Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Vălul Miresei, cea mai spectaculoasă cascadă din Transilvania

 

Cascada Vălul Miresei sau Cascada Răchițele, cum mai este ea cunoscută, este situată în localitatea clujeană Răchițele, situată la aproximativ 80 de kilometri de orașul Cluj-Napoca, reședința județului. Se spune despre aceasta că este cea mai spectaculoasă cascadă din Transilvania, datorită căderii apei sale, de la peste 30 de metri altitudine.

Cascada Vălul Miresei, împreună cu localitatea de care aparține și împrejurimile ei, reprezintă printre cele mai vizitate obiective turistice din județul Cluj. Aici ajung anual numeroși turiști români și străini, pasionați de natură și drumeții, dar și numeroși speologi amatori sau profesioniști, zona fiind bogată în peșteri, fiind una dintre cele mai interesante din România din punct de vedere al fenomenelor carstice, aici dezvoltându-se un turism speologic specializat.

Cascada Vălul Miresei, care face parte din Parcul Național Apuseni, este unică în Transilvania, chiar în întreaga țară. Ceea ce este spectaculos la această cascadă este înălțimea sa, de peste 30 de metri și faptul că apa acesteia, în cădere, se poate auzi de la o distanță foarte mare.

În sezonul mai cald (de primăvara până toamna), pe lângă vizitarea cascadei și a peșterilor din zonă, turiștii care ajung aici pot participa și la alte activități de agrement precum: parapanta, alpinism, echitație sau drumeții.

Legenda numelui cascadei

Legendele locale spun că numele cascadei provine de la o întâmplare petrecută cu mulți ani în urmă aici. Deși există mai multe versiuni ale acesteia, ceea ce se regăsește în toate este faptul că o mireasă s-ar fi înecat aici și de aici se trage denumirea celebrei cascade.

Astfel, o variantă a legendei spune că o mireasă ar fi căzut de pe stâncile abrupte de aici și a murit, iar voalul ei a rămas agățat pe stânci. În locul unde a căzut mireasa nuntașii s-au oprit și au început să o plângă, astfel formându-se cascada care a fost apoi botezată „Vălul Miresei”. O altă variantă a legendei spune că o mireasă a avut dorința de a se poza aici, însă dezechilibrându-se a căzut și s-a înecat, iar numele i-a fost dat cascadei pentru că apa ei, în cădere, semăna cu valul miresei.

Loc dedicat escaladei pe gheață

Cascada Vălul Miresei reprezintă o atracție turistică tot timpul anului. Dacă vara, turiștii pot admira apa ce cade de la înălțimi și se izbeşte de pietrele de la poalele acesteia și se pot răcorii cu apa ei rece, iarna, celebra cascadă clujeană se transformă într-un perete de gheaţă ideal pentru practicarea escaladărilor pe gheață, datorită înălțimi ei foarte mari.

În perioada rece aceasta a devenit un punct reprezentativ de întâlnire al pasionaților acestui sport, motiv pentru care aici se desfășoară „Cupa Răchițele”, un concurs de escaladare pe gheață ce are loc, de obicei, în prima parte a lunii februarie. Concursul este organizat de către Salvamont Salvaspeo Vlădeasa Cluj, iar anul acesta se va afla la cea de-a XIII-la ediție.

Competiție de escaladare pe gheață este împărțită pe mai multe categorii – seniori, fete și băieți începători – în funcție de sexul participanților, de vârsta și de experiența acestora în escaladarea pe gheață. Aceștia pot concura individual, în pereche sau în grup.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *