Oxana are o pereche de ochi albaștri cu care admiră frumosul. Debordează de pozitivitate în majoritatea timpului. Dintotdeauna a avut o fascinație pentru fotografie, arta vizuală și planeta noastră albastră. Deși pământul se învârte mereu, ea s-a născut acasă, în Moldova și spune că respiră aerul acestei planete de aproape trei decenii. Crede cu tărie că doar lucrurile simple și autentice pot deveni universale. Îi plac oamenii creativi, cu viziune și energici.
-
Când ți-ai descoperit pasiunea pentru fotografie?
Întotdeauna am avut această fascinație pentru fotografie. În 2013 mi-am luat prima cameră DSLR, cu care am început să descopăr și studiez această lume, transformând pasiunea într-un stil de viață. În 2016 am realizat primul meu proiect fotografic – 365 de zile în alb-negru. Acest proiect m-a ajutat să observ lumina, contrastul, texturile, oamenii și alte lucruri frumoase în jurul meu. Au urmat multe alte proiecte, inclusiv expoziții personale și colective.
-
Ce înseamnă pentru tine o fotografie reușită?
Cea care transmite un mesaj, o emoție, o stare.
-
Care este segmentul de vârstă cu care poți lucra cel mai bine? De ce?
Pot zice cu toată încrederea că pot lucra cu oricine, indiferent de cifra din buletin. Dar desigur am o satisfacție deosebită să lucrez cu oameni deschiși, visători, ludici și creativi.
-
Care sunt cele mai reușite fotografii ale tale? De ce le consideri așa?
Precum ziceam și mai sus – cele în care reușesc să transmit o stare, un mesaj. E interpretabil aici și subiectiv, pentru că fiecare vede și simte diferit. Dar categoric, cele mai reușite sunt cele care bucură oamenii.
-
Ce efecte a avut pandemia în activitatea ta?
Ca pe toți ceilalți freelanceri, m-a lovit direct unde mă doare. Domeniul nostru pe lângă faptul că e foarte dinamic și instabil, ține mult și de evenimente (pe care nu le mai avem ca pe vremuri). Dar în același timp m-a făcut să găsesc soluții creative și să-mi demonstrez că pot să mă adaptez ușor. Soluții se pot găsi mereu, trebuie doar să vrei. Plus, mi-a dat o perioadă de pauză, ce m-a ajutat să pun la punct niște lucruri din „to do list”.
-
Cum te-ai adaptat la situația din piață?
În perioada pandemiei am făcut mai mult fotografie de produs (clienții îmi livrau produsele acasă, unde mi-am făcut un mini studio), ședințe foto online, grafică (logo, afișe, etc).
-
Care sunt planurile de după pandemie?
„Jurnal de carantină” este despre a îmbrățișa schimbările, chiar și în contextul anului curent ce cu siguranță ne-a marcat pe toți. Noi, fotografii, am găsit soluții creative, ca să putem continua activitatea. Această serie de fragmente alb-negru surprinse cu telefonul mobil în perioada izolării (unele dintre ele online, la distanță) sunt cel mai bun exemplu că poți face absolut orice, atunci când vrei. Poți găsi soluții mereu, important este să le cauți.
Ideea mi-a venit în perioada izolării, doar că am vrut să vorbesc despre cealaltă latură a carantinei, cea în care putem fi creativi, cea în care ne administrăm resursele și timpul altfel, cea în care nu miorlăim, dar găsim soluții și ne adaptăm.
Ce ține de planuri, eu îmi urmez calea indiferent de condițiile sociale, pentru că știu unde vreau să ajung și nimic nu mă poate încurca, nici măcar virușii.
-
Ce mesaj ai pentru oamenii care ne citesc?
Am învățat că există un limbaj pe care îl înțeleg toți – limbajul entuziasmului, al lucrurilor făcute cu dragoste și voință, în căutarea a ceea ce îți dorești sau în ceea ce crezi. Stay true to yourself și muncește pentru visele tale.
Facebook: oxanadvornicimaginary
Facebook: oxanology