Search
Generic filters
Exact matches only

Bucătăria thailandeză

Bucătăria thailandeză este cunoscută pentru preparatele sale picante şi pline de arome, datorită ingredientelor proaspete care se folosesc precum usturoiul, coriandrul, sosul de peşte, sosul de creveţi, suc de lime, lemongrass şi chilli. Orezul este ingredientul de bază în majoritatea felurilor de mâncare şi este consumat la orice oră a zilei.

Ca şi în fiecare ţară, bucătăria thailandeză este împărţită pe regiuni, iar ingredientele şi condimentele sunt folosite în diferite combinaţii. Însă, toate preparatele sunt complexe, au gust şi aromă deosebită şi utilizează ingrediente cu beneficii medicale.

Cele mai utilizate ingrediente

Sos de peşte thailandez

Sosul este o saramură iute făcut din fermentarea peştelui cu sare. Se poate amesteca cu chilli sau folosi în reţete în locul sosului de peşte obişnuit.

Pastă de curry

În preparatele thailandeze se găsesc numeroase variante ale pastei de curry. Acesta se poate face acasă sau se poate cumpăra din magazine.

Lapte de cocos

Laptele de cocos este folosit atât în curry-uri, cât şi în deserturi şi băuturi.

Orez şi tăiţei

Tăiţei sunt făcuţi din făină de orez, fiind serviţi în majoritatea cazurilor la curry-uri. În partea de nord şi nord-est a Thailandei orezul este un aliment principal. În alte părţi ale ţări, orezul este folosit în deserturi.

Ierburile proaspete

Coriandrul vietnamez, menta şi busuiocul thailandez dau aromele distinctive ale acestei bucătării pentru orice salată, curry sau orez prăjit.

Cele mai cunoscute preparate

Tom Yam Goong – supă iute de creveţi

Supa iute de creveţi este preparatul reprezentativ al Thailandei. Deşi există mai multe variaţiuni, majoritatea sunt preparate utilizând galangal, lemongras, frunze de lime kaffir, şalotă, tamarind şi chilli.

Thai Pad – tăiţei prăjiţi

Thai Pad-ul este una dintre cele mai reprezentative preparate ale thailandezilor. Este preparat din cele mai bune şi cele mai proaspete ingredientele precum ouă, sos de peşte, suc de tamarind, chilli, muguri de fasole, creveţi şi tofu,fiind garnisit cu alune zdrobite şi coriandru.

Gaeng Keaw Wan Gai – curry verde de pui

Gaeng Keaw Wan Gai

foto

Carnea de pui este des folosită în bucătăria thailandeză. Acest fel de mâncare este pregătit din carne de pui, pastă verde de curry, zahăr, lapte de cocos şi sos de peşte. Este servit alături de orez sau tăiţei.

Khao Neow Toorien – supă de lapte de cocos şi durian cu orez lipicios

Khao Neow Toorien

foto

Este unul dintre cele mai cunoscute deserturi thailandeze. Fructul de durian şi orezul sunt servite în lapte de cocos cremos.

Khao Tom Mud – orez pe frunză de banană

Khao Tom Mud

foto

Desert făcut din orez, lapte de cocos, zahăr şi boabe de fasole dulci, care sunt caramelizate într-o frunză de banană.

Cele mai consumate băuturi

Cha Yen – ceai rece thailandez

Ceaiul de culoare portocalie este făcut din ceai thailandez şi amestecat cu lapte condensat, lapte de cocos sau lapte “evaporat”.

Cha Manao

Cha Manao este un ceai cu gheaţă servit cu suc de lime proaspăt stors.

Nam Manao

Pentru răcorire, se poate servi Nam Manao, care este suc proaspăt de lime amestecat cu apă şi zahăr.

foto

Newsletter

Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *