Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Cinematografia lituaniană, în centrul atenției la TIFF 2016

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) se pregătește pentru o ediție aniversară: în 2016 TIFF ajunge la cea de-a 15 ediție din istoria celui mai mare festival de acest gen din România. În acest an, festivalul de film se va desfășura în perioada 27 mai – 5 iunie, la Cluj-Napoca.

După o ediție trecută spectaculoasă, cu peste 73.000 de spectatori, organizatorii Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) se pregătesc intens pentru o ediție aniversară, cu o selecție de filme interesante și captivante și o mulțime de invitați din toate ariile cinematografice: de la regizori, la actori, cineaști, selecționeri sau critici de film, așa cum ne-au obișnuit și până acum.

Cineaștii care doresc să participe la ediția din 2016 a festivalului clujean de film își pot înscrie producțiile în Competiție și în celelalte secțiuni (No Limit, Supernova, Umbre, What’s Up Doc?) până pe 1 februarie, iar în Zilele Filmului Românesc până pe 1 martie 2016, completând un formular online.

„Focus Lituania” la TIFF 2016

Ediția cu numărul 15 a festivalului va avea în centrul atenției programul dedicat Lituaniei în România, ca țară invitată la TIFF 2016. „Focus Lituania” va fi organizat în parteneriat cu Lithuanian Film Centre, iar programul va cuprinde, filme, concerte și alte evenimente speciale.

Pe parcursul festivalului cinefilii vor avea ocazia să vadă o selecție de peste 10 titluri importante din cinematografia lituaniană, filme reprezentative din ultimii cinci ani, pelicule clasice restaurate, dar și trei dintre operele celui mai cunoscut cineast lituanian, Šarūnas Bartas, în secţiunea 3×3. Regizorul va veni Cluj și va discuta cu publicul despre filmele sale. O importantă delegație de cineaști, selecționeri, critici și reprezentanți ai Lithuanian Film Centre va fi prezentă la festival, în primul eveniment major de acest gen dedicat țării baltice în România”, transmit organizatorii TIFF.

Šarūnas Bartas (n. 1964) este unul dintre cei mai proeminenți cineaști lituanieni. Printre cele mai cunoscute și premiate filme ale sale se numără: Three Days (1992), The Corridor (1995), Few of Us (1996), The House (1997), Freedom (2000), Seven Invisible Men (2005) sau cel mai recent film al său, Peace to Us in Our Dreams, pe care cinefilii îl vor putea urmări la TIFF, în mini-retrospectiva 3X3.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) este primul festival de film de lungmetraj din România. Înființat în anul 2002, de către Asociația Pentru Promovarea Filmului Românesc, de-a lungul timpului acesta a reușit să devină cel mai important festival de film din țara noastră, care prezintă anual o colecție variată de sute de filme din numeroase țări ale lumii și reunește în sălile de cinema zeci de mii de cinefili, cărora li se adaugă nume reprezentative din cinematografia lumii, de la actori, la regizori, scenariști sau critici.

Cea de-a 14-a ediție a TIFF s-a desfășurat în perioada 29 mai – 7 iunie 2015 și a reunit la Cluj-Napoca 223 filme din peste 60 de țări ale lumii și un număr record se spectatori, de peste 73.000 de plătitori de bilete. Câștigătorul „Trofeului Transilvania”, cel mai important trofeu al festivalului, a fost filmul argentinian „Incendiul” (El incendio/The Fire), în regia lui Juan Schnitman.

Cover -
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *