Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Clujul și legendele sale: Cetăți legendare din județ

 

Continuăm să descoperim legendele din spatele unor cetăți și castele din județul Cluj. Dacă în prima parte am vorbit despre castele cu inorogi și o posibilă cetate a lui Gelu, acum te invit să citești despre legenda unei fete viteze din Florești sau despre un haiduc care a devenit nemuritor.

Cetatea Fetei din Florești

Numele acestei cetăți face referire la legenda unei fete care a fost prinsă de tătari în timpul invaziilor în zonă. Se spune că fata ar fi fost torturată până la moarte pentru a scoate de la ea unde se ascund oamenii din Florești. Aceasta nu ar fi dezvăluit locul de ascunziș al sătenilor, iar în onoarea ei, fortăreața poartă numele de Cetatea Fetei.

Însă aceasta nu este singura legendă legată de această cetate. De fapt, ea este menționată și în teoriile despre tunelurile subterane de pe întreg teritoriul Clujului. Aici ar fi existat un tunel care făcea legătura între cetate și Biserica Sfântul Mihail. Ca și în cazul celorlalte tuneluri, teoria nu a putut fi dovedită.

Tot legat de această cetate mai circulă o legendă cum că, în trecut, fiul unui sătean s-ar fi pierdut în pădure, adunând lemne de foc, și că toată lumea l-ar fi crezut mort. Doar că acesta a apărut peste câțiva ani, viu și nevătămat. El le-a povestit cum a fost sclavul unor zâne dintr-o cetate din pădure. Dat fiind că zânele erau 7 la număr, cetatea a fost denumită și Cetatea celor 7 zâne.

Cetatea lui Balica din Cheile Turzii

Nichita Balica a fost un haiduc care a devenit căpitan în armata curuților, armată condusă de principele Transilvaniei la acel moment, Francisc Rákóczi al II-lea. Balica a fost cel care a fortificat Cetățeaua Mare și Cetățeaua Mică din Cheile Turzii. Despre Nichita se spune că a fost unul dintre cei mai memorabili căpitani ai curuților, luptând cu vitejie și alături de ostași, dar și singur. El a fost ucis în 1712, însă numele lui a rămas  în memoria colectivă a locului, fiind create o sumedenie de poezii și legende pe seama lui. Toate acestea îi dădeau statut de nemuritor, spunându-se lucruri precum faptul că glonțul nu-l străpungea și sabia nu îl tăia.

O legendă și mai interesantă din aceste locuri spune povestea a două zâne nemuritoare și cu puteri supranaturale. Se spune că acestea locuiau în două grote care poartă numele de Cetățeaua Mică și Cetățeaua Mare. Aceste două grote erau unite, potrivit legendei, de un pod de argint, pentru ca zânele să nu fie niciodată despărțite. Totuși, una dintre ele încalcă regulile după care trăiau și se comporta ca un muritor de rând, îndrăgostindu-se de un păstor. Datorită acestui lucru, zâna ar fi fost pedepsită pentru neascultare și transformată într-o stâncă. Aceasta s-ar afla, de atunci, în apropierea peșterii unde locuia.

Descoperă și alte legende din Cluj sau află mai multe despre castelele Clujului

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *