Majoritatea dintre noi obișnuim să consumăm cafea în primele ore ale zilei, dar nu numai. Fiecare avem propriile preferințe atunci când vine vorba de caracteristicile acesteia – gustul, textura sau altele. Însă, indiferent de aromă, intensitate și alte caracteristici, metoda de preparare este cea care face diferența. Însă prepararea cafelei de dimineață poate fi un proces complex și care ia timp mult, iar rezultatele pot să nu fie cele la care te-ai așteptat. În cele ce urmează te invităm să descoperi cum să faci cea mai bună cafea.
Alege cafetiera potrivită
Caracteristicile cafelei sunt direct influențate de metoda de preparare, așa că, odată ce îți cunoști preferințele în materie de gust și consistență a cafelei, e timpul să descoperi care este cafetiera perfectă pentru a transforma boabele măcinate în băutura perfectă. Poți găsi aici detalii despre diversele tipuri de cafetiere existente pe piață și cum se diferențiază una de cealaltă. Ține minte că un espressor va face o cafea mai scurtă și mai intensă decât o cafetieră clasică, cu filtru.
Cumpără cafea proaspătă
Boabele de cafea oferă cea mai bună aromă în primele zile după prăjire. Astfel, cu cât acestea sunt mai proaspete, cu atât cafeaua ta va fi mai bună. Totodată, asigură-te că nu cumperi prea multă cafea deodată. Chiar dacă nu poți cumpăra boabe proaspăt prăjite, aroma acestora poate fi păstrată în ambalajele vidate. Dacă tu cumperi o cantitate mai mare și o deschizi, permiți oxigenului să intre în ambalaj și să slăbească intensitatea aromei. Astfel, îți sugerăm să cumperi mai puțină cafea, dar mai des. Este recomandat, de asemenea, să macini tu boabele, cu câteva minute înainte de a le folosi, pentru o aromă mai intensă.
Depozitează cafeaua corespunzător
Un alt aspect care face diferența în caracteristicile finale ale cafelei tale este modul în care depozitezi boabele (sau cafeaua măcinată). Este foarte important ca aceasta să fie păstrată într-un loc uscat, întunecos și etanș. Asta pentru că oxigenul și lumina puternică sunt doi dintre factorii care afectează calitatea cafelei. Cel mai bine este să achiziționezi un recipient cu închidere etanșată pentru acest lucru.
Fă mai puțină cafea
Atunci când pregătești cafeaua de dimineață nu te gândi că economisești timp dacă faci cafea suficientă încât să îți ajungă și mâine. Dacă reîncălzești cafeaua, aceasta îți va pierde din aromă sau va deveni amară, lucru care s-ar putea să nu te încânte. În schimb, optează pentru o cafetieră care să te ajute să măsori numărul de cești pe care le poți face la un loc. Astfel, nu vei face niciodată mai multă cafea decât este necesar. Spre exemplu, în astfel de cafetiere îți dai seama câte căni de cafea poți face la un loc. În acest mod vei putea evita să faci prea multă cafea din greșeală.
În cele din urmă, mijlocul prin care prepari cafeaua, dar și modul în care o depozitezi, pot face o diferență majoră în aroma pe care o obții din băutura ta preferată. Tu cum preferi să o consumi?