Matia Corvinus, sau Matei Corvin, așa cum mai este el cunoscut, a fost unul dintre cei mai importanți regi din istoria regatului Ungariei. Cu toate acestea, el s-a născut la Cluj, dintr-un tată român – Ioan de Hunedoara. În timpul domniei sale, regatul a evoluat atât din punct de vedere economic, cât și al expansiunii. În jurul acestuia s-au propagat câteva legende interesante, pe care ți le vom dezvălui în cele ce urmează.
Legenda originii lui Matia
Regele Ungariei era mândru de originile sale românești, însă, atunci când acesta a încercat să se recăsătorească, i se refuza mâna oricărei prințese pe care o cerea, datorită faptului că acesta nu provenea dintr-o familie regală. Pentru a remedia problema, istoricii și oamenii culți de la curtea lui Matia au creat o descendență a acestuia, din familia nobiliară romană Corvina. Se pare că urmașii acestei familii ar fi venit din Țara Românească în Transilvania în timpul domniei lui Sigismund de Luxembourg. Astfel, regele Matia și-a căpătat numele Corvinus și tot prin acest aspect a fost explicată și prezența unui corb pe stema familiei de Hunedoara. Antonio Bonfini şi Pietro Ransano sunt cei care au bătut în cuie faptul că Matei Corvin era descendent din romani.
Această legendă are și bucăți de adevăr, iar scrierile care au atestat descendența lui Matei Corvinus din familia romană au avut însemnătate și pentru originea romană a românilor.
„Matia cel drept”
Se spune că cei care l-au numit rege pe Matia Hunyadi (de Hunedoara), au făcut acest lucru cu gândul că îl pot manipula pe tânărul în vârstă de doar 18 ani. Însă, Matia s-a dovedit a fi un conducător cu un caracter extrem de puternic, astfel că nu a putut fi controlat. Acesta avea o afinitate față de Cluj, orașul în care s-a născut, astfel că, aflat în vizită în Transilvania, s-ar fi deghizat într-un student și ar fi mers prin centrul orașului, fără suita sa regală (pe care a lăsat-o în cetatea episcopală a Gilăului). Aici, tânărul Matia a observat că oamenii judelui îi obligau pe oamenii simpli să care lemne de foc în casa acestuia. Matia a încercat să se împotrivească acestui abuz, însă, fiind deghizat, a fost biciuit și obligat să care și el lemne de foc. Matia ar fi scris cu un cărbune pe câteva lemne „Aici a fost regele Matia. Unde este dreptatea?” După ce au fost duse toate lemnele necesare, acesta a fost eliberat, iar acesta s-a întors în Gilău. A doua zi, s-a întors în cetate alături de suita sa, reluându-și identitatea de rege. Acesta a fost primit de judele și oamenii săi cu mare fast. Când regele i-a întrebat despre respectarea legilor privind exploatarea oamenilor liberi din Cluj, acesta a fost asigurat că legile sunt respectate fără nicio abatere. Suveranul ungar a trimis atunci oameni să verifice, iar aceștia s-au întors cu cele trei lemne înscrise de Matia cu o seară înainte. Drept urmare, judele a fost pedepsit, iar regele a luat măsuri mai stricte care să asigure respectarea acestor legi. Această acțiune i-ar fi adus, printre altele, porecla de „Matia cel drept”. Această legendă este consemnată în cronica lui Gaspar Heltai.
Moartea lui Matei Corvin
Există o legendă și despre felul în care Matei Corvin a murit. Se pare că acesta ar fi fost otrăvit cu plumb de către medicul său, care îl trata pentru reumatism. Acest plan ar fi fost gândit de soția regelui, Beatrice, și de marii nobili ai Ungariei.
Indiferent de sămânța care a pornit aceste legende și dacă ele sunt adevărate sau nu, acestea adaugă puțin farmec uneia dintre cele mai mari personalități din istoria Clujului. Regele Matei Corvin a fost cel care a terminat construcția bisericii Sf. Mihail, unde acesta a fost botezat. Tot el a contribuit la ridicarea bisericii franciscane.
În prezent, casa Matei Corvin este una dintre cele mai vechi clădiri laice din oraș și un obiectiv turistic important. În secolul al XVIII-lea a fost transcris un text în limba latină care a fost inscripționat în încăperea camerei unde s-a născut Matia: „Matthias, dei gratia beatae memoriae olim Hungariae, Bohemiae, Dalmatiae, Croatiae rex, filius quo[n]dam domini Joannis Hunyadi, natus hic in isto hypocausto anno 1444, die 27 Martii(!), 3 hora matutina, qui fideliter patriae inservivit regnavitque foeliciter usque ad vitae suae finem.“ [„Matia, de buna amintire, prin gratia divina rege al Ungariei, Boemiei, Dalmatiei si Croatiei, fiul raposatului domn Ioan de Hunedoara, nascut aici, în aceasta încapere, în anul 1444, în ziua de 27 martie, la a treia ora a diminetii, si-a servit patria cu credinta si a domnit cu fericire pana la sfarsitul vietii sale.”]
Descoperă și alte legende din Cluj și întoarce-te pe Bună Dimineața Cluj miercuri, 23 martie, pentru o nouă legendă.