Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Castelul lui Vlad Țepeș din București
Castelul lui Vlad Țepeș din București

Legende ale Bucureștiului: Zidul lui Dracula

Unul dintre motivele pentru care capitala țării reprezintă un oraș atât de turistic și atractiv, inclusiv pentru străini, este reprezentat de legendele și miturile care o înconjoară. Indiferent de locul în care te regăsești, este aproape imposibil ca zona respectivă să nu fie caracterizată de povești demult spuse, a căror veridicitate nu a fost nici până în prezent testată. De cele mai multe ori, ca să te poți informa cu privire la existența acestor mituri, trebuie să apelezi la un ghid turistic sau la diverse website-uri de profil, de pe care să le citești. În această categorie intră și legenda din jurul Zidului lui Dracula, povestea pe care cei mai mulți dintre turiști adoră să o descopere în timpul vizitelor în capitală. În cazul în care vrei să cunoști mai multe lucruri înainte de turul propriu-zis, găsești legenda detaliată pe parcursul rândurilor următoare!

Legenda Zidului lui Dracula, relatată pe scurt

Pentru a ne face o imagine clară cu privire la elementele spațio-temporale care caracterizează legenda, este esențial să cunoaștem faptul că Zidul lui Dracula este parte componentă a ruinelor fostei cetăți Curtea Veche. La rândul ei, aceasta reprezenta unul dintre refugiile pe care voievodul Vlad Țepeș le utiliza în mod constant. Din punct de vedere istoric, prima Curtea Domnească din București a fost Curtea Veche, care a fost funcțională o perioadă îndelungată, până în momentul apariției incendiului devastator din anul 1718. Întrucât acesta din urmă a distrus mai bine de jumătate de oraș, fosta cetate a devenit nefuncțională. Acest lucru a fost potențat și mai mult, datorită cutremurului din anul 1738. Ori de câte ori ajungi în București și vrei să te poziționezi corespunzător pentru a putea înțelege care era suprafața cetății, nu uita că aceasta se întindea pe mai multe străzi, respectiv străzile Halelor (fosta stradă Carol), Lipscani, Calea Moșilor, Bărăției și Șelari.

Chiar dacă nu există date istorice concrete care să ateste toate aceste lucruri, există păreri conform cărora cetatea a fost construită de Vlad Țepeș, în perioada anilor 1458 și 1459. Rapiditatea cu care lucrarea a fost realizată se bazează pe faptul că, inițial, cetatea a fost o construcție din lemn care dispunea de întăritor din pământ. Încă de pe atunci, scopul principal al acesteia era să fie un scut de apărare împotriva invaziilor otomane, extrem de strategic și bine gândit.

În continuare legendei, fosta cetate Curtea Veche este și acum bântuită de nimeni altul decât fostul voievod, domnitor al țării românești, respectiv Vlad Țepeș. În plus, este important de precizat faptul că diverse rămășițe ale cazanelor originare din topitoria lui Vlad Țepeș au fost găsite chiar pe suprafața pe care, la ora actuală, se află Curtea Sticlarilor. Acesta, la rândul lui, este cunoscut în istorie și frânturile populare sub numele de Dracula.

Toate aceste detalii fac deliciul curioșilor, care vor să descopere dacă legenda Zidului lui Dracula este adevărată sau, la fel ca multe altele, un simplu mit.

Zidul lui Dracula
Sursa: romaniamama.ro

Există alte detalii interesante despre legenda Zidului lui Dracula?

În cazul în care vrei să cunoști adevărata legendă a Zidului lui Dracula, este esențial să știi și restul detaliilor interesante și extrem de pline de curiozități. Așa se face că, în ciuda faptului că domnitorul Mircea Ciobanu a avut în minte demolarea întregii construcții și ridicarea uneia în acord cu preferințele sale, acest proces a fost oprit. Astfel, ar fi fost dărâmat inclusiv ultimul zid rămas din vechea construcție a lui Vlad Țepeș, ceea ce ar fi condus la ștergerea unei pagini de istorie extrem de importante.

De asemenea, în interiorul fostei cetăți a avut loc un moment revoluționar. Aici a fost emis un document de importanță crucială, în care s-a menționat, pentru prima oară, numele orașului București. Momentul în care acest lucru a fost realizat este reprezentat de ziua de 23 septembrie 1459.

Întrucât cazanele lui Dracula erau localizate pe suprafața în care astăzi se află Curtea Sticlarilor, poveștile din strămoși relatează faptul că aici, focul obișnuia sa ardă zi și noapte. Acest lucru a condus la apariția numeroaselor alte mituri și legende, care au alimentat psihoza vremii și temerile oamenilor pe termen lung, inclusiv după ce acestea au fost la ridicate de pe suprafață. De asemenea, există încă localnici care cunosc această legendă din strămoși, și care o împărtășesc oricând au posibilitatea curioșilor.

Cum poți vizita Zidul lui Dracula?

Oricând ai în plan să vizitezi Bucureștiul și toate bogățiile sale, este esențial să introduci pe lista ta și Zidul lui Dracula. Acesta se află în Curtea Veche și poate fi și astăzi admirat de orice trecător, în special de către cei care știu legenda din spate. Mai mult decât atât, nu ai nevoie de bilet de intrare, iar zidul poate fi foarte ușor identificat. Pentru a te putea bucura de o experiență și mai veritabilă, poți petrece câteva minute în liniște, chiar în fața zidului, astfel încât să încerci să auzi câteva frânturi din ceea ce a avut loc odinioară. În ciuda faptului că rămâne un obiectiv turistic extrem de interesant și plin de curiozități pentru mulți dintre noi, Zidul lui Dracula este deseori trecut cu vederea de către turiștii, întrucât legenda începe să fie din ce în ce mai puțin relatată.

 

Află mai multe despre Legendele Bucureștiului

Cover - sursa: Locuridinromania.ro
Picture of Larisa Mureșan

Larisa Mureșan

Continuă să țintești tot mai sus. Cu eleganță și ambiție!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *