Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Erzsi12
Erzsi12

[Interviu] Elisabeth Varga: „Timpul este prețios, sănătatea este prețioasă, iar singur nu ești așa de puternic pe cât crezi”

Erzsi, în viața de zi cu zi aduce fericire și sănătate în viața oamenilor prin dans, kinetoterapie și masaj. Dacă reușește? Nu a zis nimeni că e ușor dar dacă iubești ceea ce faci, nu o să lucrezi nici măcar o dată în viața aceasta.

Erzsi1
Sursa foto: Elisabeth Varga
  1. Când ți-ai descoperit pasiunea pentru kinetoterapie?

Pasiunea mea pentru kinetoterapie mi-am descoperit-o abia după primul an de facultate, atunci am realizat că ceea ce învăț mă ajută să ajung mai aproape de scopul meu de viață, acela de a ajuta oamenii. În clasa a 12-a nu eram sigură dacă am ales bine facultatea, sau dacă mi se potrivește, doar mi-am ascultat instinctul. Acuma iată, mi-am găsit o facultate unde pot face mișcare și în același timp să învăț despre ce îmi place: corpul uman și cum funcționează acesta. Aceasta pasiune, de-a lungul anilor a tot crescut, și s-a transformat azi în profesia mea, într-un lucru care mă reprezintă și o profesie pe care o fac cu cea mai mare plăcere.

  1. Dar cea pentru dans?

Pasiunea mi-am descoperit-o la 16 ani, când m-am dus la un party de salsa. Bine, și înainte dansam, de la 4 anișori eram în sala de balet învățând primii pași alături de bunica mea, ea fiind profesoară. Și da, sunt foarte mândră că am avut parte și de această experiență alături de ea. Dar, adevărata pasiune pentru dans, cum am zis, mi-am descoperit-o mai târziu. Verișoara mea m-a dus la un party unde am fost luată la dans de instructorul școlii, eu știind doar pasul de bază de la salsa, nimic altceva. După acel dans, eram în tranșă, așa de entuziasmată și fascinată încât peste două săptămâni m-am înscris la curs. De atunci salsa a devenit nu doar o pasiune, ci un stil de viață.

Erzsi13
Sursa foto: Elisabeth Varga
  1. Cum poți combina cele două domenii?

Kinetoterapia și dansul sunt două domenii foarte apropiate. Ambele se bazează pe mișcare și sunt „făcute” pentru starea ta de bine, pentru sănătatea ta, atât pentru cea fizica cât și pentru cea mentală. Și, combinația acestor două domenii este destul de ușoară. Diferența face cantitatea și scopul pe care dorești să îl atingi. Ceea ce pot să zic este ca îmbinând aceste două domenii profesia mea devine o plăcere cât pentru mine dar și pentru pacienți.

  1. Dacă ar fi să alegi între dans și kinetoterapie, ce ai alege? De ce?

Nu aleg dintre aceste domenii, refuz. Mai bine le combin. Știți cum e? Dacă viața îți dă lămâi, fă limonadă! Așa că nici nu încerc să mă strădui să aleg dintre aceste doua domenii, pentru ca am făcut deja limonada.

  1. Ce parte din dans te ajută în kinetoterapie? Dar invers?

Kinetoterapia, pe lângă faptul că te ajută să înțelegi de ce este important să faci mișcare zi cu zi, să trăiești sănătos, să scapi de dureri, să ai o mentalitate pozitivă, uneori poate fi plictisitor. De ce zic asta? Pentru că la anumite afecțiuni sunt recomandate anumite exerciții care, după un timp ajungi să nu le faci cu plăcere pentru că se tot repetă. Uneori chiar și uitându-te la o ședintă de kineto ți se pare că pacientul nu face nimic. Ca să nu fie așa de monoton, te gândești cum aș putea să îl fac pe pacientul meu să fie implicat și să îi placă mișcarea, să îl motivez și să îl fac să repete exercițiile chiar și acasă. Toate aceste rezultate le obțin îmbinând ședința de kineto cu dansul. Acesta îți oferă o stare de bine, crește nivelul hormonilor de fericire, te trezește la viață, crește stima și încrederea în sine, iar lista poate să continue.

Erzsi14
Sursa foto: Elisabeth Varga
  1. Care este stilul tău de dans preferat? De ce?

Stilul meu preferat de dans este Salsa! Este un stilul care te activează, te duce în cele mai frumoase și intense stări, este pasiune pură, o expresie a sufletului tău și a sentimentelor din acel moment. Este unul energic și vesel, dar asta nu înseamnă că nu poți experimenta sentimente și trăiri intense. Tocmai pentru aceste urcușuri și coborâșuri îmi place așa de mult.

  1. Ce efecte a avut pandemia în activitatea ta și cum te-ai adaptat?

Aceste luni ne-au pus la încercare pe toți. Mai ales în aceste doua domenii unde se lucrează cu oameni, este destul de greu și cumva impersonal, să nu te vezi față în față cu pacienții sau cu cursanții. Am încercat să ne descurcăm și să ne adaptam situației făcând ședințe online. Am avut ore private și ore de grup în același timp, dar mult mai puține decât aș avea în mod normal. Și nici nu aș putea să zic că mi-a făcut o plăcere, tocmai din cauză că lipsea prezența, energia celorlalți. Eu cred, per total, că această perioadă ne-a adus valori, chiar dacă sună ciudat. Aveam nevoie cu toții să ne liniștim, și să încercăm să ne regăsim în această lume agitată. Să ne curățam un pic sufletele noastre, cum am curățat geamurile (știu că și tu ai făcut asta la un moment dat!😅)

  1. Care sunt planurile de după pandemie?

Încerc să lucrez și să fac ceea ce îmi place, ceea ce pot, până mai pot. Daca ne-a învățat ceva perioada pandemiei, e faptul că timpul este prețios, sănătatea noastră este prețioasă, și că singur nu ești așa de puternic pe cât ai fi crezut tu.

  1. Ce mesaj ai pentru oamenii care ne citesc?

Să fiți iubiți, să vă bucurați și de cele mai mici lucruri din lumea aceasta, și să găsiți pacea în vremuri furtunoase!

Facebook: Erzsi Eli Varga

 

Află mai multe despre oamenii care ne inspiră!

Cover - Sursa foto: Elisabeth Varga
Picture of Larisa Mureșan

Larisa Mureșan

Continuă să țintești tot mai sus. Cu eleganță și ambiție!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *