Cărțile au fost de când timpul o metodă de a aduna informații, dar și una de relaxare. În trecut ți-am făcut mai multe recomandări de cărți, însă acum vreau să îți expun câteva motive pentru care e bine pentru tine să citești, indiferent de genul cărților pe care le alegi.
Cititul îți exersează creierul
Așa cum corpul tău are nevoie de exerciții fizice pentru a rămâne tonifiat și pentru a prinde putere, așa are nevoie și creierul de exerciții, pentru a putea reține și pentru a putea susține procesele logice. Mai concret, în timpul cititului creierul tău trebuie să rețină informații despre personajele poveștii, pentru a putea vizualiza asta prin imaginație. În același timp, creierul tău trebuie să proceseze ceea ce citești, pentru ca totul să fie legat într-un proces logic. În timp, asta îi oferă creierului un antrenament, iar memoria ta va deveni mai bună.
Cititul poate reduce stresul
Adâncindu-te într-o poveste plăcută dintr-o carte, elimini stresul din viața ta și te eliberezi pe moment de problemele din viața ta reală. Escapada într-o altă lume, în viața personajului cu care simpatizezi, îți permite să te relaxezi până la punctul în care stresul pe care îl aveai acumulat este redus semnificativ. Astfel, după câteva pagini (sau capitole) citite, te vei simți revigorat și gata să înfrunți din nou lumea reală.
Cititul te face mai creativ
Atunci când citești, întâlnești o sumedenie de cuvinte noi, care inevitabil îți intră în vocabular și care te ajută să îți dezvolți capacitatea de a te exprima, atât în scris, cât și verbal. În plus, situațiile despre care citești, te pot ajuta să devii mai creativ în munca ta, având în vedere că poți aplica cele citite într-o situație reală similară cu cea din carte. Pe de altă parte, cititul îți stimulează imaginația, iar imaginația este cheia creativității, astfel că poți descoperi idei care să îți fie de folos.
Cititul îmbunătățește starea mentală
Oamenii de știință au dovedit că cititul îți poate îmbunătăți simțul empatic, în special în cazul în care citești ficțiune. În plus, cititul poate întârzia sau chiar preveni apariția unor boli mintale precum demența sau Alzheimer. Motivul pentru care cititul are acest efect, dacă este o activitate făcută în mod constant, este chiar faptul că îți antrenează mintea, îți creează noi sinapse și îți întărește sinapsele deja existente.
Cititul îți îmbunătățește capacitatea de concentrare
În ziua de azi, oamenii au tendința să își dorească să facă multitasking pentru a deveni mai productivi, însă tot ce rezolvă e să își încetinească ritmul de lucru datorită faptului că creierul trebuie să tot treacă de la o sarcină la alta. Prin citit, îți antrenezi creierul să fie atent asupra unei sarcini astfel încât să o poți rezolva rapid și eficient, iar apoi să poți trece cu succes la următoarea sarcină pe care o ai de îndeplinit.
Citește în continuare despre cărțile pe care trebuie să le citești până la 30 de ani, 10 cele mai citite cărți din 2015 și alfa care este top 10 cărţi motivaţionale.