logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Curiozități despre stele

Știm cu toții că Universul este într-o expansiune și într-o schimbare continuă. Din acesta  fac parte și stelele, corpuri cerești fascinante. Atât oamenii, cât și cercetătorii continuă să caute și să afle cât mai multe informații despre acestea.

 1. Stelele trec prin mai multe etape de viață, la fel ca orice altă ființă organică. Atunci când o stea moare, ea se transformă într-un „pitic alb”, se stinge treptat emanând lumină albă până când se stinge pentru totdeauna.
 2. Unele tipuri de stele sunt de 100 de ori mai mari decât Soarele. Mai mult, aceste stele pot să emane de peste 1 milion de ori mai multă energie decât Soarele.
 3. Eta Carinae este una dintre cele mai mari stele din galaxie.
 4. Unitățile de măsură utilizate pentru măsurarea distanței dintre stele și Pământ au valori imense. Cea mai apropiată stea de Pământ este situată la aproximativ 4,2 ani-lumină depărtare. Ar fi nevoie de aproximativ 70000 de ani pentru a ajunge în spațiu la acea stea.
 5. Există aproximativ 400 de miliarde de stele în galaxia Caleea Lactee.
 6. Fiecare stea are aproape aceeași compoziție chimică. Reacția de fuziune nucleară care are loc în fiecare stea presupune transformarea hidrogenului în heliu.
 7. Cele mai cunoscute tipuri de stele din Univers sunt piticele roșii. Ele au mai puțin de jumătate din masa Soarelui, ele ard foarte încet și trăiesc mai mult decât orice alt tip de stea: peste 100 de miliarde de ani.
 8. Culoarea unei stele poate arăta care este masa acesteia, gradul de luminozitate, dar și alte date interesante.
 9. Stelele care sunt cele mai mari, au o durată mai scurtă de viață.
 10. Fiecare galaxie are sute de miliarde de stele și se estimează că ar fi peste 100 de miliarde de galaxii în Univers.
 11. Stelele au de obicei o „vârstă” între 1 și 10 miliarde de ani.
 12. Stelele se formează în nebuloase, zone mari de gaze.
 13. Lumina de la stele are nevoie de milioane de ani pentru a ajunge pe Pământ. De aceea, atunci când ne uităm la stele, ne uităm înapoi în timp.
 14. Stelele au jucat un rol foarte important de-a lungul istoriei umane. Ele au făcut parte din practicile religioase, au fost utilizate ca semne astrologice, au ajutat la proiectarea unor calendare și au fost instrumente de navigație.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *