Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Istoria cartierului Gruia

Gruia este un cartier al municipiului Cluj-Napoca care s-a format începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea. Acesta se întinde pe Dealul Cetățuia, în spatele Cetățuii, ridicată aici în secolul al XVIII, de către armata imperială habsburgică.

Cartierul propriu-zis începe de la fortificația militară de tip Vauban, construită de către autoritățile imperiale habsburgice la începutul secolului al XVIII-lea (şi pe care clujenii au numit-o Cetățuia) și se întinde până la strada Tăietura Turcului. Este format în principal din case familiale, unele interesante din punct de vedere arhitectural, altele construcții obișnuite. Cartierul beneficiază de mult spațiu verde datorită grădinilor din jurul caselor.

Dealul Cetățuii, locuit încă din Evul Mediu

Istoricului clujean Lukács József povestește că o parte din Dealul Cetățuii, mai exact partea dinspre vest a acestuia, până la Tăietura Turcului, era locuită încă din Evul Mediu, pe atunci această zonă fiind cunoscută drept Coasta Vițelului. Această zonă locuită era de fapt o suburbie a orașului Medieval Cluj.

În schimb, partea estică şi sud-estică (partea dinspre oraș) a dealului era cunoscută ca Versantul Pietros, din cauza faptului că era acoperită de stânci golașe cu roci pline de resturi fosilizate. Pe această parte a dealului se întindeau viile orașului.

Versantul vestic al Dealului Cetățuia era cunoscut în Evul Mediu drept Coasta Vițelului. De asemenea, versantul de urcare pe Cetățuie era cunoscut drept Versantul Pietros. În zona aceasta erau viile orașului. Platoul Dealului Cetăţuia şi versantul nordic, care se întinde până la pârăul Nadăş, cunoscut în zilele noastre drept cartierul Gruia, în trecut a fost numit «în spatele Versantului Viţelului» şi se afla în proprietatea oraşului din timpuri imemorabile, fiind o suburie a acestuia”, afirmă istoricul clujean.

Cartierul Gruia, apărut în secolul al XIX-lea

Potrivit istoricului Lukács József, până în perioada interbelică pe cea mai mare parte al cartierului Gruia au existat doar livezi şi vii. La sfârșitul secolului al XIX-lea, istoricul Kőváry László şi-a împărțit proprietatea sa aflată pe versantul nordic al dealului în parcele potrivite pentru gospodării familiale.

Aici s-au mutat familii de muncitori, majoritatea lor angajații căilor ferate. Astfel s-a format Colonia Kőváry, care a devenit nucleul viitorului cartier Gruia. Numele întemeietorului coloniei se păstrează în numele străzii Kőváry László, iar meseriile primilor locuitori în numele străzilor Mecanicilor, Conductorilor, Maşiniştilor (schimbată în 1999 în Romulus Vuia), Fierului şi Lăcătuşului”, mai povestește istoricul.

Numele cartierului Gruia provine de la strada cea mai lungă care străbate cartierul. Strada respectivă a existat ca drum printre livezi încă din secolul al XVIII-lea şi era numit de vechii clujeni „drumul din spatele Coastei Viţelului”. În 1923 autoritățile i-au dat numele de Gruia, se pare după viteazul Gruia lui Novac.

Ce poți vizita în cartierul Gruia?

În prezent, în afară de Cetățuia și Parcul Etnografic, devenite obiective turistic, în acest cartier se află şi Hotelul Belvedere, construit în vârful dealului, pe unul dintre bastioanele fortificației din secolul al XVIII-lea, Turnul Parașutiștilor, Centrul Meteorologic Regional „Transilvania Nord”, casa unde a locuit savantul Emil Racoviță, dar și Stadionul echipei locale CFR Cluj.

Printre curiozitățile cartierului putem aminti intersecție unde se întâlnesc șapte străzi sau vechea şi simpla casă din strada Emil Racoviță, despre care se spune că ar fi fost locuinţa pândarului care în trecut păzea livezile şi viile existente pe locul acestui cartier.

Află și istoria cartierelor Mănăștur, Gheorgheni și Între Lacuri.

Cover -
Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *