Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Ioana Preda
Ioana Preda

[Interviu] Ioana Preda: „Acestea sunt experiențele pe care le iubesc: cele spontane, simple și aproape de natură”

Ioana Preda are 31 de ani și locuiește în Timișoara. A absolvit Facultatea de Drept, dar, ca mulți alții, a realizat că drumul pe care-l alesese nu i se potrivea, așa că s-a reprofilat total. În momentul de față deține un magazin online numit Silver Stories unde vinde bijuterii din argint, iar timpul liber și-l petrece cât se poate de mult în natură.

Ioana Preda2
Sursa foto: Ioana Preda
  1. Când ți-ai descoperit pasiunea pentru aventuri?

Am avut în mine mereu curiozitatea care mă făcea să vreau să văd ce-i după colț, să le pun oamenilor o groază de întrebări, să gust din orice nu mai încercasem până atunci, oricât de scârbos arăta. Când m-au dus ai mei în Turcia pe la 14 ani, curiozitatea asta a explodat. Era un loc atât de diferit de orice cunoscusem până atunci, cu altfel de oameni, haine, mâncăruri, cu mare turcoaz, plante exotice și obiceiuri ciudate. Toate astea mi-au creat dependența de a experimenta lucruri noi și mai ales de sentimentele noi pe care le simțeam.

  1. Ce te-a determinat să pleci în prima călătorie? Ce te-a determinat să continui?

Prima mea călătorie serioasă a fost în Thailanda, pe cele de până atunci le consider vacanțe. Asta a fost diferită pentru că plecasem singură, cu rucsacul în spate și fără nicio rezervare sau itinerariu. Îmi dorisem dintotdeauna să fac asta, să ies din cochilia mea și din zona de confort și să-mi arăt că mă pot descurca oriunde singură. Mi se pare că o călătorie în care pleci singur e ca un drum inițiatic prin care ajungi să cunoști mai bine lumea și pe tine însuți. Asta a fost altă noutate din viața mea care mi-a creat dependență. Mi-a plăcut libertatea și spontaneitatea de a pleca fără planuri și mai ales sentimentul că pot face orice singură.

  1. Ce înseamnă pentru tine o „aventură” reușită?

Simt că am avut o aventură reușită atunci când sunt surprinsă. Nu vreau să știu cum o să decurgă lucrurile atunci când plec de acasă, la fel cum nu vreau să știu cum se va sfârși un film în timp ce mă uit la el. Pot să am parte de aventură chiar dacă merg în pădurea de la marginea orașului dacă găsesc ceva neașteptat acolo fie că e o plantă, un animal, un apus colorat sau un om cu o poveste interesantă.

  1. Care a fost până acum cea mai reușită excursie? Dar locul preferat în care ai poposit?

Cea mai reușită excursie cred că a fost cea din Thailanda pentru libertatea și independența pe care am simțit-o. Următoarea de pe listă e cea din care eu și prietenul meu, Andrei, ne-am întors recent, în care am călătorit cu autorulota/van-ul pentru o lună în Turcia. Sunt îndrăgostită de țara asta și de oamenii ei și ne-am simțit tare bine având casa în spate, câinii cu noi și locuri superbe de campat pe malul mării.

Locul meu preferat din lume e Ibiza, Spania. Nu doar pentru că am locuit și lucrat o vară acolo și pentru că are plaje incredibile, dar pentru că insula asta are o energie specială pe care nu am mai simțit-o niciunde în lume.

  1. Cu siguranță ai avut parte de cel puțin o experiență mai puțin plăcută. Care a fost aceea?

Cea mai proastă experiență care-mi vine-n minte a fost noaptea-n care căutam prin gunoaie pe o insulă din Thailanda. În dimineața următoare aveam feribot cu care trebuia să ajung la autocarul care mă ducea spre Phuket, de unde aveam zbor înapoi acasă. Dacă pierdeam feribotul, pierdeam și zborul, iar eu nu-mi mai găseam biletul și nu mai aveam nici timp, nici bani schimbați ca să-mi cumpăr altul. După ce l-am căutat disperată prin toate bagajele, singura mea speranța era că menajera hostelului l-a aruncat când făcuse curățenie. Așa am ajuns în stradă la ora 12 noaptea răscolind disperată prin plase cu gunoi. Dar a meritat. Am găsit biletul și-am rămas cu o poveste.

  1. Dar cea mai faină?

Anul trecut, într-o miercuri seara, în timpul Perseidelor, eu și Andrei ne-am hotărât să plecăm din oraș într-un loc cu vizibilitate bună ca să le vedem. Am ales lacul 3 Ape situat cam la 150 km de Timișoara, unde știam un mic ponton de unde să le privim. Când am ajuns acolo, ne-am gândit că ar fi tare să și dormim pe el așa că ne-am luat salteaua, pernele și pătura din dubă și ne-am făcut culcuș pe lac, sub ploaia de meteoriți . La răsărit am sărit din pat direct în apă, am făcut o baie și am plecat înapoi spre oraș la treabă. Astea sunt experiențele pe care le iubesc: cele spontane, simple și aproape de natură.

Ioana Preda1
Sursa foto: Ioana Preda
  1. Ce efecte a avut pandemia în activitatea ta?

La începutul pandemiei vânzările au scăzut drastic. Sunt specializată în cadouri, iar cum interacțiunile umane și evenimentele au fost limitate, am simțit diferența. Cu ocazia asta am luat și o pauză de la activitate, am avut răgaz sa-mi reevaluez prioritățile și să mă gândesc mai serios la ce îmi doresc de la viață, așa că acum mă pregătesc să încep și câteva proiecte noi.

  1. Cum te-ai adaptat la situația din piață?

Lucrând în online, impactul asupra activității mele a fost mic și n-am avut nevoie de reorganizare. Chiar dacă am avut și de suferit, sunt printre norocoșii a căror afacere a rezistat. Lumea s-a mutat tot mai mult în online, ceea ce e bine pentru business-ul ăsta, dar nu știu cât de bine e pentru noi, ca oameni.

  1. Care sunt planurile de după pandemie?

În general nu-mi fac planuri pe termen lung, iar la cât de incerte sunt vremurile acum, cu atât mai puțin. Încerc să trăiesc în prezent și să mă descurc cu ce mi se oferă, dar sper să fac ceea ce am făcut și înainte de pandemie, ceea ce fac și acum: să explorez. Fie că e în altă țară sau în spatele blocului.

  1. Ce mesaj ai pentru oamenii care ne citesc?

Să iasă cât mai mult afară, să se reconecteze cu natura. Atât ei cât și Planeta au mare nevoie de asta.

Instagram: drumulinapoi

 

Citește și poveștile altor oameni

Cover - Sursa foto: Ioana Preda
Larisa Mureșan

Larisa Mureșan

Continuă să țintești tot mai sus. Cu eleganță și ambiție!

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *