Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
ionut mangu
ionut mangu

[Interviu] Ionuț Mangu: „În timpul concertului am trăit senzația că trăsăturile fețelor dispar și sunt înlocuite de culori asociate cu emoțiile pe care le trăiau în acel moment”

Ionuț Mangu este un muzician independent, pasionat de muzică, dans, plimbări în natură și călătorii. În timpul liber urmează cursuri de dans latino și face parte dintr-o trupă de dans de amatori.

 1. Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru muzică?

Muzica a făcut parte din viața mea de când eram copil și m-a însoțit în toate momentele de-a lungul timpului. Îmi aduc aminte cu plăcere cum la grădiniță fredonam melodiile ce le ascultam de pe casetele părinților.

ionut mangu_2
Sursa foto: Ionuț Mangu
 1. Care a fost prima melodie pe care ai cântat-o?

Hehehe! Nu îmi amintesc exact, însă ar fi cam așa: acasă cântam un cântec de-al Irinei Loghin pe care nu mi-l mai amintesc acum, dar primul cântec pe care l-am cântat în fața unui public a fost cu siguranță „Tiberiu Ceia – Frumoasă vecina noastră” pe care l-am cântat la o serbare în clasele primare.

 1. Cum te-ai simțit prima dată pe scenă?

Cred că și acum mă simt ca la prima apariție, de obicei foarte emoționat, nerăbdător să întâlnesc publicul.

 1. Ce îți amintești despre primul concert?

Primul concert mi-l amintesc aproape în cele mai mici detalii. Eram în liceu și cântam vocal într-o trupă de rock ce se numea Cardiac. Alături de alte câteva trupe ce ne erau și prieteni, am pus la cale primul festival de rock din Brăila și am reușit să umplem Sala Progresul (pe atunci). Pentru noi a fost o mare realizare. Dar hai să-ți povestesc emoțiile mele de atunci. Înainte de a urca pe scenă am rugat câteva prietene să ne ajute cu machiajul, însemnând foarte mult creion negru pe față pentru ca așa mai văzusem noi la trupele mari, consacrate (Kiss, Iris, etc.). În momentul în care pe scenă a fost anunțată trupa de dinaintea noastră, simțeam ca mă copleșesc de-a dreptul emoțiile. Practic tremuram atât de tare, încât nu mă mai puteam controla și stapâni, iar asta s-a intensificat până în secunda în care am fost chemați pe scenă. Pentru mine a fost ceva incredibil pentru că, din momentul în care am pășit din culise pe scenă, toate acele emoții au dispărut ca și cum nu ar fi existat și am reușit să facem un show extraordinar. Îți amintești de machiaj? Emoțiile au revenit în momentul în care am observat-o în sală pe mama mea, o persoană ceva mai conservatoare, care nu mă văzuse niciodată așa și care nu era un fan al muzicii rock. Surpriza a fost că la final mi-a mărturisit că i-a plăcut și cred că nu a mai observat „mâzgălitura” de pe fața mea.

ionut mangu_3
Sursa foto: Ionuț Mangu
 1. Care a fost prima melodie scrisă de tine?

Prima melodie am compus-o la foarte puțin timp după ce mi-am luat chitară și invățasem primele mele acoduri. Din păcate am uitat-o, dar îmi amintesc că era despre un băiat în armată. În grupul meu de prieteni era un trend să acultăm melodii despre război și poveștile de dragoste și ale soldaților și cumva am fost inspirat de asta.

 1. Care este melodia ta preferată?

Melodia preferată e foarte greu să o alegi pentru că fiecare dintre ele ești „tu”, în diferite ipostaze ale tale cu trăirile și emoțiile de la momentul în care le-ai compus. „Hașuri”, de exemplu, este un cântec căruia îi sunt recunoscător pentru cât de departe a ajuns și pentru că m-a purtat cu el în multe locuri. În schimb, „Valiza” este cântecul care în această perioadă a ajuns la multe inimi și care îmi ține speranța vie că vremurile vor fi mai bune.

 1. Ce simți când cânți în fața oamenilor?

Asta e o întrebare la care îmi găsesc foarte greu cuvintele să pot da un răspuns exact, dar o să încerc. Fiecare întâlnire cu publicul este o experiență pentru mine, o experiență pe multe planuri. Totul este un schimb de emoții, trăiri ce se plimbă de la mine către ei și de la ei către mine. Pot spune că mă „hrănesc” cu această energie în timpul prestației mele. Am experimentat multe astfel de momente. Uneori, în timpul concertului am trăit senzația că trăsăturile fețelor dispar și sunt înlocuite de culori asociate cu emoțiile pe care le trăiau în acel moment, iar eu prin ceea ce cântam amestecam aceste culori. Ăsta e doar un exemplu din trăirile mele de pe scenă.

 1. Ce efecte a avut pandemia în activitatea ta?

Activitatea mea a fost și în continuare este foarte afectată în această perioadă. Până de curând nu am avut voie să ne desfășurăm activitatea, pentru că pentru noi sunt foarte importante întâlnirile cu oamenii. Acum avem voie, însă sunt foarte puține locuri în care pot organiza evenimente în condițiile impuse de autorități.

 1. Cum te-ai adaptat la situația din piață?

În primul rând am încercat să găsesc lucrurile pe care le pot face și să-mi canalizez energia în direcția asta. În acest sens m-am orientat către un domeniu pe care l-am ignorat multă vreme sau l-am tratat superficial și anume internetul, online-ul. Am învățat foarte multe lucruri noi despre streaming live, producție audio-video, am investit în aparatură și instrumente cu care să fac asta și care îmi vor fi folositoare și după această perioadă. Pentru a menține o oarecare legătură cu publicul meu, dar si pentru a ajunge și la cei care mă cunosc mai puțin, am susținut o serie de concerte live online pe care le-am numit „Încă o zi” (titlul unuia din cântecele mele).

ionut mangu_4
Sursa foto: Ionuț Mangu
 1. Care sunt planurile de după pandemie?

În primul rând îmi doresc să fructific cât mai mult ceea ce am învățat în această perioadă și să le ofer celor ce mă urmăresc posibilitatea de fi în contact cu mine și cu activitatea mea și în online. Pe termen lung lucrez la un proiect de antreprenoriat cultural despre care o să povestesc mai mult când se va contura mai bine.

 1. Ce mesaj ai pentru oamenii care ne citesc?

Susțineți, pe cât puteți, artișii preferați. Începeți cu un „Follow” pe Facebook sau Instagram, „Subscribe” pe canalul de Youtube. Astea nu costă nimic, dar pentru noi înseamnă foarte mult. Cumpărați-le munca, fie că înseamnă un tablou, fie că înseamnă un bilet la concert, la o expoziție sau orice formă de manifestare vă propun.

Pe mine mă puteți susține pe https://www.patreon.com/ionutmangu.

Cei care doresc să fie la curent cu activitatea mea, mă pot urmări pe:

Facebook: ionutmanguofficial/

Youtube:ionutmangu

Cover - Sursa foto: Ionuț Mangu
Larisa Mureșan

Larisa Mureșan

Continuă să țintești tot mai sus. Cu eleganță și ambiție!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *