Săptămâna aceasta în Cluj-Napoca se desfășoară cea de-a 6-a ediție a „Zilelor Culturale Maghiare”. Timp de șapte zile orașul va fi animat de evenimente cultural-artistice prin care se dorește promovarea culturii, obiceiurilor și tradițiilor maghiare atât în rândul etnicilor maghiari, cât și al celor români.
Clujenii prezenți la manifestarea culturală vor avea parte de concerte, expoziții, teatru și filme. De asemenea, aceștia vor avea ocazia să guste din mâncarea tradițională ungurească, vor putea urca în turnul Bisericii Sfântul Mihail sau vor putea asista la un festival internațional de folclor sau la spectacole și evenimente cu tematică medievală.
Programe dedicate publicului român
Pe lângă evenimentele care vor avea loc în limba maghiară, în cadrul festivalului se vor organiza și programe ce vor fi dedicate și publicului român. Un exemplu în acest sens sunt tururile ghidate ale orașului, care vor avea traducere simultană și în limba română, potrivit viceprimarului municipiului Cluj-Napoca, Horvath Anna.
„Vom avea concerte, spectacole folclorice, vernisaje de expoziții, dar şi programe pentru publicul românesc, unde se va asigura traducere simultană. Este vorba de tururi ghidate ale orașului, al Cimitirului Haszongard şi al orgilor, vernisaje ale unor expoziții de pictură şi fotografie la Muzeul de Artă şi la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, două discuții, una pe teme interculturale şi o prezentare științifică despre Horthy Miklos. Concertele şi spectacolele folclorice nu au nevoie de traducere”, a declarat Anna Horvath în cadrul unei conferințe de presă.
La rândul său, directorul Zilelor Culturale Maghiare, Gergely Balasz, a declarat că evenimentele din cadrul festivalului se vor desfășura atât în aer liber, cât și în incintele instituțiilor culturale din oraș.
„Vor fi programe în 30 de locuri, în spații în aer liber, din centrul orașului, dar şi în instituții. 11 concerte vor avea loc în Piața Unirii, iar în zona centrală va avea loc şi o paradă a participanților la Festivalul Internațional de Folclor, unde vor fi prezente 17 ansambluri folclorice din mai multe țări”, a afirmat directorul festivalului dedicat culturii maghiare.
Ediție de iarnă
Tot Gergely Balasz, directorul festivalului cultural maghiar a anunțat și faptul că, începând din acest an, pe lângă ediția de vară, „Zilele Culturale Maghiare” vor avea și o ediție de iarnă. „Pe lângă ediția de vară a Zilelor Culturale Maghiare vom pregăti şi una de iarnă, în preajma Crăciunului”, a mai subliniat Gergely.
Ediția de iarnă a Zilelor Culturale Maghiare va fi una mai scurtă, de doar 3-4 zile. Aceasta va avea loc în apropierea sărbătorilor de iarnă, în zona străzilor Fortăreţei, Potaissa, Inocenţiu Micu Klein, dar şi în cadrul unor instituţii culturale maghiare.
Vezi și alte evenimente din această săptămână.