Crearea unui obicei sănătos precum sportul este unul destul de greu de atins. Pe lângă faptul că trebuie să îți găsești motivația ca să pornești pe acest drum, vei întâmpina, cel puțin o dată, momente în care vei încerca să găsești scuze ca să nu faci asta. În momentul în care te auzi spunând una dintre următoarele scuze, încearcă să nu ții cont de ele și să continui să faci sport, indiferent de situație. Doar așa vei reuși să îți însușești acest obicei.
„Nu am timp azi”
Am putea-o numi cea mai folosită scuză din toate timpurile. Dacă nu ai timp, e pentru că nu vrei să renunți la alte activități, care probabil că îți aduc ceva mai multă satisfacție pe termen scurt. Aruncând o privire peste activitățile tale de peste zi îți vei da seama că ai ales să prioritizezi alte activități, care pot fi mai puțin importante pentru scopul tău final. Dacă vrei să îți faci o condiție fizică de invidiat, va trebui să renunți la un episod din serialul tău preferat, în favoarea unei ore la sala de sport.
„Sunt prea obosit să exersez”
Ritmul alert al vieților noastre poate provoca și el o serie de scuze. Printre acestea, scuza că ești prea obosit să mai faci sport. Dacă zici asta, trebuie să știi că mintea ta încearcă să te păcălească. Încearcă să faci și tu același lucru, „păcălindu-ți” mintea că vei exersa doar 2 minute, ca să nu te simți vinovat după. În cele două minute, nivelul de adrenalină din corpul tău va crește, iar tu nu vei vrea să te oprești atât de ușor. Totul e să începi. Iar dacă într-adevăr ești prea obosit, trebuie să schimbi modul sau timpul în care te odihnești, nu să renunți la exerciții. Poți să te pui la somn cu o oră mai repede, dacă vrei să te trezești dimineața să mergi la alergat.
„Sunt ocupată cu copiii”
Copiii pot să îți ocupe o mare parte din timp, atunci când ești mamă, însă asta nu este un motiv suficient de bun pentru a nu face sport. În schimb, implică-i! Jucați un sport împreună, faceți o plimbare sau orice altă activitate care te ajută să petreci timp alături de aceștia și să arzi calorii în același timp.
„Îmi lipsește motivația”
Unul dintre principalele motive pentru care nu ești motivat este faptul că este necesar să ieși din zona de confort. Un altul este faptul că te înconjori de oameni care nu fac aceste lucruri. Motivația omului vine, de cele mai multe ori, din exterior, nu din interior. Du-te la sală cel puțin o dată și vei vedea cum motivația începe să își facă simțită prezența, văzând cum alți oameni au rezultate.
„Nu am bani pentru sala de sport”
Uneori, abonamentul pentru o sală de sport poate fi ceva mai scump. Însă faptul că nu ai bani e doar o scuză ca să nu te antrenezi. Ține minte că nu este necesar să vizitezi o sală de antrenamente ca să poți face sport. Ai și opțiuni gratuite, precum alergatul sau clipuri instrucționale de pe internet.
Pe scurt, soluții există, indiferent de care este scuza pe care o folosești. Atunci când simți că începi să cauți scuze, gândește-te la rezolvarea pe care ai oferi-o altcuiva, iar apoi aplic-o pe tine.