fie că sunt copiii care se joacă în parcuri, studenții care învață sau adulții care muncesc, Cluj Napoca are un ritm aparte, vizibil cu precădere în orașele mari ale țării. Toate aceste aspecte ale orașului vor putea fi observate și admirate în cadrul expoziției de fotografie „Clujul are farmec”.

Muzeul Mitropoliei Clujului – subsol Catedrala Mitropolitană – Piața Avram Iancu

La Muzeul Mitropoliei Clujului vor fi expuse două din cele mai reprezentative icoane ale Sfintei Fecioare Maria din spațiul Transilvaniei. Icoanele Maicii Domnului de la Ilișua (1673), aflată în colecția Muzeului Mitropoliei și cea de la Mănăstirea Strâmba din Jud. Sălaj (1673) sunt considerate făcătoare de minuni și poartă amprenta harului de pictor al preotului Luca din Iclod.

Centrul de Cultură Urbană Bastionul Croitorilor

Pătrunde în ambianța medievală a Bastionului Croitorilor când cornul străjerilor va suna de nouă ori. La intrarea primului cat străjerii cu făclii vor întâmpina nu doar breslele din Castrum Clus, ci și oaspeții sosiți în Orașul-Comoară spre a se bucura de la ceasurile 9 din noapte de priveliștea romantică a cavalerilor și domnițelor care profitând de tăcerea armelor în această noapte aparte vor oferi celor ce vor intra în bastion sonete, dans medieval, commedia dell’arte, fabule, oralitură și surprize … pentru cei mici.

Noaptea Muzeelor în alte locații din Județul Cluj

La nivelul județului Cluj, Noaptea Muzeelor 2017 va înseamna acces gratuit și pentru persoanele care vor vizita Muzeul de Istorie Turda, Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea și Galeria de Artă a Muzeului Municipal Dej.

Cover -
Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *