Indiferent de anotimpul în care ajungi să vizitezi Bucureștiul, este esențial să cunoști câteva dintre cele mai renumite legende care străbat întregul oraș. Fie că te vei plimba doar în Centrul Vechi sau îți vei extinde aria de interes, vei putea vizita întocmai acele locuri care au fost utilizate drept sursă de inspirație pentru poveștile de groază sau miturile urbane. În această categorie se înscrie și Fantoma lui Eliade din „casa sângelui negru”, respectiv legenda populară din București care este relatată, inclusiv în prezent, de către curioși. Cu scopul de a veni în ajutorul tău și a face o prezentare succintă a ceea ce presupune legenda, am detaliat mitul Fantomei lui Eliade din „casa sângelui negru” pe parcursul rândurilor următoare!
Legenda fantomei din „casa sângelui negru”, relatată pe scurt
În ciuda faptului că legenda are în centru „casa sângelui negru” din București, este important de precizat faptul că această construcție nu a fost dintotdeauna un loc bântuit. În realitate, Mircea Eliade a fost cel care a transformat strada Mântuleasa într-una celebră, plină de povești și enigme extrem de interesante, cu ajutorul romanelor sale, respectiv „Maitrey”, „Noaptea de Sânziene” și „Nuntă în cer”.
„Casa sângelui negru” este, în realitate, fosta casă în care a locuit scriitorul Mircea Eliade. Spre deosebire de orice altă locuință care se spune că este bântuită de fantome și fenomene stranii, această construcție este cu totul și cu totul diferită. Astfel, potrivit relatărilor, pe fațada construcției își făceau apariția în mod constant, pete închise la culoare, care aveau deseori aspectul celor de sânge. De asemenea, localnicii și cei care locuiesc în zonă au susținut, de foarte multe ori, faptul că în interiorul casei se aud diverse țipete sau șoapte stranii, aspect care a alimentat, din ce în ce mai mult, psihozele timpului.
Un alt moment de cotitură care a potențat și mai mult veridicitatea legendei a fost apariția mitului fantomei „Bocănitoarea”. Astfel, se consideră că în interior trăiește spiritul unei femei care se prostitua și care a fost ucisă în secolul al XIX-lea.
La fel cum există persoane care cred în existența legendei și a acestor mituri, pe de altă parte multe dintre persoane nu dau crezare acestor lucruri. Potrivit acestora, nimic straniu nu se întâmplă în jur, iar această poveste este doar o legendă care nu are un fundament logic. Cu toate acestea, memoria lui Mircea Eliade este omniprezentă pe strada pe care acesta a trăit, fiind recunoscută de cei mai mulți dintre locuitori.
Există alte detalii interesante despre legenda fantomei lui Eliade din „casa sângelui negru”?
Casa în care a trăit fostul scriitor Mircea Eliade se află pe strada Mântuleasa, la numărul 33. În ciuda faptului că este poziționată într-o zonă liniștită din centrul Bucureștiului, aceasta a obișnuit să fie sursa de inspirație pentru numeroase povești și mituri, care au făcut întregul ocol al capitalei. Astfel, cei care locuiau în zonă erau ferm convinși de faptul că locuința era bântuită de nu mai mult, și nici mai puțin, de trei demoni și de o fantomă.
Toate aceste aspecte erau susținute de părerile vecinilor, care spuneau că noaptea se auzeau diferite zgomote, iar dimineața își făceau apariția pete întunecate, precum sunt cele de sânge, pe fațada clădirii.
Pe parcursul timpului, mulți dintre curioși au încercat să testeze veridicitatea acestei legende și a poveștilor care se spuneau și care aveau în centru casa lui Eliade. Așa cum este de așteptat, întreaga relatare reprezintă doar un născocire a unor oameni care se bucurau de o imaginație extrem de creativă. Cu toate acestea, legenda a devenit una dintre cele mai cunoscute mituri urbane ale Bucureștiului, fiind relatată inclusiv în zilele noastre tuturor celor curioși.
Un alt aspect pe care este important să îl menționăm cu privire la zona în care a obișnuit să trăiască Mircea Eliade este zona Mântuleasa. La ora actuală, aceasta este un popas turistic extrem de interesant pentru curioși. Din punct de vedere istoric, prima atestare a acestei străzi a fost realizată încă de la începutul secolului al XVIII-lea.
Cum arată, în prezent, „casa sângelui negru”?
Chiar dacă pare greu de crezut, casa din Mântuleasa nu a mai fost locuită încă din anul 1948. Tocmai din acest motiv, au fost încă dezvoltate numeroase legende și mituri care au rezistat inclusiv până în prezent. Așa se face că, nu puțini dintre locuitori, încă oferă un sâmbure de adevăr mitului din spatele fantomei lui Eliade. În cazul în care ajungi în București, este esențial să ajungi și la casa cu numărul 33 din Mântuleasa, unde încă poți admira locuința în care Mircea Eliade obișnuia să trăiască atunci când era copil.
Dat fiind faptul că această locuință a reprezentat un punct de inspirație extrem de important pentru fostul scriitor Mircea Eliade, casa este un obiectiv turistic esențial pentru cei care vor să descopere Bucureștiul întocmai așa cum era în trecut. Pentru a te putea bucura de o experiență completă, asigură-te că păstrezi cel puțin o zi pentru centrul Bucureștiului, acolo unde vei putea descoperi numeroase legende și aspecte de interes pentru orice turist. Mai mult decât atât, dacă apelezi la internet pentru a descoperi cele mai atractive legende sau chiar la ghid turistic, vei putea afla multe povești nespuse despre capitala țării!