logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Introducere în bucătăria asiatică

O scurtă istorie a gătitului

Oamenii au trebuit dintotdeauna să îşi procure mâncare şi să îi dea organismului substanţele nutritive necesare supravieţuirii. În prima fază, gătitul era simplu pentru oricine: carne vânată aruncată pe foc alături de nişte legume sau fructe găsite, care era preparată cu ajutorul unor beţe şi poate o piatră pentru încălzit.

Odată cu evoluţia societăţii, oamenii au început să cultive legume şi fructe proprii, astfel că gătitul a luat o nouă formă. Deoarece agricultorii trebuiau să muncească mai mult pentru mâncare decât vânătorii, aceştia trebuiau să îşi prepare diferite mâncăruri care să le ofere energie. Noi tehnici de gătit au fost dezvoltate precum fierberea şi coacerea alimentelor.

Următorul nivel de dezvoltare, când s-au format clasele sociale şi a început comerţul, a cerut mâncăruri mai sofisticate şi mai variate. Oamenii bogaţi angajau bucătari, care aveau nivelul necesar de pregătire pentru a le prepara diferite delicatese. Au fost înfiinţate restaurantele, unde era serviţi nobilimea şi negustorii bogaţi şi care imitau preparatele pregătite la palate. Combinaţiile sofisticate din ingrediente exotice şi tehnicile complicate au fost scrise şi codificare, dând naştere reţetelor.

Bucătăria asiatică

Bucătăria unei ţări este caracterizată de stilul de gătit şi tradiţiile bine păstrate. Asia este continentul unde se găsesc numeroase culturi şi unde orice gurmand poate degusta preparate aromate şi unice. Cele mai comune alimente folosite pe tot teritoriul Asiei sunt orezul, ghimbirul, usturoiul, seminţele de susan, chilli, soia şi tofu, iar metodele de gătit includ stir fry, înăbuşire şi prăjire în ulei.

În momentul de faţă, bucătăria asiatică cuprinde 5 subdiviziuni:

Bucătăria Asiei Centrale: Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan, Uzbekistan şi Afghanistan.

Bucătăria Asiei de Est: China, Japonia, Corea, Mongolia şi Taiwan.

Bucătăria Asiei de Sud-Est: Brunei, Cambogia, Indonezia, Malaezia, Filipine, Singapore, Thailanda, Vietnam

Bucătăria Asiei de Sud: Bangladesh, India, Buthan, Maldive, Nepal, Pakistan, Sri Lanka

Bucătăria Asiei de Vest: Arabia, Azerbaidjan, Emiratele Unite, Iran, Iraq, Kuweit, Arabia Saudită, Turcia

Fiecare bucătărie are particularităţile sale şi oferă preparate delicioase pline de aromă, gust şi condimente. În acelaşi timp sunt şi foarte sănătoase, datorită metodelor de gătit şi a folosirii excesive a fructelor şi legumelor, dar şi a alimentelor cu puţine grăsimi.

foto

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *