logo
Generic filters
Exact matches only

Curiozități despre cafea

Pentru unii dintre noi diminețile nu au nici un farmec dacă nu savurăm o cafea. Băută din necesitate pentru a ne trezi sau din plăcere datorită gustului și aromei unice, cafeaua este una dintre cele mai iubite și populare băuturi din toate timpurile.

V-ați întrebat vreodată când a apărut cafeaua, cine au fost băutorii înrăiți de cafea sau unde își are originea cuvântul „cafea”? Iată o listă a câtorva curiozități despre cafea:

 1. Originea cuvântului „cafea” este posibil să o regăsim în denumirea regatului Kaffa din Etiopia.
 2. Legenda spune că abisienii din estul Africii au fost primii care au preparat o băutură din boabele de cafea, acum câteva mii de ani.
 3. Brazilia este unul dintre cei mai mari producători de cafea din lume cu plantații care au milioane de arbori de cafea.
 4. Cafeaua ca băutură a fost preparată prima dată în Arabia de Sud, în secolul al XV-lea. De acolo s-a răspândit în Egipt, nordul Africii, ca să ajungă apoi, în secolul al XVI-lea în Orientul Mijlociu și apoi în Europa.
 5. În 1511, un guvernator din Mecca (Arabia de Sud) a interzis cafeaua pe motiv că cei care o consumă încep să aibă gânduri revoluționare și să își dorească să îl înlăture de la putere.
 6. În 1674, femeile din Marea Britanie au semnat o petiție prin care au cerut ca bărbaților să li se interzică consumul de cafea până după vârsta de 60 de ani, pe motiv că această băutură îi transformă în „corpuri nefolositoare”.
 7. Se spune că prima cafenea din lume a fost deschisă în Constantinopol. În Europa, prima cafenea a fost deschisă în Veneția, în secolul al XVII-lea.
 8. Johann Sebastian Bach a dedicat o odă cafelei – Coffee Cantata -, în 1792.
 9. Se spune că Honore de Balzac obișnuia să bea 20 de cafele tari pe zi, iar Voltaire era campionul care bea 50 de cesti de cafea pe zi.
 10. În lume există peste 50 de specii de cafea, dar numai două sunt folosite pentru prepararea cafelei comerciale: arabica și robusta.
 11. Cafeaua ajută la tratarea depresiei. Potrivit unor studii realizate de americani, o ceașcă de cafea pe zi înlătură gândurile suicidale.
 12. Un american cheltuie, în medie pe an, pe cafea 1.092 de dolari.

Citește și câteva curiozități mai amuzante despre cafea.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *