Clujul și legendele sale: Castelul Episcopal din Gilău

 

Fiecare loc pe care îl vizitezi are o poveste, fie că a fost martorul unor evenimente importante, fie cucerește prin povești interesante care s-au întâmplat în perimetrul acestuia. Te invit să pășești în universul legendar al Castelului Episcopal din Gilău și să descoperi câteva povești interesante, pe care le poți spune și altora atunci când vă aflați în zona acestuia.

Castelul Episcopal din Gilău ascunde un ciubăr plin cu aur

La doar câțiva kilometri de Cluj, în Gilău, există un castel, acum în paragină, despre care se spune că ar fi fost parte din vestita cetate a lui Gelu, primul conducător român din zona Transilvaniei (sau cel puțin primul atestat documentar). De fapt, este bănuit că numele localității Gilău este un derivat de la Gelu, având în vedere că în această zonă s-a luptat armata sa cu oastea lui Tuhuntum, însă există și voci care spun că ar fi românizarea cuvântului maghiar „Gyalu”, care înseamnă deal și pe care românii din Ardeal l-ar fi pronunțat „Ghealu”, ulterior el devenind toponimul de azi, Gilău. Despre castel și cetatea lui Gelu, se spune că există diverse  comori ascunse de conducătorul român, în locuri pe care nu le-a spus nimănui. Mai mult, bătrânii spun că acolo ar exista „un ciubăr plin cu aur al lui Jelu”, dar și că unii copii din Someșul Rece, care au ieșit cu oile la păscut în zona cetății, ar fi găsit „blide de aur”.

O altă legendă, mai scandaloasă de această dată, îl implică pe principele Gabriel Báthory care, potrivit spuselor nobilului Wolfgang Kamuthi, era un afemeiat. Acesta i-ar fi dăruit nobilului menționat castelul din Gilău, în schimbul „folosirii” soției sale Cata Kamuthi. În acea perioadă, s-a ajuns chiar la o vorbă, care circula între oameni și care spunea: „Rezistă, Cata, de dragul castelului Gilăului!”.

Fapte reale

Castelul actual a fost construit în secolul al XV-lea de către episcopul László (Ladislau) Geréb. Înainte de asta, însă, satul a fost asediat și pustiit în urma marii invazii mongole din 1241, iar, mai apoi, repopulat de către regele Bela al IV-lea. Totodată, în curtea acestui castel, au fost găsite ruine ale unui castru roman.

În secolul al XVI-lea, castelul a devenit reședința principesei Transilvaniei Isabella Jagiello Zápolya, care a fost mama principelui transilvănean Ioan Sigismund, și care a acordat Odorheiului statutul de oraș liber, cu permisiunea de a folosi propria stemă și sigiliu.

Descoperă și alte legende din Cluj și întoarce-te pe Bună Dimineața Cluj miercuri, 20 iulie , pentru o nouă legendă. 

Cover -
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.