logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Cum să dormi mai bine ca să fii odihnit a doua zi

Somnul este una dintre cele mai importante etape din viața unui om. În timpul somnului corpul nostru se recuperează și se umple de energie atât din punct de vedere psihic, cât și din punct de vedere fizic. Dar pentru a ne trezi odihniți a doua zi nu este de ajuns doar faptul că am adormit, ci și dacă am reuşit să trecem prin toate stagiile somnului.

Un ciclu complet de somn este format din cinci stagii care durează, în medie, între 90 și 120 de minute, această perioadă diferind de la o persoană la alta.

Cele cinci stagii ale unui ciclu de somn complet sunt:

  • Stagiul de somn de tranziție
  • Stagiul de somn ușor
  • Stagiul de somn adânc
  • Stagiul de somn intens
  • Stagiul de vis (REM – „rapid eye movement”)

Potrivit unor studii, dacă am reuși să dormim fără a fi perturbați de zgomote sau de alți factori externi, ne-am trezi mereu pe un multiplu de 90 de minute cum ar fi de exemplu, după: 4,5 ore, 6 ore, 7,5 ore sau 9 ore de somn.

Somnul reprezintă o repetare ciclică a celor cinci stagii, de aceea, pe parcursul acestui proces, vei trece de cel puțin două ori prin fazele de somn cu excepţia stagiilor patru (somn adânc) și cinci (vis), astfel: 1-2-3-4-3-2-5. Somnul fără vise (non-REM sleep) durează aproximativ 70 de minute per ciclu de somn, în timp ce somnul cu vise (REM sleep) durează aproximativ 20 de minute per ciclu de somn astfel, un ciclu complet de somn durează aproximativ 120 de minute.

Pentru a-ți recupera energia fizică, trebuie să ajungi în stagiul patru (somn intens). Se spune că dacă te trezești în stagiul trei sau patru de somn, atunci o să te simți toată ziua obosit și adormit și nu o să dai un randament bun în activiățile pe care le faci. Pentru a-ți recupera energia mentală, trebuie să ajungi în stagiul REM. În această fază, de obicei, se consolidează informaţia acumulată în timpul zilei, se accesează amintirile sau se crează noi conexiuni neuronale între informațiile vechi și cele noi.

Unele persoare reușesc să parcurgă de mai multe ori acest ciclul de somn, uneori complet – inclusiv faza REM – alteori incomplet – ajungând doar la faza patru, cea de somn adânc. Persoanele care atunci când se trezesc își amintesc două vise diferite sau un vis întrerupt, apoi reluat, au parcurs două cicluri complete de somn.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.