Una dintre străzile orașului nostru are un nume cel puțin ciudat. Aceasta se numește Tăietura Turcului și se află în apropierea Muzeului Etnografic din oraș. Numele acesteia are în spate o legendă tare frumoasă, care pare a fi bazată pe fragmente de adevăr istoric, iar personajul principal al legendei este un cioban pe nume Donath. Și totuși ce treabă are un cioban cu o stradă și unde intră turcul în toată povestea asta?
Un cioban pe nume Donath
Legenda lui Donath circulă în mai multe variante, însă toate se învârt în jurul aceluiași subiect. Se spune că Donath era un cioban care a văzut cum turcii încercau să cucerească Clujul fără să lupte, ci printr-o tentativă de a devia Someșul pentru a priva orașul de apă. Turcii săpau în apropiere de pădurea Hoia, încercând să „taie” dealul pentru a revărsa Someșul în Valea Nădașului. Se spune că ciobanul a fugit în oraș pentru a-i alerta pe clujeni, după care s-ar fi prăbușit. Clujenii au reușit să oprească turcii de la asediere, iar mai apoi i-au făcut o statuie lui Donath, pe care au amplasat-o acolo, pentru a veghea asupra Clujului. Legenda spune că ciobanul coboară în fiecare noapte de pe deal pentru a se asigura că nu încearcă nimeni să asedieze orașul, ia apă din Someș cu un ulcior și merge înapoi. De atunci, dealul săpat este cunoscut sub numele de Tăietura Turcului.
Soldatul roman Donatus
egenda clujeană este asemănătoare unei alte legende urbane, legată de un soldat roman pe numele Donatus (în latină „cel dăruit”). Acesta a făcut parte din Legiunea Fulminata a împăratului Marcus Aurelius. Se spune că tabăra acestuia a fost înconjurată de inamici, care încercau să îi lase fără mâncare sau apă. Atunci, se pare că soldatul Donatus, find creștin, a spus câteva rugăciuni pentru ploaie către sfântul al cărui nume îl purta. Imediat după asta a început o furtună cu fulgere și tunete care le-a oferit romanilor suficientă apă. Mai mult, în timpul furtunii, tabăra inamică a fost fulgerată. Donatus a fost ucis din cauza credinței sale creștine, însă el a fost înhumat în catacombele Romei. Mormântul său a fost descoperit în secolul XVII, iar moaștele sale au fost dăruite unei biserici iezuite. Se pare că în timp ce preotul din acea biserică ținea o slujbă, biserica a fost trăsnită, iar hainele acestuia au fost cuprinse de flăcări. Preotul s-ar fi rugat la Sfântul Donatus, iar focul s-a stins numaidecât și rănile provocate preotului s-au vindecat miraculos. Datorită acestei întâmplări, legenda a căpătat avânt, transformându-se într-un adevărat cult al Sfântului Donatus, în final el devenind protector împotriva fenomenelor meteorologice grele, în special împotriva fulgerului.
Legendă cu fir de adevăr
Motivul pentru care ți-am povestit legenda Sfântului Donatus este legat de hainele în care este portretizat Donath în statuia sa – o uniformă de soldat roman. Istoricii cred că legenda ciobanului Donath nu este nimic altceva decât o intercalare a cultului pentru Donatus și a unor fapte istorice. Istoricii spun că turcii chiar au încercat să asedieze orașul, însă nu ei sunt cei care au încercat să schimbe cursul Someșului, ci curuții, cei care se revoltau împotriva habsburgilor, iar devierea s-a făcut pe Canalul Morii. Totuși elementele de bază sunt acolo și fac ca legenda să fie mai credibilă.
Descoperă și alte legende din Cluj și întoarce-te pe Bună Dimineața Cluj miercuri, 13 aprilie , pentru o nouă legendă.