Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
cetatea-devei_6
cetatea-devei_6

Cele mai frumoase locuri din Deva

Deva, reședința județului Hunedoara este un oraș mic și cochet, a cărui populație trece puțin peste 56.000. La prima vedere ești tentat să spui că nu ai ce face sau ce vedea într-un oraș atât de mic, dar lucrurile stau exact invers.

Dacă veți ajunge în județul Hunedoara, pe lista obiectivelor și așezărilor de văzut și de vizitat trebuie să se afle și Deva. Nu aveți cum să treceți indiferent pe lângă orașul din mijlocul căruia „răsare” o cetate care se vede la o depărtare de câțiva kilometric buni. Chiar dacă nu ar fi indicatoare rutiere care să vă spună că sunteți în Deva, veți ști acest lucru de îndată ce veți vedea cetatea. De altfel, aceasta este emblema orașului și una dintre atracțiile turistice principale.

Cetatea Devei

cetatea-devei_69051253

Sursa foto: © SOREAN STEFAN

Situată pe un nec vulcanic, Cetatea Devei a fost construită în secolul al XIII-lea și a fost locuită și vizitată de voievozi ai acelor vremuri. Fortificată în timpul lui Gabriel Bethlen, cetatea a fost în mare parte distrusă în anul 1849 în urma unei explozii la depozitul de arme și praf de pușcă. Cetatea Devei a fost refăcută în anul 2015 când s-a pus în funcțiune și o telecabină. Accesul se poate face și pe jos, pe cărările bătătorite de turiști și localnici.

Muzeul Civilizației Dacice și Romane

muzeul-dacilor-si-romanilor_60223071

Sursa foto: © Antaltiberiualexandru

La poalele cetății se află Muzeul Civlizației Dacice și Romane care funcționează în Palatul Bethlen sau Magna Curia. Palatul a fost construit de Gabriel Bethlen, în aceeași perioadă când a făcut lucrări și în cetate. Este cea mai veche clădire monument istoric care se află în Deva. La parterul clădirii poate fi vizitată expoziția permanent de științe natural. În alte săli ale muzeului sunt organizate periodic expoziții temporare.

Parcul Devei

statuia-lui-decebal-deva_70779605

Sursa foto: © Remus Grigore

Imediat lângă Magna Curia se află parcul, care, pe lângă faptul că este o oază de verdeață, găzduiește Casa Memorială Petru Groza, casa fără acoperiș, statuia lui Decebal. La ieșire pot fi admirate Palatul Tribunalului, fântâna din fața clădirii tribunalului. În Piața Victoriei, a fost construită în 2012 o fântână arteziană care oferă în fiecare seară un spectacol de lumini și muzică timp de jumătate de oră.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *