Search
Generic filters
Exact matches only

Cum să scrii mai mult, mai repede și mai bine

Productivitate la scris

Nu mă refer aici la temele pentru acasă sau proiectele de la facultate, deși sfaturile de mai jos pot fi folosite și de studenții care se chinuie cu lucrarea de licență sau de doctorat. Mă refer în special la oamenii care trăiesc din scris sau care fac din scris o pasiune pe care o exercită în timpul liber.

Scrisul nu e o muncă ușoară. Ai nevoie de talent, de inspirație, de documentare, de timp, de liniște și de multă motivație. Tocmai de aceea nu te apuca de scris dacă nu ești pasionat de asta sau dacă e doar un moft de moment. Vei consuma hârtie și/sau timp degeaba.

Dacă totuși reușești să faci din scris o activitate zilnică, iată câteva idei care te pot ajuta să dai randament mai bun.

1. Adoptează metoda Pomodoro

Această metodă funcționează conform următorului program: 25 de minute de muncă și 5 minute de pauză; la fiecare a patra pauză, iei 15 minute în loc de 5. Asta îți oferă așadar circa 10 minute de pauză pe oră, timp în care te poți deda lucrurilor care-ți distrag atenția.

2. Deloghează-te de pe rețelele de socializare

Presupunând că scrii la laptop sau calculator, sunt aproape sigur că ai deschise taburi de Facebook, Twitter, LinkedIn și Google+. Notificările de acolo sunt menite să te distragă și să te țină captivat minute în șir, timp pe care îl irosești complet.

3.  Schimbă proiectele

Dacă ai două proiecte de făcut încearcă să te apuci de ambele în același timp. Lucrează la cel mai important dintre ele, dar atunci când te simți fără idei și lipsit de inspirație, mută-ți atenția pe proiectul secundar. Acest obicei îți poate debloca creativitatea și îți pot veni idei noi pentru proiectul cel mai important. Nu funcționează de fiecare dată, dar e un lucru de luat în seamă.

4. Ocupă-te de altceva

Blocajele sunt extrem de des întâlnite la scriitori. Pur și simplu ideile nu-ți mai vin, nu te poți concentra și simți că trebuie să te ridici de pe scaun. Nu ezita să te apuci de activități complet diferite. Gătește, fă curățenie, fă un duș, plimbă-te prin casă sau ieși afară. Lasă minții loc pentru oxigenare și relaxare.

5. Schimbă-ți mediul în care lucrezi

Rutina are un efect negativ asupra productivității tale ca scriitor. Dacă poți, ia-ți laptopul și scrie din parcuri, cafenele sau din curte. Dacă totuși ești prins la birou, încearcă să-ți faci mediul de lucru cât mai creativ. Schimbă aspectul peretului din fața ta, adu-ți lucruri noi și colorate pe birou, lipește stickere sau apelează la lucrurile care simți că-ți vor oferi un plus de creativitate.

Ai și alte sfaturi?

Citește și despre cum poți scrie o carte în timpul liber.

foto

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *