Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Începe cea de-a 15-a ediție a TIFF

Gala de deschidere a celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) are loc azi, 27 mai 2016, la ora 20.45, în Piața Unirii. În perioada 27 mai – 5 iunie, organizatorii le-au pregătit cinefililor sute de producții, dar și numeroase concerte și evenimente ce vor fi organizate în câteva spații noi.

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film Transilvania TIFF va debuta cu Gala de deschidere, ce va începe la 20.45 și va include, printre alte surprize, un spectacol memorabil al renumitei trupei franceze Transe Express. Pionieri în street arts, dansatorii, acrobații și muzicienii Transe Express au avut spectacole în 80 de țări și au deschis, printre altele, Jocurile Olimpice din Albertville în 1992 și Cupa Mondială de Schi de la Val d’Isere (2009).

Aceștia vor fi urmați, de la ora 21.45 de proiecția filmului românesc „6,9 pe scara Richter”, cel mai nou film al regizorului Nae Caranfil. Regizorul unor succese românești precum „Filantropica”și „Restul e tăcere” revine cu cel de-al șaptelea lungmetraj al său, o comedie burlescă, țesută cu elemente de musical, despre criza vârstei de mijloc, dragoste, depresie și frica obsesivă de cutremure.

Evenimente și spații noi

În cele zece zile de festival, cinefilii vor avea ocazia să vizioneze 248 de filme, dintre care 216 lungmetraje şi 32 de scurtmetraje. Acestora li se adaugă numeroase concerte, dar și ateliere și evenimente inedite. Dintre acestea amintim Culinary Cinema, un nou concept de eveniment gândit în jurul unui film dedicat unui chef de geniu, celebrul René Redzepi, și al restaurantului său celebru din Copenhaga. Noma. Pelicula va fi proiectată la Cercul Militar marți, 31 mai, de la 18.30, și va fi urmat de o petrecere gastronomică întreținută de chef D’Artagnan la Colin’s Gastro Pub.

De asemenea, începând din acest an participanții la TIFF vor fi încântați și de concertele susține în cadrul festivalului TIFF Muzic Nights. Unul dintre cele mai noi spații culturale din oraș, Urania Palace, va găzdui, timp de o săptămână concertele unor trupe rock și electro. În cadrul aceluiași festival vor fi organizate seri de jazz, rock, electro și DJ set-uri la Casa TIFF, iar Casa de Cultură a Studenților va răsuna cu un recital Alexandrina, care celebrează 10 ani de concerte.

Evenimentele pregătite de organizatori vor avea loc în 20 de locații. Așa cum ne-am obișnuit deja, și în acest an, cinefili se vor putea bucura de proiecții și alte evenimente în locații noi. Astfel, la Castelul de la Gilău va fi sărbătorită Ziua Maghiară cu două concerte susținute de Republic și Bagossy Brothers Company și filmul „Fever at Dawn” (r. Péter Gárdos). În Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca va fi proiectată pelicula „Patimile Ioanei d’Arc” (1928) ce va fi acompaniată la orga bisericii de Touve R. Ratovondrahety, pianist apreciat de la Opera din Paris. De asemenea, pe malul Someșului se va amenaja „Someș Open Air” (Parcul „La Butuci”, Bd. 1 decembrie 1918, nr. 33, în spatele Cotton Club), un nou spațiu destinat proiecțiilor în aer liber, cu intrare liberă, unde va rula câte un film în fiecare seară de festival, începând cu ora 22.00.

Invitați speciali la TIFF 2016

În ceea ce privește lista invitaților speciali, ediția din 2016 a festivalului îl aduce la Cluj-Napoca pe Iain Smith, unul dintre cei mai influenți și mai prolifici producători de film de la ora actuală, cunoscut pentru filme precum „Mad Max: Drumul Furiei”, „Al cincilea element” sau „Șapte ani în Tibet”. Acesta va fi premiat cu „Premiul Special pentru Contribuția adusă Cinematografiei Mondiale” la Gala de închidere din 4 iunie 2016, de la Teatrul Național din Cluj.

Lista invitaților speciali este completată de celebra actriță italiană Sophia Loren, o figură legendară a cinematografiei mondiale și una dintre cele mai intens celebrate frumuseți din lume, care vine pentru prima dată în România, ca invitat special al Festivalului Internațional de Film Transilvania. În Gala de închidere a TIFF 2016, aceasta va primi, la rândul său „Premiul pentru întreaga carieră”.

12 filme în competiția pentru marele premiu 

În ceea ce privește competiția pentru marele premiu la TIFF, anul acesta 12 filme, dintre care nouă reprezintă debuturi regizorale, vor concura pentru Trofeul Transilvania. O altă premieră a festivalului o reprezintă faptul că în competiție s-a înscris și un film românesc. Este vorba despre lungmetrajul „Câini”, debutul regizorului Bogdan Mirică.

Cele 12 filme care concurează pentru Trofeul Transilvania vin din 16 țări: Franța, Tunisia, Belgia, Islanda, Danemarca, Australia, India, Bulgaria, România, Marea Britanie, Germania, Israel, Franța, Cambodgia, Spania și, pentru prima dată în istoria festivalului, Vanuatu. Nouă dintre ele sunt filme de debut.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.

Cover -
Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandări