Orezul şi tăiţeii sunt o garnitură des întâlnită în bucătăria asiatică. Sunt consumate aproape zilnic, fiind o sursă importantă de minerale, fibre şi vitamina B. Se găsesc diferite tipuri de orez şi tăiţei, în unele mâncăruri unul putând înlocui pe celălalt.
Orez
Orezul este un ingredient esenţial în majoritatea bucătăriilor asiatice, care însoţeşte numeroase feluri de mâncare. Se găsesc mai multe tipuri de orez, însă orezul Jasmin şi orezul special pentru sushi sunt cele mai cunoscute.
Orezul Jasmin este o varietate de bob lung şi are un aspect translucid. După fierbere are o tendinţă de lipire, făcând acest fel de orez potrivit ca şi garnitură.
Tăiţei
Există numeroase tipuri de tăiţei:
- de orez – esenţiali în bucătăria asiatică; se folosesc în supe, salate sau stir fry-uri
- de hrişcă – se folosesc în numeroase preparate reci sau calde
- de grâu – se folosesc în supe, reţete cu tăiţei reci sau reţete cu pastă chajang
- cu extract de ceai verde – se folosesc în numeroase preparate pentru a da o aromă delicată de ceai verde
Glass Noodles (tăiţei din cartofi dulci)
Tăiţeii din cartofi dulci sunt ideale pentru Japchae, dar sunt folosiţi şi în preparate stir fry. Acest tip de tăiţei este recomandat şi pentru persoanele cu intoleranţă la gluten şi alergii la cereale.