Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Mărișelul, un colț de rai din județul Cluj

 

Localitatea Mărișel se află situată în partea de vest a județului Cluj, la aproximativ 50 de kilometri distanță de orașul Cluj-Napoca, reședința de județ. Despre această comună se spune că este cea mai mare din țara noastră, fiind întinsă pe o suprafață de 86 de kilometri pătrați.

Mărișelul este una dintre cele mai vizitate comune din județul Cluj, transformându-se într-o adevărată stațiune turistică montană. Aici ajung anual sute de turiști, atât români, cât mai ales de străini, ei fiind atrași de frumusețea locului și de felul în care civilizația și sălbăticie se îmbină și conviețuiesc împreună într-un mod armonios.

Locul de unde începe împărăția lui Zamolxe

Odată ajunși pe aceste meleaguri de basm, nu aveți cum să nu rămâneți impresionați de ele. Peisajul alpin desprins parcă din basmele românești se îmbină cu legendele locale, oferind astfel o identitate aparte zonei.

Legendele locale spun că din Mărișel începe „împărăția lui Zamolxe”, ce se întinde pe tot Defileul Răcătăului. Localnicii au numit această zonă după numele marelui preot al dacilor Zamolxe, despre care legendele spun că s-ar fi retras într-o peșteră de aici.

Mărișelul este și locul în care Avram Iancu, conducătorul moților din timpul Revoluției de la 1848, a învins împreună cu oștirea sa de moți armata maghiară, în urmă cu peste 150 de ani. Tot această comună a dat apusenilor și cel mai important personaj feminin revoluționar, din aceeași perioadă, legendele vitejiei Pelaghiei Roşu fiind cunoscute și în prezent printre locuitorii comunei și printre pasionații de istorie și folclor.

Atracții turistice tot timpul anului

Comuna Mărișel este vizitată de turiști tot timpul anului. Aici se pot face drumeții montane, plimbări cu căruța sau cu sania trasă de cai, vizite la Muzeul Etnografic sau la Observatorul Astronomic din comună, însă turiștii pot participa și la obiceiurile locale.

Vara, turiștii sunt atrași la Mărișel de traseele turistice montane. Cel mai cunoscut dintre ele este cel care duce la Țâcla Gavrii, o zonă de belvedere ce oferă o priveliște spectaculoasă spre Defileul Răcătăului și Munții Apuseni și de unde se pot admira casele răsfirate pe dealuri din Mărișel și din Măguri-Răcătău. Țâcla Gavrii este formată dintr-o stâncă înaltă și ascuțită ce se află la o distanță de aproximativ doi kilometri de centrul localității. De aici traseul turistic poate continua spre Crucea Iancului, situat pe platoul Mărişel-Fântânele, unde anual are loc o sărbătoare dedicată lui Avram Iancu.

Din Mărișel se poate ajunge la alte obiective naturale precum Cascada Vălul Mirelei din Răchițele, Defileul Răcătăului, Cheile Someşului Cald, Barajul de la Beliş, Peștera de Gheață Scărişoara sau Rezervaţia Naturală Padiş.

Iarna, turiștii pasionați de natură care ajung în Mărișel se pot relaxa pe pârtia de schi amenajată în localitate. Aceasta este deschisă însă doar după căderea zăpezii, neavând tunuri pentru zăpadă artificială.

Turism folcloric în Mărișel

Mărișelul este o destinație ideală și pentru turismul etnografic. În localitate se află amenajat un Muzeu Etnografic în care se spune că sunt expuse doar obiecte tradiționale adunate din comună.

Tot aici, în timpul verii se organizează plimbări cu căruța trasă de cai, iar locuitorii se transformă în ghizi turistici care poartă turiștii pe meleagurile de basm și le dezvăluie legende și povești locale știute doar de ei.

Nici iarna vizitatorii care ajung în Mărișel nu sunt lăsați deoparte. În perioada sărbătorilor de iarnă aceștia pot lua parte la obiceiuri tradiționale specifice zonei, cel mai cunoscut din ele fiind „Junii de la Mărișel”, obicei cunoscut și sub denumirea de „Colinda de ceată bărbătească”. De asemenea, în Mărișel turiștii pot îmbrăca costumele tradiționale specifice zonei, pot participa la spectacolele folclorice sau pot face plimbări cu sania trasă de cai.

Pe lângă peisajele naturale și tradițiile locale, Mărișelul reprezintă un punct important și pe harta științifică a Europei. Aici se află amenajat un Observator Astronomic privat. Observatorul din Mărișel colaborează cu Agenția Spațială Europeană, iar de aici se supraveghează sateliții europeni. De asemenea, pe lângă turiști și astronomi, acesta a devenit o atracție și pentru elevi, în timpul verii aici organizându-se taberele de astronomie.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *