Search
Generic filters
Exact matches only

[Interviu] Bookster – O bibliotecă modernă pentru companii

Bookster este prima bibliotecă modernă pentru companii din România. Misiunea acestora este să inspire oamenii să își descopere visele și să le atingă, prin lectură de calitate. Conceptul e simplu: se selectează cele mai bune cărți și se livrează angajaților la birou, în baza abonamentului plătit de companie. Până acum, sunt prezenți în mai mult de 650 companii care au peste 62.000 de cititori activi. Practic, angajatul intră pe website-ul bibliotecii, își comandă cărțile preferate, iar Bookster le livrează o dată pe săptămână, direct la birou; după ce a terminat de citit, le returnează tot la birou. Un abonat poate ține o carte timp de o lună, iar articolele sau studiile de caz au termen de retur 1 săptămână. Dacă abonatul nu se încadrează în acea perioadă, termenul inițial se poate prelungi de pe site cu încă o lună.

Care a fost nevoia de la care ați pornit când ați creat compania?

Biblioteca noastră are peste 80.000 cărți și articole, dar și materiale online cum ar fi videoclipuri și articole. Deși inițial ne-am concentrat pe materiale de dezvoltare profesională (de exemplu cărți de vânzări, management, marketing, IT etc), am observat în timp că sunt foarte populare și cărțile de dezvoltare personală (cum ar fi public speaking, inteligență emoțională, time management etc), dar și cele care țin de viața de după birou – beletristică, hobby-uri, parenting sau cărți pentru copii.

Care sunt beneficiile serviciilor pe care le oferiți?

Pentru angajați, Bookster este un serviciu gratuit oferit ca beneficiu de către compania lor. Este o platformă online ușor de folosit, unde cititorii găsesc cărți și articole de top, actualizate constant cu apariții noi. Aceștia pot alege dintr-o gamă variată de titluri, atât beletristică, cât și cărți de business, dezvoltare personală și profesională, cărți pentru copii sau pentru cultivarea diverselor hobby-uri. De asemenea, abonații Bookster primesc recomandări personalizate de lectură, în funcție de preferințele și interesele lor.

Pentru angajatori, Bookster susține dezvoltarea angajaților prin cărți și colecții specifice abilităților pe care companiile doresc să le dezvolte. De asemenea, angajatorii pot urmări statistici despre Bookster în compania lor pe site-ul Bookster.

Pentru ambele categorii, Bookster este un serviciu accesibil și ușor de utilizat, printr-un website prietenos și prin livrarea cărților la birou, în fiecare săptămână.

Avem grijă ca abonații să găsească în biblioteca noastră cât mai multe dintre cărțile lor preferate. Aducem periodic cărți și articole noi și trimitem săptămânal recenzii prietenoase. Păstrăm o legătură deschisă cu abonații Bookster și le răspundem rapid când au nelămuriri sau diverse probleme. De asemenea, încercăm să ținem cont cât mai mult de sugestiile cititorilor – când ne spun ce cărți și-ar dori să aducem sau ce putem face mai bine pentru ei.

Care sunt cele mai reușite campanii pe care le-ați desfășurat?

Facem constant campanii de încurajare a cititului, implicând abonații prin diverse mecanisme haioase, care să-i inspire în alegerea următoarei lecturi. De exemplu, în vara lui 2018 am creat e-mailuri de Out of Office haioase despre lectură, în toamnă i-am provocat să deseneze semne de carte pe care le-au votat și apoi le-am reprodus în serie. De Crăciun le-am trimis ornamente de brad pe care să le asambleze singuri.

La începutul acestui an am lansat ProvoCartea – campania care îi încurajează să își seteze un obiectiv de lectură anual și care îi susține în atingerea acestui obiectiv prin recomandări lunare de cărți.

Una dintre cele mai apreciate inițiative a fost campania cu impact social „Magia unei biblioteci” realizată în iarna 2016-2017. Cu ajutorul celor 16.000 de cărți donate de abonați și cu sprijinul profesorilor Teach for Romania am creat colțuri de lectură în 36 de școli din 9 județe.

Altă campanie apreciată de abonați a fost AmbasaDOR de Carte desfășurată în vara lui 2017, când abonații au promovat lectura de calitate în rândul prietenilor, prin fotografii creative cu cărțile pe care le-au luat cu ei în vacanță.

Care este feedback-ul angajaților cu privire la serviciile pe care le oferiți?

Bookster este un serviciu prietenos și accesibil atât pentru abonați, cât și pentru angajatori. Cărțile se pot găsi și împrumuta ușor prin platforma online, iar livrarea și returul lor se face la birou, într-un loc aflat la îndemâna cititorilor. Răspundem rapid mesajelor abonaților și încercăm să le rezolvăm provocările cât mai prietenos. Companiile nu au multe de făcut: ne susțin în amenajarea unui colț Bookster în sediul lor și prin comunicarea internă a campaniilor de încurajare a lecturii.

Cum contribuiți la creșterea gradului de satisfacție al angajaților la locul de muncă?

În ceea ce privește impactul asupra stării de bine a angajaților, foarte mulți abonați ne scriu mesaje prin care ne spun cât de mult îi ajută lectura să se destindă, să învețe sau să aibă zile mai frumoase și mai inspirate.

În sondajul NPS (Net Promoter Score) prin care îi întrebăm pe abonați cât de mulțumiți sunt de serviciul Bookster și cât de probabil este să îl recomande, 93% dintre cele peste 116.000 de răspunsuri primite sunt foarte bune. Media tuturor notelor acordate de abonații noștri este de 92 (din 100).

Ce spun câțiva dintre abonații Bookster:

„Îmi place foarte mult accesul facil la bibliotecă, unde pot citi detalii despre cărți, cât și recenzii. Acest lucru ajută mult în luarea unei decizii privind ce carte să citesc la un moment dat. Îmi plac și e-mailurile periodice care stârnesc decizia de a citi.” (Simona, Banca Transilvania)

„Bookster face parte din viața mea și apreciez pasiunea cu care alegeți cărțile, faceți sugestii și mai ales grija pentru cititori. Sunteți o echipă minunată, care livrează fericire prin intermediul cărților! Vă mulțumesc din suflet pentru tot ceea ce faceți ca să ne bucurați inimile!” (Caterina, Banca Transilvania)

„Mi-ați redeschis apetitul pentru citit. Este chiar convenabil să ți se aducă cartea direct la muncă, să o citești și apoi să o returnezi tot la muncă. Simt că face cititul ca un mic joc, unde provocarea este să citești mai mult decât înainte… Să te întreci pe tine însuți.” (Cătălin, Assystem)

„Aventura Bookster a fost și va rămâne la superlativ! Le-am povestit tuturor cunoscuților despre cea mai cool bibliotecă din țară, despre faptul că pot împrumuta chiar 5 cărți pentru o perioadă de până la două luni, fără niciun cost personal. 🙂 Și nu trebuie să fac niciun efort… vin singure la mine! Fabuloasă idee!!! Fondul de cărți este mereu actualizat. Iar articolele online, ideale de urmărit în drum spre job sau în pauza de cafea, sunt sarea și piperul site-ului! Felicitări și la cât mai mulți abonați!” (Raluca, Autoliv)

Ce spun câțiva dintre angajatorii care oferă acces la Bookster:

În timp, am observat o înclinație a angajatorilor spre un nou concept, de learning organisation. O organizație orientată spre dezvoltarea angajaților va avea nevoie de resurse de învățare, iar Bookster oferă acces la resurse de actualitate, cărți și articole din domenii diverse. Fie că este vorba de un progres profesional sau unul personal, angajații sunt fericiți și asta se reflectă la nivelul business-urilor cu care colaborăm. Câțiva dintre angajatorii care oferă Bookster ne scriu despre cum este percepută prezența Bookster în companiile lor:

Marina Babara, HRM Ford – Am început colaborarea cu Bookster în vara anului trecut, și pot să confirm că acest proiect a avut un ecou fantastic în rândul angajaților Companiei Ford. Feedback-ul primit pe parcursul ultimelor luni de la angajații noștri este  extrem de pozitiv. Cred că programul are atât de mult succes la noi pentru că răspunde nevoii noastre de învățare ca și organizație.”

Ionel Fierbințeanu, CM Autoliv – Nu cred că Bookster este motivul  pentru care oamenii se angajează la  Autoliv, însă cu siguranță ne ajută să  construim echipe puternice de specialiști.

Omer Telik, CEO BT – BT este o organizație care învață – de la clienți,  din alte modele de business, din experiența sa, din  cărți. Bookster este și biblioteca noastră… de la bancă.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *