Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Noul an universitar se apropie cu pași rapizi, iar începerea facultății reprezintă o provocare pentru cei mai mulți tineri. După o vară plină de soare, călătorii și obiective atinse, vine timpul să ne scoatem „ghiozdanul” din dulap și să facem ordine între cărți.

Ai idee care e prima întrebare pe care ne-o pun apropiații când le spunem că am ales Clujul? Vă spun eu: „Și, unde o să stai? Ai prins loc în cămin?”, iar lista poate să continue la nesfârșit.

Dar chiar, tu ți-ai găsit cazare? Dacă nu, mai jos îți prezentăm câteva „ponturi” de locuri unde să stai pe perioada anului universitar.

1. Căminele universității: facultatea oferă, de regulă, locuri limitate de cazare în căminele studențești. Chiar dacă stai în cameră cu alte 3 persoane (depinde de cămin), ai parte de o experiență nemaipomenită. Ai ocazia să cunoști oameni noi, trăiești adevărata viață de student și parcă zacusca primită de acasă e mai bună când o împarți cu colegii de cameră. Există și posibilitatea de a nu prinde cămin din primele repartiții, însă, există alte sesiuni de redistribuire la care poți să primești un loc.

2. Cămin privat: dacă norocul nu-ți surâde nici după redistribuiri, e timpul să-ți îndrepți atenția spre alte soluții. Limitat de buget? Atunci poți alege varianta căminelor private. Prețul pentru un loc nu este exagerat de mare, condițiile sunt relativ satisfăcătoare și te bucuri de o studenție adevărată. În plus, acestea sunt situate în zone centrale sau aproape de centrele universitare.

3. Chirie: dacă ai idee despre prețul chiriilor în Cluj-Napoca, știi cât de mult costă chiria într-un apartament sau chiar și o cameră. Piața imobiliară a crescut semnificativ în ultimul an, asta și datorită centrelor universitare și a investițiilor care se fac periodic. De asemenea, prețul chiriilor a crescut direct proporțional cu numărul persoanelor care lucrează în IT. Există totuși mai multe variante pentru care poți opta atunci când vine vorba de alegerea chiriei.
a. Agenție imobiliară: uită de grija chiriei și lasă-i pe alții să facă treaba în locul tău. Agenția se ocupă de căutarea locuinței, tu mergi doar să vezi ce ți se potrivește și să semnezi contractul. Aceasta este varianta cea mai ușoară din punct de vedere al timpului însă necesită costuri suplimentare, în funcție de comisionul fiecărei agenții.
b. Site-uri online: mulți proprietari aleg să nu apeleze la agenții imobiliare tocmai datorită comisionului ridicat, astfel recurg la publicarea anunțurilor pe diferite site-uri. Dacă nu vrei să plătești comision agenției și să negociezi direct cu proprietarul, aceasta este soluția optimă.
c. Grupuri: pe Facebook sunt zeci de grupuri dedicate studenților care caută chirie sau colegi cu care să împartă un apartament 😀 Aceasta este una dintre cele mai accesibile metode, deoarece suntem conectați la rețelele de socializare o mare parte din zi.

4. Apelează la cunoștințe: sigur cunoști pe cineva care cunoaște pe cineva care cunoaște pe cineva (ș.a.m.d) care are un apartament pe care îl dă în chirie. Simplu, sună-ți prietenul acela descurcăreț cu relații care e cel mai mare „bişniţar”, sigur găsiți împreună o rezolvare la problema aceasta.

Simplu ca „Bună Ziua”. Sau poate Mărăști? Ce zici de Mănăștur? Un lucru știm clar că e sigur, viața de student trebuie trăită la maxim.

Larisa Mureșan

Larisa Mureșan

Continuă să țintești tot mai sus. Cu eleganță și ambiție!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *