logo
Generic filters
Exact matches only

Clujul și legendele sale: spiritele castelului Banffy din Bonțida

 

În ultimii ani a devenit unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din județul Cluj, datorită festivalului Electric Castle, care a readus puțină glorie castelului din Bonțida. Cu toate acestea, castelul Banffy are o istorie fascinantă și o serie de legende care îți fac pielea de găină. Pentru că ediția din acest an a festivalului de muzică electronică se apropie, te invit să te abați puțin de la legendele orașului Cluj și să îți îndrepți atenția spre Castelul Banffy din Bonțida.

„Cicatricile” lăsate de spitalul militar

În 1944, castelul a fost folosit ca spital militar de către germani în timpul celui de-al doilea război mondial. În acea perioadă, în clădire au fost găzduiți mulți soldați care erau răniți sau pe patul de moarte, unii dintre aceștia chiar pierzându-și viața acolo. Urmele acestui spital militar improvizat au rămas extrem de vizibile în clădirea care a fost jefuită și apoi incendiată de armata nemțească, iar ruinele acesteia au rămas adăpostul perfect pentru spiritele celor căzuți la datorie. Se spune că aceste fantome apar din când în când în diferite părți ale castelului. Asemenea vedenii se spune că apăreau inclusiv copiilor care se jucau în zonă, în timp ce vegheau animalele cu care ieșeau la păscut.

Grăjdarul sedus

O altă poveste cu fantasme implică o domniță de rang înalt care era apropiată familiei Banffy și care își înșela soțul pe teritoriul castelului. La un moment dat, se spune că aceasta a fost văzută de un grăjdar angajat la castel și că aceasta a ordonat ca acesta să fie ucis. Deși, o altă variantă a acestei legende spune că domnița s-ar fi hotărât să îl seducă și că l-ar fi ucis chiar ea, cu un cuțit, ca să se asigure că nu o dă de gol. Indiferent de varianta pe care o crezi mai plauzibilă, finalul acesteia este unul asemănător: spiritul acelui grăjdar a rămas în incinta castelului și bântuie ruinele clădirii, apărând din când în când în diferite locuri ale castelului și provocând fenomene inexplicabile, precum lumină unde nu este curent electric sau consumarea unui bec în câteva ore (se pare că becurile s-ar arde în fiecare zi în zonă).

Desigur, legendele de acest gen dau frumusețe și personalitate unui loc care este și așa unul superb. Castelul este încă în proces de restaurare, însă se află pe lista celor mai periclitate 100 de monumente istorice.

Descoperă și alte legende din Cluj și întoarce-te pe Bună Dimineața Cluj miercuri, 6 iulie , pentru o nouă legendă. 

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *