logo
Search
Generic filters
Exact matches only

4 curiozități despre cofeină

cafea

Una dintre cele mai puternice substanțe din lume, cofeina este cea care reușește să ne facă dimineața mai frumoasă și, de asemenea, să ne trezească din amorțeala de zi cu zi. Cu toate acestea, de mici suntem învățați că, în contact cu organismul uman și, de asemenea, consumată pentru o perioadă lungă de timp, aceasta duce la efecte adverse. Însă, adevărul poate fi cu totul și cu totul altul. Rămâi cu noi pentru a descoperi 4 curiozități extrem de interesante despre… cofeină!

  1. Este un ingredient sigur

În realitate, cofeina consumată zi de zi nu are efecte adverse asupra organismului, dat fiind faptul că este parte dintr-o varietate de alimente și băuturi – iar organismul este deja obișnuit. Încă din răstimpuri, aceasta a fost consumată de miliarde de oameni din întreaga lume și a existat de sute de ani.

  1. Cele mai multe băuturi energizante conțin mai puțină cofeină decât o cafea

Băuturile energizante regăsite pe rafturile magazinelor conțin jumătate din cantitatea de cofeină regăsită într-o cafea de aceeași cantitate. Spre exemplu, 16 grame de băutură energizantă conține, în mod obișnuit, între 160 și 240 miligrame, în timp ce o ceașcă de cafea (cu aceeași cantitate) deține între 300 și 330 miligrame. Băuturile energizante au apărut, pentru prima dată, în Europa și Asia. Începând cu anii 1970, această licoare magică a început să fie comercializată, urmând ca apoi să fie preluată de Statele Unite, la sfârșitul anilor 1990. De altfel, băuturile energizante reprezintă doar 2% din totalul băuturilor nealcoolice, chiar dacă sunt extrem de populare și consumate de populație (conform Beverage Marketing Corporation).

  1. Nu există dependență de cofeină

În comparație cu opioidele, cofeina nu induce o formă de dependență, întrucât din punct de vedere neurologic, aceasta nu conferă efecte similare. De aceea, cofeina este consumată în diverse băuturi, fiind acceptabilă social.

  1. Cofeina este regăsită în foarte multe lucruri

Îți vine să crezi sau nu, cofeina se regăsește în foarte multe lucruri, comestibile sau nu, pe care le folosim zi de zi. Săpun, bomboane sau prăjituri, alături de industria de cosmetice, par să prindă din ce în ce mai mult succes. Mai mult decât atât, chiar pastilele pe care le utilizăm pentru combaterea durerilor de cap dispun de acest ingredient care, în linii mari, s-ar putea adăuga într-o categorie a celor denumite indispensabile. Adițional, avantajele sale sunt nenumărate, motiv pentru care oprirea producției globale ar reprezenta afectarea unei infrastructuri critice care, în acest caz, este omul.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *