Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Foișorul de foc 2
Foișorul de foc 2

Legende ale Bucureștiului: Foișorul de Foc

Pe orice stradă te-ai afla, Bucureștiul poate să te surprindă cu misterele și legendele construite în jurul lui. În timp ce Palatul Parlamentului este considerat locul unde au apărut nenumărate scrieri și povești, fantomele Hotelului Cișmigiu sau cele care își fac de cap pe coridoarele Casei Poporului atrag atenția fiecărui vizitator însetat după fenomene paranormale. Ei bine, în această categorie se înscrie și Foișorul de Foc, clădirea impunătoare din capitala României care are peste un deceniu. Nu doar arhitectura ei, ci și legendele din spate îndeamnă orice trecător să îi acorde o atenție deosebită, încercând să descopere evenimentele care au început și s-au finalizat în interiorul clădirii.

 

Istoria Foișorul de Foc

Înainte de ridicarea Foișorul de Foc, pe aceeași suprafață a fost construit Turnul Colței, în anul 1715. Utilitatea acestuia a fost recunoscută până în anul 1888, moment în care a fost demolat. Ulterior, s-a decis ridicarea unui nou alt turn, mult mai modern și echipat corespunzător.

Din primul moment în care a fost construit, în anul 1890, Foișorul de Foc a avut utilitatea unui turn de apă. În ciuda arhitecturii impecabile, gândită de arhitectul-șef George Mandrea, Foișorul de Foc nu a putut fi folosit, întrucât compania locală de apă nu a dispus de pompe suficient de puternice astfel încât să crească nivelul de apă din interior.

Finalizarea lucrărilor a avut loc în anul 1891, la puțin timp de la începerea lucrărilor.

 

Legendele Foișorului de Foc

Nu puține sunt legendele care își au originea în interiorul Foișorul de Foc. Clădirea are o postură impunătoare, fiind o construcție aparte. Similar cu multe alte embleme ale Bucureștiului, inclusiv Foișorul de Foc dispune de o serie de legende și povești care potențează curiozitatea celor interesați de ele. De altfel, printre aceștia, Foișorul de Foc este cunoscut ca fiind Foișorul Sinucigașei.

Prima legendă din jurul clădirii spune că un pompier și-a pierdut viața chiar într-o noapte petrecută în interiorul Foișorul de Foc. Ceea ce iese în evidență este modul în care a murit, întrucât sfârșitul a fost mai degrabă unul ironic. Bărbatul și-a găsit sfârșitul prin combustie spontană, în urmă cu 112 ani.

Cea de-a doua legendă este și cea mai cunoscută și cea care o are în centru pe soția unui pompier, care îl bănuia pe acesta de infidelitate cu o spălătoreasă. În încercarea de a-l găsi și a-l surprinde în mijlocul faptului, femeia a căzut de la cel de-al doilea etaj și și-a rupt gâtul. De atunci, femeia bântuie clădirea în speranța găsirii unei dovezi asupra infidelității soțului ei.

A treia poveste care s-a transformat într-un adevărat mit urban, cunoscută în special de cei care locuiesc în zonă, face referire la beciul în care se tranșau oameni. Potrivit legendei, aceste evenimente au avut loc în urmă cu mulți ani și au înspăimântat un număr mare de curioși. Cu toate acestea, în urma cercetărilor amănunțite realizate asupra locului, clădirea nu dispune nici măcar de o pivniță.

De departe cea mai pregnantă legendă a Foișorul de Foc este reprezentată de apariția luminilor stranii. Multe persoane au confirmat, pe parcursul timpului, că în interiorul clădirii se întâmplă lucruri stranii în fiecare zi de 9. Astfel, cu o jumătate de oră înainte de miezul nopții, în interiorul monumentului istoric apar lumini stranii.

Foișorul de foc 1

Foișorul de Foc, astăzi

Dacă, până în anul 1935, Foișorul de Foc a fost utilizat de către pompieri, începând din acest an lucrurile s-au schimbat complet. Din pricina faptului în capitală începeau să se ridice clădiri înalte, iar Bucureștiul se bucura de introducerea telefoniei, turnul de veghe devenise complet inutil.

Începând cu anul 1963, Foișorul de Foc este transformat în Muzeul Național al Pompierilor, regăsindu-se pe lista monumentelor istorice din țara noastră. Pe lângă sute de exponate, unice și cu o valoare inestimabilă, fiecare vizitator poate descoperi o parte din istoria pompierilor români. Totul de la colecții de autospeciale de intervenție la foc și până la colecții de pompe manuale pentru stingerea incendiilor pot fi văzute și admirate în interiorul muzeului.

Pe parcursul turului, turiștii vor cunoaște istoria celui mai mare incendiu din București, care a avut loc în data de 23 martie 1847. Acesta a fost provocat de un copil și a apărut chiar în ziua de Paști. Focul s-a întins pe 12 biserici, 10 hanuri și un număr de aproximativ 2.000 de case.

 

O pauză de câteva ore în București se poate transforma într-o lecție de istorie pe care o vei putea trăi doar admirând Muzeul Național al Pompierilor din interiorul Foișorul de Foc. Fie că ești atras de legendele acestuia sau doar de exponatele din interior, ai posibilitatea să descoperi câte puțin din fiecare cu o simplă vizită. Indiferent că ești copil, adolescent sau adult, istoria Foișorul de Foc este menită a fi cunoscută de orice persoană, alături de legendele sale extrem de interesante și pline de mister!

 

Află mai multe despre Legendele Bucureștiului

Picture of Larisa Mureșan

Larisa Mureșan

Continuă să țintești tot mai sus. Cu eleganță și ambiție!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *