Din primul moment în care vizitezi Bucureștiul, ajungi să intri în contact cu diverse aspecte contradictorii care îl caracterizează. În timp ce multe dintre zone sunt istorice și au o frumusețe aparte, altele au fost ridicate în perioada comunismului și au arhitectură complet diferită. Indiferent de zona care este mai de interes pentru tine, un lucru este sigur – șansele ca aceasta să fie caracterizată de un set de legende și mituri urbane sunt extrem de ridicate. Tocmai din acest motiv, stă în responsabilitatea fiecăruia dintre noi să aleagă acele povești pe care dorește să le cunoască și să le cerceteze, pentru a-și satisface propriile curiozități. În această categorie intră și legenda Școlii Centrale din București, un element de reală importanță pentru toți locuitorii. Rămâi alături de noi și descoperă toate informațiile cu privire la această legendă, pentru a cunoaște care este veridicitatea ei!
Legenda Școlii Centrale din București, relatată pe scurt
La ora actuală, Școala Centrală reprezintă, în realitate, un Colegiu Național, respectiv o instituție de învățământ preuniversitar din București cunoscută de fiecare părinte sau adolescent în parte. Pe parcursul timpului, aceasta a avut diverse denumiri, care s-au schimbat în funcție de preferințele conducătorilor.
Încă de la bun început, Școala Centrală a funcționat sub denumirea de „Pensionatul Domnesc de Fete”, fiind o școală special concepută pentru educația fetelor. Așa cum este de așteptat, doar cele care făceau parte din elita bucureșteană puteau accesa resursele educaționale, Pensionatul fiind deschis pentru întreaga populație. Ulterior, de îndată ce s-a instalat regimul comunist, întreaga funcționalitate a clădirii a fost schimbată complet.
Din punct de vedere istoric, clădirea a fost ridicată la cererea lui Barbu Știrbei, în anul 1851. Acesta a decis, în data de 19 martie a acelui an, să înființeze o astfel de clădire, menită să se transforme în cea mai prestigioasă unitate de învățământ pentru fete. Cel care a contribuit în mod activ la construirea clădirii a fost arhitectul Ion Mincu, în palmaresul căruia aceasta a reprezentat una dintre cele mai importante lucrări.
Potrivit legendei, în trecut, toate fetele care făceau greșeli de orice natură ajungeau să fie pedepsite foarte aspru de către cadrele didactice ale școlii. Tocmai de aceea, se spune că această clădire este bântuită de o mulțime de fantome, întrucât aceste consecințe primite de către fete ca urmare a pedepselor aplicate erau tragice. Legenda spune că această clădire este bântuită de spiritele fetelor care au avut de suferit foarte mult chiar în interiorul acestei școli.
Pentru a potența existența și veridicitatea acestei legende, cei mai mulți oameni și locuitori ai timpului relatează faptul că în interiorul clădirii și în curtea interioară sunt deseori auzite zgomote stranii. De asemenea, se pot simți adieri reci și miresme respingătoare, precum și se pot observa diverse obiecte care își mută singure locația. În anumite situații, se spune că ușile și ferestrele ajung să se trântească singure, fără interacțiunea unei persoane sau chiar a vântului.
Există alte detalii de interes cu privire la legenda Școlii Centrale din București?
În continuarea legendei Școlii Centrale din București, apar și anumite camere secrete care sunt considerate a fi construite în interiorul clădirii. De asemenea, mitul spune că există diverse incinte dezafectate, precum și un subsol care este plin de fantome. Potrivit relatărilor, acesta ar fi locul din care își fac apariția zgomotele ciudate, timp în care alte persoane consideră faptul că aici este, în realitate, capătul unui tunel.
Întrucât Pensionatul era destinat doar fiicelor marilor demnitari sau boieri ai țării, acesta era invidiat de întreaga populație. Acest lucru se baza pe accesul restrictiv, ceea ce făcea ca și educația să nu fie un drept de care se putea bucura toată lumea. De îndată ce clădirea și-a schimbat funcționalitatea, au început să apară din ce în ce mai multe legende. Tocmai din acest motiv, mulți curioși au încercat să găsească aceste camere secrete și coridoare misterioase care împânzesc legenda și o fac să fie atât de interesantă pentru mulți dintre noi. Până la acest moment, camerele secrete nu au fost găsite, iar subsolul Școlii Centrale este lipsit de orice zgomot care ar putea să ne ducă cu gândul la faptul că aici au loc fenomene paranormale. Cu toate acestea, părerile diferă, iar anumite persoane consideră că aceste lucruri au avut loc și încă își fac apariția, însă mult mai rar decât de obicei.
Care este utilitatea Școlii Centrale din București, în prezent?
La ora actuală, Școala Centrală din București reprezintă o instituție de învățământ preuniversitar, căruia îi calcă pragul zeci și sute de copii în fiecare an. Cu toate că poveștile și legendele din spatele acestei clădiri sunt extrem de interesante și delicioase pentru curioși, nu au fost găsite elemente cu un fundament real care să le susțină. Până în acest moment, aceste mituri încă își fac prezența în mințile și amintirile celor care vor să afle mai multe despre fenomenele paranormale din capitala țării. De asemenea, în cazul în care vrei să vizitezi, cel puțin din exterior, Școala Centrală, poți face acest lucru realizând o simplă vizită în București. Pentru câteva minute, vei putea să te bucuri de exteriorul impresionant al clădirii, astfel încât să retrăiești câteva dintre momentele originale ale vremurilor demult apuse.