Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
SfMaria_4
SfMaria_4

[Interviu] Asociația pentru Protejarea și Ajutorarea Handicapaților Neuro-Psihici

Asociația pentru Protejarea și Ajutorarea Handicapaților Neuro-Psihici (APAHNP) are 30 de ani de activitate și în prezent 4 membrii activi.

  1. Care sunt activitățile principale ale asociației?

Misiunea, conform statutului este aceea de a promova, proteja și reprezenta drepturile și interesele legitime ale persoanelor cu dizabilități intelectuale în vederea creșterii calității vieții și implicit a incluziunii lor sociale.

Filozofia noastră se bazează pe principiul că toți oamenii au dreptul la o viață normală în comunitatea în care trăiesc. Toți trebuie să fie respectați și valorizați, ca parte fundamentală a drepturilor omului și ale cetățeanului.

 

Valorile și normele în relația cu societatea sunt de oferire a unor servicii de calitate, aceasta fiind o componentă importantă a angajamentului organizației noastre la responsabilitate socială. Ne propunem în permanență să jucăm un rol activ în menținerea și îmbunătățirea unor servicii social-comunitare de calitate, aducând astfel un plus de valoare comunității locale.

SfMaria_5
Sursa foto: APAHNP

 

  1. Care sunt cele mai importante proiecte pe care organizația le desfășoară? De ce?
  • Din 1995 – Centrul de Zi „Sf. Maria”: servicii complexe social-comunitare gratuite (terapii corectiv-compensatorii; formarea deprinderilor de viață independentă, consiliere parentală, etc) pentru 20 adulți cu dizabilități intelectuale (și familiile acestora), 8 ore/zi.
  • Din 2017 magazinul on-line – „Cadouri din Cluj”: o parte dintre produsele valorificate prin magazin sunt realizate parțial sau integral în atelierele de ergoterapie din cadrul Centrului de Zi „Sf. Maria”. Banii obținuți din vânzarea produselor sunt reinvestiți în susținerea serviciilor sociale oferite de către APAHNP.
  • Târgul de Toamnă – din 1996 devine manifestarea anuală tradițională și emblem Centrului, datorită spectacolului oferit de către Trupa de Teatru „Maria” (formată din beneficiari ai Centrului de Zi „Sf. Maria”).
  • Ziua Porților Deschise: eveniment la care participă peste 200 de persoane din comunitate.
SfMaria_3
Sursa foto: APAHNP

Prin toate proiectele sale APAHNP le-a redat beneficiarilor și familiilor acestora demnitatea pierdută, a transformat mila și compasiunea în convingerea că și persoanele cu dizabilități pot deveni un membru util și creativ al societății, le-a oferit șansa la o viață normală în comunitatea din care fac parte.

Menționăm că în 1990, când APAHNP și-a început activitatea beneficiarii noștri erau considerate persoane irecuperabile, nefiind acceptați nici măcar în școlile speciale, singurele alternative fiind fie un cămin spital unde rata mortalității era foarte ridicată, fie cei patru pereți ai casei.

Acțiunile APAHNP au fost de pionierat în România, în domeniul serviciilor sociale pentru persoane cu dizabilități intelectuale, devenind în timp un model de bună practică prin calitatea, inovația abordărilor terapeutice și recuperatorii și prin varietatea serviciilor oferite.

 

  1. Cine sunt cei care susțin proiectele organizației? De ce?

Voluntarii, sponsorii, donatorii, clienții care achiziționează produsele Magazinului on-line „Cadouri din Cluj”. Toți susținătorii noștri cred în tot ceea ce facem, împărtășind aceleași sentimente și valori.

 

  1. Care sunt cele mai mari provocări pe care le întâmpinați?

Susținerea financiară a proiectelor noastre pentru a putea oferi în continuare servicii gratuite unei categorii sociale defavorizate, ceea ce nu este deloc puțin lucru, cu atât mai mult cu cât avem aceleași taxe și contribuții către stat ca orice business.

 

  1. Cu ce anume vă pot ajuta oamenii?

Sponsorizări, donații, achiziționare produse și direcționarea a 3,5% din impozitul pe venit.

SfMaria_1
Sursa foto: APAHNP
  1. Cum anume pot să devin voluntar?

Contactându-ne: telefonic, la sediul nostru, pe pagina de Facebook sau pe mail.

 

  1. Care sunt activitățile unu voluntar?

În funcție de abilitățile și disponibilitatea voluntarului de a se plia pe nevoile noastre. Împreună cu aceștia stabilim exact unde și cum trebuie să se implice.

 

  1. Unde vă găsesc oamenii? (online și offline)

Centrul de Zi „Sf. Maria” – Cluj-Napoca, str. Mehedinți nr.15 A

Magazin on-line „Cadouri din Cluj”

 

  1. Câteva sfaturi pentru cititori

„Dacă mulți oameni mici, în multe locuri mici, fac multe lucruri mici, pot schimba fața Pământului” (proverb african).

Citește mai multe despre ONG-uri aici!

Cover - Sursa foto: APAHNP
Larisa Mureșan

Larisa Mureșan

Continuă să țintești tot mai sus. Cu eleganță și ambiție!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *