Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Legende ale Bucureștiului_ Palatul Parlamentului 1
Legende ale Bucureștiului_ Palatul Parlamentului 1

Legende ale Bucureștiului: Palatul Parlamentului

În ciuda faptului că este capitala României și un oraș de excepție, Bucureștiul găzduiește o serie de legende și mistere care-l fac mult mai atrăgător pentru vizitatori și turiști deopotrivă. Fie că vorbim despre nenumăratele tuneluri secrete sau despre fantomele din Hotelul Cișmigiu, fiecare zonă din oraș este aparte și ar putea fi sursa unor legende care datează de zeci de ani. În articolul prezent vorbim despre miturile și poveștile care fac referire la Palatul Parlamentului, o clădire simbol pentru întreaga Românie și chiar Europa. Acesta a fost construit pe perioada regimului comunist și reprezintă dorința fostului președinte Ceaușescu, fiind o instituție de o frumusețe aparte. Cu toate acestea, puțini sunt cei care îi cunosc legendele, respectiv poveștile prin care anumite momente marcante trăiesc în zilele noastre.

 

Istoria Palatului Parlamentului

Casa Poporului sau, așa cum este cunoscută astăzi, respectiv sub denumirea de Palatul Parlamentului, reprezintă una dintre cele mai impresionante clădiri din lume. De departe cea mai vizitată atracție turistică de către străini, aceasta a fost construită în perioada anilor 1980 – 1997, la solicitarea fostului președinte Ceaușescu. În materie de costuri, acesta se ridică la 4 miliarde de euro, iar în echipa de design au fost integrați 700 de arhitecți, alături de arhitectul-șef Anca Petrescu.

La ridicarea clădirii au contribuit 20.000 de muncitori, printre care se numără 5.000 de soldați și nenumărați voluntari, respectiv persoane care erau obligate să participe. Pe lângă faptul că deține locul doi pe plan internațional în ceea ce privește clădirile costisitoare și lipsite de succes, 70% din interiorul ei este nefolosit.

Câteva date despre această clădire ne ajută să ne facem o imagine foarte clară cu privire la procesul de ridicare a Palatului Parlamentului. Acesta are o înălțime de 84 m, precum și o suprafață ce se întinde pe 360.000 de metri pătrați. De asemenea, este împărțit în 23 de corpuri diferite. În ciuda faptului că a avut numeroase oferte de cumpărare, respectiv una în anul 1990 în valoare de 1 miliard de dolari, Palatul Parlamentului se află încă în posesia statului.

Legende ale Bucureștiului_ Palatul Parlamentului 2

 

Legendele Palatului Parlamentului

Potrivit legendei din jurul Palatului Parlamentului, întreaga clădire este bântuită de fantomele morților. Acestea nu apar oricând, ci doar noaptea, pe coridoare și fac diferite zgomote, fluieră, rup sigilii sau activează sistemele de securitate. Legenda nu este prezentă doar în ceea ce privește Palatul Parlamentului, ci se întinde și pe coridoarele celor mai mari construcții din Europa.

Legenda este susținută de personalul de noapte al Palatului Parlamentului, care afirmă cum că fantomele au început să apară de acum mai bine de 12 ani. Una dintre acestea este denumită „Anca” și este reprezentată de o fată în jur de 20 de ani, care poartă o rochie de vară cu design floral. Singurii care o văd sunt cei care poartă uniformă, cărora „Anca” le solicită ajutor. Totul a plecat de la accidentul pe care aceasta l-a suferit în timpul construirii Palatului Parlamentului, moment pe care și l-a amintit inclusiv arhitectul-șef, respectiv Anca Petrescu. Potrivit relatărilor ei, tânăra s-a dezechilibrat și a căzut de la o înălțime de 16 metri. De asemenea, corpul fetei, alături de cele ale altor persoane care și-au găsit sfârșitul în acest fel au fost, potrivit legendei, zidite în perete.

Printre misterele Palatului Parlamentului se înscriu și cadavrele ascunse sub piața Constituției. Legendele susțin faptul că aici se regăsesc trupurile neînsuflețite ale celor care și-au pierdut viața făcându-și datoria, în vederea construirii Palatului Parlamentului.

În registrele oficiale, există doar 27 de accidente de muncă ce s-au soldat cu pierderi de vieți. În realitate, există zvonuri care susțin faptul că au fost numeroși muncitori uciși, astfel încât secretele tunelurilor subterane si a camerelor nevăzute să fie păstrate în siguranță pe o lungă perioadă de timp.

Legende ale Bucureștiului_ Palatul Parlamentului 3

 

Palatul Parlamentului, astăzi

Nimeni nu poate nega frumusețea răpitoare și impunătoare pe care Palatul Parlamentului o are, chiar și la peste 30 de ani de la construirea lui. Cu toate acestea, utilitatea nu se numără printre aspectele principale, întrucât doar 30% din suprafața clădirii este utilizată. Conform înregistrărilor, Palatul Parlamentului găzduiește un număr de aproximativ 100 de încăperi, împărțite pe birouri (440), săli și saloane (30), restaurante (4), biblioteci (3), sală de concerte și parcări subterane (2).

Clădirea poate fi vizitată de turiști, având numeroase programe de vizitare în diverse limbi de circulație internațională. Cu toate acestea, legendele și misterele Palatului Parlamentului nu sunt menționate, acestea regăsindu-se printre amintirile celor care au contribuit activ la ridicarea măreței clădiri. La ora actuală, clădirea este evaluată la o sumă totală de 3 miliarde de euro, fiind recunoscută la nivel internațional.

Legende ale Bucureștiului_ Palatul Parlamentului 4

 

Indiferent că urmează să vizitezi capitala României pentru prima oară sau locuiești în București, vizitarea Palatului Parlamentului este o activitate care îți va aduce un plus de relaxare și informație. Și, cine știe, mergând pe coridoarele grandioase vei putea retrăi o parte din anii anteriori, precum și să infirmi sau să confirmi veridicitatea legendelor.

 

Află mai multe despre Legendele Bucureștiului

Picture of Larisa Mureșan

Larisa Mureșan

Continuă să țintești tot mai sus. Cu eleganță și ambiție!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *