Search
Generic filters
Exact matches only

Cum știi că ai nevoie de mai mult somn?

Toată lumea știe că un somn odihnitor este important pentru sănătatea organismului nostru. Și totuși, majoritatea oamenilor nu acordă suficientă importanță acestei activități. Majoritatea oamenilor pun somnul pe un plan secundar, și acumulează ore de datorie în materie de somn, care în final provoacă diferite afecțiuni. Dar cum știi dacă ai nevoie de mai multe ore de somn decât dormi acum? În afara semnului evident, starea de somnolență permanentă, există câțiva indicatori ai faptului că trebuie să îți regândești programul dedicat somnului.

Starea de spirit ți se schimbă constant

Atunci când se întâmplă anumite lucruri, reacționezi diferit decât reacționai în trecut? Dacă răspunsul tău este da, e posibil să ai nevoie de mai mult somn. Starea noastră de spirit este puternic influențată de starea generală pe care o avem. Dacă iritarea ta nu este pusă pe baza unor factori externi, independenți de tine, înseamnă că nu te odihnești suficient.

Te îmbolnăvești mai ușor

Atunci când nu ești suficient de odihnit, sistemul tău imunitar scade și nu poate face față tuturor germenilor cu care intri în contact pe parcursul activităților obositoare. Acesta este motivul pentru care nici nu apuci bine să te recuperezi dintr-o răceală, că deja simți că vine din nou peste tine. Tot acesta este și motivul pentru care, atunci când ești răcit, simți nevoia de mai mult somn. Când dormi, sistemul tău imunitar devine mai puternic și te poate proteja mai bine de bacterii și virusuri.

Mănânci mai mult

Există studii care au confirmat faptul că lipsa de somn afectează producția de hormoni din organism. În cazul în care ți se pare că foamea ta nu mai are un final, aceasta poate fi datorată nivelului scăzut al unui hormon numit Leptină (responsabil pentru scăderea apetitului) și creșterea nivelului unui hormon numit Grelină (care este responsabil pentru senzația de foame).

Ai erupții acneice pe față

Acneea poate fi un semn că nivelul hormonilor din organism se modifică, iar diferitele zone unde se concentrează erupțiile, pot oferi indicații despre ce anume provoacă problema. În cazul lipsei de somn și a stresului, acneea apare concentrată de cele mai multe ori pe bărbie. Așadar, dacă observi că ai început să ai mai multe coșuri decât de obicei, în zona bărbiei, încearcă să îți reorganizezi orarul somnului.

Nu mai gândești atât de eficient

Lipsa de somn poate duce la lipsa de gândire eficientă. Mai precis, nu mai ești capabil să iei decizii la fel de bine ca înainte. Pe lângă faptul că te chinui să înțelegi problema, găsirea unei rezolvări îți consumă mai mult timp și energie decât ar trebui. Mai mult, ai un timp de reacție scăzut și asta îți poate provoca și neîndemânare.

În concluzie, dacă identifici cel puțin unul dintre simptomele de mai sus, e timpul să îți regândești programul, astfel încât să permită un somn odihnitor de aproximativ 7-8 ore.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *