logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Istoria cetăților medievale din Cluj-Napoca: Cetatea de pe Someș (I)

În Cluj-Napoca fiecare clădire vorbește despre trecut, fiecare zid reprezintă o fărâmă a istoriei, fiecare străduță are câte o poveste. Clujul este orașul de pe Someș, este urbea celor trei cetăți medievale: Cetatea de pe Someș, Cetatea Breslelor și Cetățuia.

Istoria Clujului a început în anul 107 și se continuă până azi, de aceea Clujul poate fi numit pe bună dreptate un veritabil muzeu național având în spate o istorie de aproape 2000 de ani.

Noi ne vom opri de această dată asupra istoriei medievale a orașului și vom începe cu cea mai veche fortificație de acest fel care a existat pe teritoriul actual al Clujului: Cetatea de pe Someș.

Cetatea de pe Someș, cunoscută istoricilor și sub denumirea de Cetatea Cluj-Mănăștur, este cea mai veche cetate medievală din Cluj-Napoca.

Prima cetate a Clujului era amplasată pe partea dreaptă a Căii Mănăștur, pe o terasă de pământ aflată nu foarte departe de Someșul Mic. Deși în prezent nu mai există nici o dovadă fizică a existenței unei cetăți medievale în acel loc, investigațiile arheologice dovedesc contrariul. Această dată din Evul Mediu Timpuriu și a fost construită în trei etape de-a lungul a trei secole (IX – XI).

Potrivit volumului „Castele și Cetăți din Transilvania: Județul Cluj”, redactat de Liviu Stoica, Gheorghe Stoica și Gabriela Popa, prima etapă a construirii fortificație a fost menționată în secolul IX și consta din înălțarea unui strat de pământ bătătorit, înconjurat de un zid din lemn cu rol de apărare, numit palisadă. Pe acest deal a fost ridicată o fortificație care avea formă eliptică, accesul în cetate relizându-se printr-un mic defileu care se păstrează și azi.

Unii istorici consideră că această cetate a reprezentat reședința ducelui român Gelu, conducătorul unei formațiuni statale cu populație românească și slavă ce cuprindea bazinele Someșului Mic și Almașului.

Cea de-a doua etapă a construirii cetății a avut loc în secolul XI și a constat într-un nou sistem de apărare format din palisade formate din două garduri din lemn consolidare cu bârne amplasate lateral, care formau compartimente care erau umplute cu pământ. La sfârșitul aceluiași secol, în urma conflictelor dintre regalitatea ungară și pucenici (popor de viță turco-tătară) cetatea a fost asediată, iar sistemul de apărare a fost incendiat și distrus.

În cea de-a treia etapă de fortificare, cetatea a fost refăcută, iar pentru o mai bună apărare dealul pe care a fost amplasată a mai fost înălțat cu doi metri. Ea a fost însă din nou distrusă în urma invaziei mongole din anul 1241 și nu a mai fost refăcută.

În prezent, pe dealul primei cetăți medievale din Cluj-Napoca se află amplasată biserica romano-catolică Calvaria.

Citește și despre Istoria orașului roman Napoca.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *