Pe 11 noiembrie, Polonia își sărbătorește ziua națională a independenței. La această dată, ei sărbătoresc comemorarea restaurări statului de drept în Polonia, după 123 ani în care a fost împărțită între Rusia, Prusia și Imperiul Habsburgic. Cu această ocazie, ți-am pregătit câteva curiozități despre Polinia, pe care sunt convinsă că nu le știai înainte.
- Cel mai celebru om de origine poloneză a fost Papa Ioan Paul al II-lea.
- Polonia este considerată parte din Europa de Est, datorită trecutului comunist, însă, geografic vorbind, țara se află în centrul Europei.
- Numele țării provine de la „Polanie” care înseamnă „oameni care locuiesc pe câmp deschis”.
- Nikolaus Copiernicus, astronomul polonez, a fost primul care a sugerat că Pământul nu este centrul Universului, așa cum se credea până atunci.
- Cei mai mulți câștigători ai titlului de „Cel mai puternic bărbat din lume” sunt din Polonia.
- În unele părți din Polonia, ziua numelui (onomastica) este considerată mai importantă decât ziua de naștere. De obicei este sărbătorită și ziua numelui, nu doar ziua de naștere.
- Cel mai folosit nume de câine în Polonia este „Burek”. Același cuvânt este folosit și pentru a determina culoarea maro-cenuşie. Echivalentul numelui folosit de români ar fi Bruno.
- Polonia a avut mai multe capitale de-a lungul timpului. Gniezno, Poznan, Cracovia și Varșovia sunt cele mai cunoscute, ultima fiind capitala actuală.
- Dacă ar fi să adunăm toate premiile Nobel obținute de oameni de origine poloneză, am număra în total 17 premii Nobel, dintre care 4 pentru pace și 5 pentru literatură.
- Polonezii au o tradiție în care, la începutul iernii împletesc păpuși din paie și le decorează cu diferite panglici. Aceste păpuși reprezintă iarna, așa că, la sfârșitul anotimpului, când zăpada începe să se topească, oamenii le dau foc și le aruncă într-un râu, pentru a simboliza „moartea” anotimpului rece. Tradiția poartă numele de Marzanna.
- Primul conducător documentat al Poloniei a fost Mieszko, în secolul al X-lea.
- Regele polonez Kazimierz Jagiellonczyk a fost cunoscut ca „Tatăl Europei” după ce toți cei 9 copii ai săi au devenit persoane importante. Unul dintre aceștia a devenit cardinal, alți 4 au devenit regi, unul dintre copii a fost canonizat, iar cele trei fiice ale acestuia s-au căsătorit și au devenit mamele moștenitorilor la tronurile celor mai mare dinastii din vestul Europei.
- În 1 septembrie 1939, Germania a invadat Polonia fără să îi declare război înainte. Acest fapt a fost punctul de pornire pentru cel de-al Doilea Război Mondial.
- Marie Curie s-a născut în Polonia. Ea s-a mutat în Paris, unde s-a căsătorit cu Pierre Curie și împreună au descoperit poloniul (PO) numit după patria ei mamă și radiumul (RA).
- Polonia este a 9-a țară europeană ca dimensiune.
Tu ce alte lucruri interesante știi despre Polonia?