Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Clujul cultural: Festivalurile de muzică jazz (IV)

Orașul Cluj-Napoca este unul dintre cele mai importante centre cultural-artistice din țara noastră. Aici se găsesc unele dintre cele mai bune şcoli de muzică, artă și design, dar și teatru și televiziune din țară precum și unele dintre cele mai prestigioase instituţii culturale din România, recunoscute la nivel internaţional.

„Clujul cultural” este reprezentat în egală măsură atât de manifestările artistice și teatrale, cât și de evenimentele cinematografice și muzicale din oraş. În articolele anterioare am prezentat cele mai importante festivaluri artistice, cinematografice și de muzică clasică din oraş, motiv pentru care în acest articol voi face o prezentare sumară a celor mai importante festivaluri de muzică jazz din Cluj-Napoca.

Transilvania Jazz Festival (TJF)

Festivalul Internaţional Transilvania Jazz Festival (TJF) este un alt festival muzical de pe lista evenimentelor culturale de talie internaţională care au loc în Cluj-Napoca.

TJF a debutat în anul 2006 și este organizat de Asociaţia Culturală Cetatea Albă. De atunci anual, timp de trei zile, festivalul reunește în săli de concerte, cluburi sau pieţe publice muzicieni și grupuri de jazz de renume atât din țară, cât și din străinătate. Alături de aceștia festivalul promovează și se oferă drept rampă de lansare și pentru cântăreți de jazz mai puțin cunoscuţi sau noi apăruţi în această ramură muzicală.

De-a lungul timpului, TJF a început și o serie de programe speciale dedicate tinerilor muzicieni, precum și o serie de masterclass-uri și workshop-uri a căror tematică este muzica jazz și toate ramurile sale.

Transilvania Jazz Festival se află în acest an la cea de-a IX-a ediție.

Jazz in the park

Festivalul Jazz in the park este primul eveniment de acest gen din oraș care se desfășoară într-o singură locație și anume în Parcul Central din Cluj-Napoca.

Ideea organizării unui festival în parc s-a născut în America, în anii ’70. La Cluj-Napoca acest concept a fost pus în practică pentru prima dată în anul 2013 de către Asociaţia FAPTE ce activează în domeniul cultural și educațional.

De atunci, anual, în Parcul Central sunt amenajate mai multe scene pe care se cântă live jazz, blues, folk și muzică clasică atât de către artiști români, cât și de către artiști străini.

Anul acesta proiectul s-a extins și pe Malul Someșului, unde au fost amenajate două plaje unde au fost susţinute concerte live.

Cover -
Picture of Reka

Reka

Reka este o persoană mereu în dezvoltare. O plictisește plictiseala și vrea mereu să facă ceva noi și să descopere un subiect bun. A terminat un Master în Relaţii Publice, dar şi-a continuat visul de a deveni scriitoare. Speră ca într-o zi să își publice cartea, care e în curs de finalizare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *