Clujul și legendele sale: Ghiulelele din zidurile Clujului

Cluj-Napoca este un oraș cu o istorie bogată, cu povești și legende despre asalturile care au avut loc asupra cetății și cum s-au apărat localnicii de atunci în fața pericolului. Printre acestea se numără și o serie de povești despre apariția câtorva ghiulele în zidurile vechi ale orașului. Dacă ești curios să afli mai multe despre acestea, citește în continuare.

Ghiulelele din zidul Bisericii Sf. Mihail

Biserica Sfântul Mihail din oraș este, în mod cert, unul dintre cele mai iconice monumente ale orașului. Construită în două etape, între 1316 – 1390 și 1410 – 1487, clădirea a fost martoră a câtorva evenimente istorice importante: botezul viitorului rege maghiar Matia Corvin, investirea mai multor principi transilvăneni, precum Gabriel Bethlen, Sigismund Rákóczi, Sigismund Báthory și Gabriel Báthory și ale unor asedii ale turcilor. De fapt, ca urmare a acestor asedii, în zidul bisericii, există nu una, ci două sau trei ghiulelele, bine înfipte, în partea sudică a clădirii. Se spune despre acestea că au fost aruncate de turci, în urma unui asediu din anul 1603, din ordinul Pașei de Timișoara. Una dintre ghiulele este vizibilă chiar în arcada uneia dintre ferestre, iar cealaltă poate fi observată lângă cel de-al treilea contrafort din partea de sud a bisericii. Asemenea ghiulele pot fi observate și într-un gang de pe strada Republicii 7.

Ghiulea în zidul Mănăstirii Franciscane

Biserica Sfântul Mihail nu a fost singura care a fost asediată cu ghiulele în acea perioadă. De fapt, o ghiulea a putut fi observată, înainte de renovare, și în zidul Mănăstirii Franciscane din Piața Muzeului. Claustrul dominican-franciscan din Cluj este unul dintre cele mai vechi clădiri de acest gen din oraș, fiind construit în prima jumătate a secolului al XII-lea. Acesta a fost asediat și distrus aproape complet în 1241, în timpul unei invazii masive a tătarilor. Însă, această clădire a fost reconstruită, pe bucăți, în mai multe etape. Clădirea a fost folosită inițial de ordinul dominican, apoi de iezuiți, iar mai apoi de către franciscani, până în timpul perioadei comuniste, când aceasta a fost transformată în liceul de muzică al orașului. De fapt, Liceul de muzică „Sigismund Toduță” a funcționat în acea clădire până recent.

Clujul are, așadar, o istorie zbuciumată, cu multe secrete întunecate, pe care există șanse foarte slabe să le aflăm vreodată. Astfel, cea mai bună variantă de a ne imagina cum era orașul nostru în acea perioadă este prin intermediul a astfel de povestiri, adevărate sau ba.

Cover -
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.