Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
hotel cismigiu
hotel cismigiu

Legende ale Bucureștiului: Hotelul Cișmigiu

Cel mai frumos mod de a descoperi capitala României este să te plimbi, pur și simplu, pe străzile din centrul Bucureștiului. Indiferent de anotimp, ai posibilitatea să admiri arhitectura impresionantă rămasă, agitația unui oraș mare și să te bucuri de bucatele alese, preparate cu grijă într-unul dintre restaurantele tradiționale, cu o istorie de sute de ani. Mai mult decât atât, dacă îți plac misterele și legendele deopotrivă, poți vizita câteva dintre clădirile cu renume, printre care se numără și nelipsitul Hotel Cișmigiu. Pe lângă faptul că are o arhitectură impunătoare, acesta este considerat unul dintre locurile bântuite din București, care atrage din ce în ce mai mulți vizitatori în capitala României. Cu toate acestea, în zilele noastre legenda Hotelului Cișmigiu atrage clienții și a vizitatorii, care se bucură de posibilitatea de a sta în centrul Bucureștiului și de a se delecta cu plăcerile pe care zona centrală le pune la dispoziție.

 

Istoria Hotelului Cișmigiu

Înainte de a ajunge la legenda care învăluie Hotelul Cișmigiu, este esențial să cunoaștem care este istoria lui. Denumirea acestei clădiri era, încă de la finalizarea construcțiilor din anul 1912, Palace Hotel. Locația este aceeași, respectiv intersecția dintre strada Ion Brezoianu cu Bulevardul Regina Elisabeta din sectorul cinci al capitalei. La ora actuală, hotelul Cișmigiu este regăsit pe lista monumentelor istorice din București.

La gândirea structurii și construirea clădirii au contribuit, în mod considerabil, arhitectul Arghir Culina și inginerul Nicolae Nacu Pissiota. Până la naționalizarea din anul 1948, hotelul aparținea familiei Pissiota și avea un număr de 200 de camere. Odată cu venirea la putere a regimului comunist, Palace Hotel a fost redenumit în Hotelul Cișmigiu, datorită Parcului Cișmigiu aflat în apropiere.

Construcția Hotelului Cișmigiu a reprezentat un pas imens pentru modernismul românesc, care s-a dezvoltat chiar în centrul capitalei.

 

Legendele Hotelului Cișmigiu

Din primul moment în care a fost preluat de comuniștii, hotelul Cișmigiu a fost neglijat și a ajuns într-o stare de degradare accentuată. Ulterior, la finalul anului 1990, acesta a fost utilizat de stat pentru studenții Academiei de Teatru și Film pe post de cămin. Potrivit legendei, acesta a fost locul în care studenta de origine basarabeancă, Neli Bejan, și-a pierdut viața și a început să bântuie clădirea. Evenimentul nefericit a succedat altuia, respectiv tânăra a fost inițial violată și ulterior aruncată în casa liftului. Chiar dacă a strigat timp de trei ore după ajutor, nimeni nu auzit-o și nu a putut să o ajute. Neli și-a găsit sfârșitul căzând în casa liftului, de la etajul al doilea. Legenda spune că perioada de agonie întinsă pe câteva ore i-a adus fetei chinuri groaznice, greu de suportat pentru natura umană. Nimic nu s-a mai putut face pentru ea, din păcate, pentru a o salva și a o ajuta, întrucât fata și-a dat ultima suflare cu mult timp înainte de a fi găsită de cineva.

Potrivit celor care au experimentat și studiat momentele ulterioare morții fetei și, respectiv, a celor care cred în fenomene paranormale, imediat după evenimentul nefericit au apărut fenomene stranii. În mod frecvent, s-au auzit țipete pregnante, venite din direcția liftului. Cu toate acestea, atunci când oamenii verificau, nu exista nimic și nimeni care ar fi putut fi salvat.

 

Hotelul Cișmigiu, astăzi

De la începutul anului 2004, Hotelul Cișmigiu aparține unei companii spaniole care i-a conferit un nou glas. Încă din anul 2012, de când a fost finalizat procesul de renovare, Hotelul Cișmigiu este clasificat ca fiind o clădire cu servicii de patru stele. Acesta își deschide porțile pentru oricine își dorește să înnopteze în centrul Bucureștiului, cunoscând mai mult sau mai puțin despre legendele care stau în spatele acestei clădiri. Cei mai mulți dintre turiști cunosc povestea studentei și a weekendul tragic pentru ea, precum și a fantomei despre care se discuta, acum ceva timp, cum că ar bântui clădirea. Renovările și curățenia generală au avut menirea ca, pe lângă transformarea hotelului Cișmigiu într-un spațiu care a renăscut, să șteargă inclusiv urmele și legenda despre fantoma fetei venite din Republica Moldova.

Spre deosebire de anii anteriori, în care legenda Hotelul Cișmigiu era una vie și putea fi trăită și experimentată de pasionați, astăzi nu se mai aude nimic despre veridicitatea poveștii. Hotelul găzduiește vizitatori din întreaga lume, având numeroase review-uri pozitive și prețuri accesibile pentru o noapte de cazare în inima capitalei. Fie că vrei să te bucuri de Parcul Cișmigiu, zona Universității sau să te plimbi grandios pe boema Calea Victoriei, poți fi la doi pași în cazul în care te cazezi la Hotelul Cișmigiu.

 

hotel cismigiu 2

Sursă foto: Wikipedia

Cunoașterea Bucureștiului pleacă, înainte de toate, de la cunoașterea istoriei și a legendelor care îl caracterizează. Bucură-te de misterele pe care le are de deslușit, cunoscând legendele și povestea fiecărui loc în care urmează să ajungi! Nu doar că vei acorda o atenție deosebită zonelor, însă vei putea trăi, timp de câteva secunde, vremurile demult apuse.

Află mai multe despre Legendele Bucureștiului

Cover - Sursă foto: Wikipedia
Picture of Larisa Mureșan

Larisa Mureșan

Continuă să țintești tot mai sus. Cu eleganță și ambiție!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *