23 aprilie este numită Ziua Internațională a Cărților, inițiată de Națiunile Unite, pentru prima oară în anul 1995. În cinstea acestei zile, îți ofer câteva curiozități despre citit, cărți și literatură, într-o încercare de a-ți deschide apetitul pentru lectură (asta, în cazul în care nu îl ai deja). Cu ocazia acestei zile, Națiunile Unite aleg și o capitală mondială a cărții pentru anul în curs, în 2016 aceasta fiind orașul Worclaw din Polonia.
- Ziua de 23 aprilie a fost aleasă drept Ziua Internațională a Cărții datorită faptului că este data în care au murit câțiva dintre cei mai importanți autori ai literaturii universale. Printre aceștia se numără Miguel de Cervantes, William Shakespeare și Inca Garcilaso de la Vega.
- Detectivul Sherlock Holmes nu a spus niciodată celebra replică „Elementar, dragul meu Watson”, în cărți. Acesta i-a fost atribuită în filme. Totuși, în cărți are câteva replici asemănătoare.
- În copilărie, Roald Dahl a lucrat ca degustător la fabrica de ciocolată Cadbury. Mulți ani mai târziu, autorul scrie cartea „Charlie și fabrica de ciocolată”. Este posibil ca experiența sa de degustător să-i fi servit ca inspirație.
- Primele cărți imprimate nu aveau trecut pe ele numele autorului și nici titlul operei. Coperta era o operă de artă de sine stătătoare și era decorată, în unele cazuri chiar cu aur.
- Cea mai lungă propoziție scrisă într-o carte îi aparține lu Victor Hugo. Acesta a scris în „Les Miserables” (n.r. Mizerabilii) o propoziție care conținea 823 de cuvinte.
- Prima carte care a fost scrisă cu ajutorul unei mașini de scris a fost „Aventurile lui Tom Sawyer” a lui Mark Twain.
- Cea mai veche carte de bucate din lume este o tabletă de lut babiloniană, inscripționată în akkadiană. Aceasta datează din anul 1750 Î. H., de pe timpul lui Hammurabi).
- Cele mai citite trei cărți din lume sunt Biblia, Citate de președintele Mao Zedong și seria Harry Potter.
- Cea mai scumpă carte din lume a fost cumpărată de Bill Gates pentru suma de 30.8 milioane de dolari. Cartea este Codex Leicester a lui Leonardo Da Vinci.
- Japonezii au un cuvânt care înseamnă „să cumperi o grămadă de cărți, pe care apoi să nu apuci să le citești”. Cuvântul e „tsundoku”.
- „Bibliosimia” este un termen atribuit plăcerii de a mirosi cărți vechi.
- Cititul îmbunătățește empatia. Un studiu efectuat de Universitatea din Buffalo a descoperit că apartenența unei comunități ficționale oferă aceeași senzație și satisfacție pe care o au oamenii atunci când fac conexiuni în viața reală.
- Oamenii care citesc sunt de două ori mai puțin probabil să dezvolte Alzheimer. Asta pentru că cititul antrenează și îmbunătățește memoria.
- Numele Vanesa a fost inventat de autorul Jonathan Swift.
- Truman Capote nu începea sau termina niciodată o carte într-o zi de vineri. Tot acesta cerea să îi fie schimbată camera de hotel dacă numărul de telefon din cameră implica numărul 13.