Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Castelul Peleș – primul castel din Europa luminat electric

Castelul Peleș, casa regilor României, a fost construit între 1873-1883, la cererea lui Carol I (1866-1914). Deși inaugurarea sa a avut loc în 1883, castelul a ajuns la forma pe care o are astăzi abia în 1914. Clădirea impunătoare are peste 160 de camere și reprezintă unul dintre cele mai importante edificii istorice ale țării noastre, fiind totodată și unul dintre cele mai importante monumente de acest fel din Europa secolului al XIX-lea.

Decizia regelui Carol I de a construi castelul Peleș a venit după vizita acestuia în Sinaia, în 1866, când proaspătul rege al României a rămas profund impresionat de frumusețea locurilor. La acea vreme, localitatea se numea Podul Neagului și nu era decât un mic sat de munte. În 1872, Carol I a cumpărat terenul necesar (1000 de hectare), iar lucrările au demarat în 1873, sub conducerea a trei arhitecți renumiți: Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman.

După inaugurarea sa, castelul a servit drept sediu al noii dinastii, deoarece era și amplasat foarte aproape de granița cu Austro Ungaria. Ulterior însă, după unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat, Peleșul se va afla chiar în mijlocul țării. Familia regală obișnuia să petreacă destul de mult timp la castel, de obicei din mai până în noiembrie, clădirea găzduind mai multe întâlniri politice foarte importante, dar și personalități ale vremii, precum scriitori, muzicieni, regi sau regine.

Chiar și după inaugurare, clădirea a fost modificată, mărindu-se în permanență. Mai mult decât atât, curând au mai apărut în jurul său alte construcții, ceva mai mici: Pelișorul, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foișor, Grajdurile, Uzina Electrică și Vila Șipot. Castelul Peleș a fost primul din Europa care a fost proiectat cu o uzină electrică proprie, ceea ce permitea iluminarea electrică a clădirii.

De-a lungul vremii, după Carol I, la Castelul Peleș a locuit Ferdinand I și s-a născut Carol al II-lea. Din 2006, proprietatea a  fost restituită de către stat Regelui Mihai I. Astăzi, acesta este deschis pentru publicul larg, o mare parte din el putând fi vizitată. Pot fi văzute cele două săli de arme cu peste 4000 de piese expuse, holul de onoare, sala de consilii, cabinetul de lucru, sala florentină, sala coloanelor, sufrageria, sala maura, salonul francez, salonul turcesc, sala de teatru și apartamentul imperial.

Castelul Peleș are și una dintre cele mai valoroase colecții de tablouri din Europa, găzduind aproape 2000 de piese.

Citește și despre cea mai înaltă sculptură de piatră din Europa , care se află in Romania. 

Cover - Sursă foto: freepik.com
Damian

Damian

Când nu scrie, Damian citește, iar când nu citește, joacă jocuri video. Este masterand în Publicitate la Cluj-Napoca, iar pentru noi scrie cel mai des despre lucrurile actuale care se întâmplă peste tot în lume.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *