logo
Generic filters
Exact matches only

Clujul și legendele sale: Castele legendare din județ

Castelele și cetățile din jurul Clujului au ceva în comun, și nu mă refer la vechimea pe care o are fiecare dintre ele și nici la starea de ruină în care se află majoritatea. Vorbesc despre legendele din spatele acestora, povești bazate pe fapte reale, dar care fie nu pot fi susținute prin documente istorice, fie sunt construcții ale imaginarului colectiv. Dacă până acum am vorbit despre legendele de la Castelul Banffy din Bonțida sau cele de la Castelul Episcopal din Gilău, azi îți povestesc despre legende care sunt create în jurul altor castele și cetăți din județul Cluj.

Cetatea Comitatului din Dăbâca

Legenda spune că aceasta ar fi fost cetatea voievodului Gelu și nu cea din Gilău, însă nu există dovezi arheologice care să susțină această afirmație. Totuși, există dovezi că pe locul unde a fost construită această cetate în secolul al IX-lea, a existat și o cetate dacică. O altă legendă interesantă care învăluie ruinele acestei cetăți e și motivul pentru care unii locuitori din comuna Dăbâca o cunosc sub numele de „Cetatea Urieșilor”. Potrivit legendei, urieșii cărau sare pe timp de zi, iar seara se ascundeau în cetate și dormeau acolo, de frică să nu fie furați sau omorâți. Adevărul din spatele acesteia stă în faptul că Dăbâca făcea parte din gruparea de cetăți care controlau „drumul sării”. Se presupune că urieșii erau de fapt cavalerii pecenegilor.

Castelul cu inorogi

Castelul Kornis din localitatea Mănăstirea are o poveste tare interesantă. Se spune că, în Evul Mediu, prin zonă bântuia un inorog rău, care distrugea gospodăriile oamenilor și mănăstirea călugărilor benedictini din zonă. Ca să termine cu atacurile inorogului, un înaintaș din familia ce deținea terenul, familia Kornis, al cărui nume îl și poartă castelul, l-ar fi pândit în repetate rânduri atunci când unicornul mergea la izvor să bea apă. Într-o seară, Kornis l-ar fi așteptat și, când inorogul trecea un pod, l-ar fi lovit cu o coasă, ucigându-l. Pentru că a dat dovadă de un asemenea curaj, bărbatul a fost înnobilat și i s-a permis să își pună pe blazon silueta unui inorog cu o săgeată în gură. O altă legendă despre acest castel spune că aici s-ar fi întâlnit, în secret, împărăteasa Maria Tereza cu un ofițer din garnizoana de la Dej.

Tot legată de acest castel mai există și o legendă ceva mai macabră. La începutul secolului XX, Karoly Kornis a vrut să construiască o mini-hidrocentrală, pentru care a adus meșteri din Italia. Legenda spune că nu reușeau să termine construcția, ei simțind că trebuie făcut un sacrificiu uman. Drept urmare, ar fi cumpărat un copil retardat, care avea 8 luni, de la familia sa și l-ar fi zidit acolo. Nu există dovadă că acest lucru chiar s-a întâmplat, însă barajul există și în zilele noastre și este funcțional.

Descoperă și alte legende din Cluj și întoarce-te pe Bună Dimineața Cluj miercuri, 27 iulie , pentru legendele altor castele din județ. 

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *