Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
13_teachers_course_deafblindness
13_teachers_course_deafblindness

[Interviu] Fundația Sense Internațional România

Fundația Sense Internațional România are o activitate de peste 19 ani. Este  singura organizație din țara noastră care lucrează cu și pentru persoane cu surdocecitate (deficienţă de văz şi auz).

  1. Dar ce este de fapt surdocecitatea?

La auzirea cuvântului surdocecitate, mulți cred că vorbim despre oameni care nu văd și nu aud deloc. Într-adevăr, există și astfel de cazuri, însă ele sunt rare. Cele mai multe persoane cu surdocecitate prezintă o combinație de deficiențe de văz și auz, cu diferite grade de manifestare. Surdocecitatea este o deficiență multisenzorială gravă, de cele mai multe ori asociată și cu alte tipuri de deficiențe. Surdocecitatea generează dificultăți majore în sfera comunicării, a accesului la informație, în orientare și mobilitate.

Prin programe la nivel național ce promovează intervenția timpurie la nou-născutul cu deficiențe senzoriale, educarea copiilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple și oferirea de servicii vocaționale și de preprofesionalizare, Sense International România reușește cu succes să aducă o schimbare în bine în viața a sute de persoane cu acest tip de dizabilitate. SIR a instruit profesori, a dotat școli, a îmbunătățit legislația, totul pentru a se asigura ca persoanelor cu surdocecitate din România le sunt respectate drepturile.

Toate proiectele Sense International România au fost realizate în parteneriat școli, cu autorități locale și naționale, pentru a asigura sustenabilitatea și durabilitatea acestora.

typography_bucharest (4)
Sursa foto: Fundația Sense Internațional România
  1. Care sunt cele mai importante proiecte pe care organizația le desfășoară? De ce?

În urmă cu 19 ani, în țara noastră nu existau servicii adresate copiilor cu surdocecitate. Nu exista nici măcar cuvântul surdocecitate. Cu sprijinul colegilor de la organizația britanică Sense, au fost instruiți primii profesori în domeniul surdocecității și primii copii cu surdocecitate au beneficiat de servicii adecvate. Cu timpul, numărul copiilor a crescut, la fel cum a crescut și numărul profesorilor. Peste 20 de școli speciale din țară sunt acum pregătite să lucreze cu copilul cu surdocecitate, în baza unui Curriculum pe care tot noi l-am inițiat în 2008, fiind aprobat de Ministerul Educației.

Mesajul pe care profesorii îl transmiteau era că, de multe ori, la momentul în care copiii cu surdocecitate ajungeau la grădiniță sau în clasa I, era destul de târziu pentru o recuperare în adevăratul sens al cuvântului şi că ar trebui intervenit chiar mai repede. Așa s-a născut proiectul de intervenție timpurie, unul dintre proiectele cele mai dragi nouă. În parteneriat cu școli, maternități și autorități locale, au fost înființate patru centre de sprijin în intervenție timpurie pentru a oferi terapii specifice bebelușilor și copiilor nou-născuți cu deficiențe senzoriale.

Câțiva ani mai târziu, în 2012, am început programul vocațional. Copiii cu care începusem nu mai erau copii, erau tineri pe punctul de a termina școala. Părinții se întrebau și ne întrebau: acum ce se va întâmpla? Așa că, sprijiniți de Fundația Orange și Fundația Medicor, am echipat și dezvoltat 8 centre vocaționale în cadrul a 8 școli speciale din Arad, București, Buzău, Craiova, Focșani, Galați, Iași și Timișoara, unde am dezvoltat un laborator de modelat marțipan, o mini-seră și o rețea de 6 mini-tipografii. Este interesant de menționat aici faptul că 4 din cele 6 tipografii au reușit să autorizeze cursul de tipograf și mai mult, în București și în Timișoara am avut în vara anului 2019 primii 15 absolvenți de clasa a 12-a cu diplomă de tipograf. O mare parte dintre ei sunt deja angajați în domeniu.

În paralel, am continuat eforturile de informare și conștientizare, de exemplu prin proiectul Sensabilitate, primul site din Romania accesibil persoanelor cu deficiențe senzoriale. De la o bibliotecă online până la cursuri de specialitate, am inclus în această platformă tot ceea ce am adunat noi, ca organizaţie, de-a lungul anilor.

e-Sense este cel mai nou proiect al nostru, de care suntem foarte încântați. Finanțat de Fundația Orange, acest proiect își propune să dezvolte soft-uri educaționale pentru copilul cu surdocecitate şi deficienţe senzoriale multiple. În  perioada 2020-2021 specialiștii din domeniul surdocecității și din domeniul IT, de la partenerii noștri Code for Romania, își vor unii forțele și împreună vor încerca să găsească cele mai bune soluții digitale pentru ca domenii importante din curriculum, cum ar fi limbă și comunicare, matematică și științe, ş.a.m.d. să prindă viață sub forma unor soft-uri educaționale.

  1. Cine sunt cei care susțin proiectele organizației? De ce?

În cei peste 19 ani de activitate, Sense Internațional România s-a înconjurat de susținători valoroşi pentru persoanele cu surdocecitate. În primul rând, ne bucurăm de o bună colaborare și susținere din partea Ministerului Educației Naționale (cu care lucrăm în parteneriat încă din 2001), dar și din partea părinților și profesorilor copiilor cu surdocecitate din 20 de școli speciale din toată țara. Colaborăm cu universități, cu spitale, cu autorități, cu alte organizații non-guvernamentale.

in cortul senzorial
Sursa foto: Fundația Sense Internațional România

Suntem susținuți de colegii din Consiliul Director al fundației.   Îl menționăm în primul rând pe Vasile Adamescu, scriitor, sculptor,  profesor, promotor al drepturilor persoanelor cu surdocecitate, membru în consiliul nostru director până în 2018, când din păcate s-a stins din viață. Vasile Adamescu a fost o persoană cu surdocecitate. La vârsta de un an și-a pierdut complet și văzul, și auzul. Ceea ce l-a caracterizat pe el a fost lupta şi determinarea de a reuși să învingă barierele, astfel devenind un adevărat model de viață, un reper pentru orice persoană cu dizabilităţi și nu numai.

De-a lungul anilor, ne-am bucurat de sprijinul Sense Internațional Marea Britanie, Fundației Orange, Fundație Medicor, am beneficiat de fonduri pre-aderare, elvețiene și norvegiene. De asemenea avem susţinători companii care ne sprijină direcționând 20% din impozitul de profit, dar și persoane fizice care ne direcționează 2% din impozitul lor pe venit.

craiova-90
Sursa foto: Fundația Sense Internațional România
  1. Care sunt cele mai mari provocări pe care le întâmpinați?

Deși avem 19 ani de activitate, simțim că surdocecitatea nu este încă atât de cunoscută pe cât ar trebui să fie în țara noastră. Am parcurs mii de kilometri prin toată țara cu Cortul Senzorial, invitând oamenii să intre, să experimenteze și să înțeleagă surdocecitatea. Cu ochii și cu urechile acoperite, oamenii intrau în Cortul Senzorial, un cort dintr-un material negru, și explorau diferite arome, texturi și obiecte plasate în interior.

Cu eforturi susţinute, am reușit ca surdocecitatea să fie recunoscută de legislația din România ca dizabilitate distinctă în 2006, prin Legea 448, însă suntem conștienți că mai avem foarte multe de făcut pentru ca drepturile persoanelor cu surdocecitate să fie cu adevărat respectate.

  1. Cu ce anume vă pot ajuta oamenii?

Oamenii ne pot ajuta în diverse moduri însă conștientizarea este un element cheie. Intrând pe pagina noastră de Facebook sau pe site surdocecitate.ro, ei pot afla mai multe despre ce înseamnă surdocecitate, se pot informa și pot transmite informația mai departe.

Campaniile de strângere de fonduri și donațiile sunt mereu binevenite. Ajutorul poate lua forme diferite. Cum spunea Helen Keller: ”Siguri putem face atât de puțin, împreună putem face atât de multe!”. Disponibilitatea emoțională de a înțelege și de a empatiza cu oamenii cu surdocecitate este la fel de foarte importantă. Până la urma asta ne dorim, ca ei să fie membri activi și egali ai societății, și ce e și mai important, ca ei să simtă asta.

  1. Unde vă găsesc oamenii? (online și offline)

Biroul nostru este în București, dar proiectele noastre se derulează în toată țara, prin intermediul școlilor speciale partenere. Puteţi consulta site-ul nostru www.surdocecitate.ro și ne puteți găsi și pe https://www.facebook.com/SenseInternationalRomania, unde vă așteptăm cu drag să ne vizitați.

  1. Câteva sfaturi pentru cititori

Dacă aţi citit până aici, vă mulţumim şi vă propunem un mic exercițiu de empatie…

Imaginați-vă o zi obișnuită din viața dumneavoastră. Vă treziți dimineața, beți un ceai sau o cafea, mergeți la muncă. Întâlniți diverși oameni, dați telefoane, citiți e-mailuri. Seara, petreceți timp cu familia sau cu prietenii, ieșiți poate la un film…

Acum, acoperiți-vă ochii și urechile pentru câteva secunde și încercați să vă imaginați cum ar fi viața fără văz și fără auz.

Am realizat un astfel de exercițiu și cu Călin Goia de la Voltaj și am surprins experiența lui într-un clip pe care vă invităm să îl vizionați: https://youtu.be/KDr60y2tZEo

calin_goia
Sursa foto: Fundația Sense Internațional România

Nu dăm sfaturi, dar invităm cititorii să facă acest exercițiu de imaginație, să își imagineze viața cu surdocecitate pentru a putea înțelege provocările acestor persoane în viața de zi cu zi.

Cover - Sursa foto: Fundația Sense Internațional România
Larisa Mureșan

Larisa Mureșan

Continuă să țintești tot mai sus. Cu eleganță și ambiție!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *