Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
roza
roza

[Interviu] Roza Benedek: „Perfecționarea se întâmplă doar prin muncă iar pasiunea prinde viață prin perseverenta”

Numele meu este Rozalia Mic-Benedek și sunt pasionată de fashion. Provin dintr-o familie mare, am crescut în Arad, iar în Cluj am venit la facultate și ca mulți alții am rămas aici, instinctiv probabil, într-un oraș care se dezvolta tot mai mult.

Pe lângă un job full-time, am dezvoltat conceptul meu, mai ales în weekenduri sau în unele după-amiezi pline de inspirație, când îmi pun ori muzică clasică ori latino și mă pierd în croit și cusut. Uneori, trec ore în sir, fără pauză și nu le simt, e plăcere, atât pot spune.

Ador weekenduri-le în natura, la munte, mai aproape sau mai departe de Cluj, unde evadez ca să mă încarc cu energie pura.

roza1
Sursa foto: Roza Benedek
  1. Când ți-ai descoperit pasiunea pentru croitorie?

Eu și sora mea când eram copii și ne jucam cu păpușile, le făceam outfituri, sora mea era foarte ingenioasă și le făcea chiar și pantofi. Eram de mică foarte creativă, țin minte că prima mea „ținută”, croita și cusută de mine, la mașina de cusut a bunicii, am realizat-o la 14 ani. Pot spune ca am moștenit acest talent de la bunica mea, dar și de la surorile mele, care au făcut design vestimentar. Chiar daca eu am continuat cu muzica, atât la liceu cât și la facultate, mereu îmi făceam diferite ținute. Momentul când am realizat ca pot face mai mult cu acest talent, nu a fost bine determinat, nu s-a întâmplat de la o zi la alta ci în timp. Perfecționarea se întâmplă doar prin muncă, pasiunea prinde viață prin perseverenta.

  1. Ce înseamnă pentru tine o ținută vestimentară reușită?

În primul rând, cred că cel mai important aspect este ca ținuta să se potrivească contextului în care este purtată (cu excepția cazului în care ajungi într-un loc în care nu ți-ai plănuit să fii :smile: ). Deci, stabilind bine contextul, deja e mai ușor să îți creezi ținuta. Mai departe, confortul, ceea ce te face să arăți bine și combinația culorilor, face o ținută vestimentară reușită. Chiar incurajez pe fiecare să fie original, deoarece moda a depășit vechile concepții și a evoluat atât de mult, încât nu mai există „tipare” și totodată îndemn să poarte cu atitudine orice ținută.

roza11
Sursa foto: Roza Benedek
roza13
Sursa foto: Roza Benedek
roza14
Sursa foto: Roza Benedek

 

  1. Cine se ocupă de designul ținutelor pe care le creezi?

Eu personal mă ocup și de designul ținutelor. Concept, tipar, croit și cusut.

  1. Cât de mult durează partea de creație propriu-zisă? Dar implementarea?

Depinde de inspirație; în ceea ce privește creația unei piese noi, pot avea o idee pe care o pot pune rapid în practică. Să desenez modelul, nu durează mult, câteva minute, însă să fac un tipar pentru acesta este diferit de la un model la altul.

Această parte tehnica a croitoriei, pregătirea tiparelor, a modelelor, îmi oferă multă satisfacție, deoarece îmi place să găsesc noi soluții și, în general, pot spune că durează maxim câteva ore. Sunt modele cărora le fac tipare în mai puțin de o oră, dacă sunt asemănătoare cu ce am mai făcut.

Partea de implementare a unei noi piese, durează, la fel, diferit în funcție de model. Ce pot spune sigur e că prin tot mai multă experiență, lucrurile se mișcă tot mai repede.

  1. Care consideri că este cea mai reușită piesă vestimentară creată de tine? De ce?

Am foarte multe piese favorite, ultima piesă deosebită pe care am creat-o a fost special făcută pentru o cununie civila. Este vorba de un outfit original, deoarece ceremonia a fost atipică, viitorii miri fiind călare pe cai, astfel au adoptat un outfit deosebit. Am realizat pentru viitoarea mireasa o ținută în stil mongolez, alcătuit din kaftan și pantalon.

roza2
Sursa foto: Roza Benedek
roza21
Sursa foto: Roza Benedek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Și chiar dacă acum am o piesa favorită, peste puțin timp o să fie alta, deoarece cu fiecare model simt că aduc ceva nou și mă autodepășesc.

  1. Ce efecte a avut pandemia în activitatea ta?

La fel că multe persoane, situația creată de pandemie ne-a determinat să să ne punem ordine în gânduri, să vedem măcar puțin diferit viață. Așa a fost și la mine – am realizat mai mult că niciodată că viață e mai frumoasă dacă lupți să faci ceea ce vrei cu adevărat, ceea ce te împlinește. Chiar dacă există riscuri, chiar dăcă nu îți iese din prima. Astfel pot spune că această perioadă, m-a ambiționat mai mult și am realizat multe pentru brandul meu.

  1. Cum te-ai adaptat la situația din piață?

Am realizat mai multe, am avut curajul și oportunitatea să particip la câteva târguri. Pe această cale îi mulțumesc prietenei mele Brigi, care m-a impulsionat să particip la târguri, celor care le organizează (Anca Gădălean – Galeria de stil; Mirela Grindean – Tragutu’ Vintage) și celor care m-au ambiționat și susținut pe parcurs.

Chiar dacă există competiție în cadrul târgurilor, în această branșă oamenii au un respect deosebit unii față de ceilalți, ceea ce este foarte refreshing pentru mine.

  1. Care sunt planurile de după pandemie?

Pentru ca unele aspecte din planul inițial, nu s-au concretizat, tocmai datorită contextului, rămâne să dezvolt magazinul online; este mult de munca, dar știu că o să merite. În continuare, o să particip cu produsele mele la târguri, unde se pot cumpăra sau doar vedea, iar online o să fie ușor de comandat produsul dorit.

  1. Ce mesaj ai pentru oamenii care ne citesc?

Să aprecieze oportunitățile, să lupte pentru visul lor și să nu se piardă în procesul dezvoltării lor. Îi îndemn și îi rog să susțină brandurile locale, să le aprecieze și mai ales să consume sustenabil.

Facebook: Shape Couture

Citește și despre alți oamnei care ne-au inspirat pe noi. Pe tine cine te inspiră?

Cover - Sursa foto: Roza Benedek
Larisa Mureșan

Larisa Mureșan

Continuă să țintești tot mai sus. Cu eleganță și ambiție!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *