1 iunie e o zi specială atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari care vor să își aducă aminte de copilărie. Este, așadar, momentul perfect pentru a se bucura de activități și jocuri amuzante împreună. Uite ce poți face cu micuțul tău de ziua lui:
Micul dejun
Primul lucru pe care îl puteți fcace împreună, e să vă jucați cu micul dejun. Nu, nu să vă jucați efectiv cu mâncarea, ci să faceți un mic dejun mai special, la care să participe și cei mici. Puteți face clătite curcubeu, sau sandwich-uri animale, astfel încât să fie distractiv și hrănitor.
Jocuri și distracție afară
Petreceți ziua într-un mod cât mai distractiv. Dacă vremea ține cu voi, ieșiți într-un parc și bucurați-vă de compania celor dragi. Desenați pe asfalt, faceți întreceri de alergat sau de făcut baloane de săpun, dansați și simțiți-vă bine.
Jocuri și distracție în casă
Dacă trebuie să rămâneți în interior, nu vă faceți griji! Tu și micuțul tău vă puteți distra la fel de bine și în casă. Puteți opta pentru jocuri cu hârtie și creioane (precum un concurs de colorat/desenat, x-0, avionașe), jocuri de masă (Monopoly sau alte jocuri de acest fel), mimă sau, dacă vreți să fiți mai creativi, puteți face o vânătoare de comori prin casă. Tu ascunzi câteva obiecte prin casă, iar el trebuie să le găsească pe toate.
Activități creative educaționale
Dacă vă jucați, nu înseamnă că nu puteți să și învățați ceva. De fapt, prin joc se învață cel mai ușor. Poți dezvolta vocabularul copilului tău folosindu-te de jocuri de cuvinte (puteți face asta cu limba maternă sau cu o limbă în curs de învățare).
Joc 1: Jocul începe prin alegerea unei categorii, de exemplu legume. Tu vei spune o legumă (ex. morcov), apoi copilul va spune leguma ta și încă o legumă (ex. morcov, castravete). Scopul jocului e să repetați toate cuvintele care au fost spuse deja și să adăugați de fiecare dată un cuvânt nou din categoria aleasă. Câștigător e cel ce nu uită niciun cuvânt în înșiruire. Jocul e mai amuzant atunci când este jucat cu mai mulți oameni.
Joc 2: Jocul se numește „Legătura” și se joacă tot cu cuvinte. Tu spui un cuvânt (de exemplu pisică), iar copilul tău trebuie să spună un cuvânt care are legătură cu cel spus de tine (pisică → șoricel). Următorul va spune un cuvânt legat de ultimul cuvânt menționat (șoricel → cașcaval) și așa mai departe.
Aceste jocuri ajută la construirea unui vocabular mai bogat, pentru că, inevitabil, cei mici vor auzi câteva cuvinte noi, pe care le vor reține datorită modului de învățare.
Încheiați ziua de distracție, relaxându-vă
După ce v-ați distrat toată ziua, puteți încheia sărbătoarea relaxându-vă la un film de desene animate sau citind o carte cu povești. Cu siguranță micuții se vor bucura de o zi minunată.
Citește și Educația nonformală