logo
Search
Generic filters
Exact matches only

10 cele mai frumoase locuri din județul Dolj

Amplasat în sudul României, în regiunea Oltenia, județul Dolj are una dintre cele mai roditoare zone din Câmpia Olteniei. Județul are reședința în municipiul Craiova și este înconjurat de județele Mehedinți, Gorj, Vâlcea și Olt, iar la sud, de granița naturală formată de fluviul Dunăre între România și Bulgaria. Dacă vrei să vizitezi zona, caută cazare și nu uita să treci prin următoarele 10 locuri!

Rezervaţia ornitologică de la Ciupercenii Noi

rezervatia ornitologica ciupercenii noi

Sursă foto: Ecofish Danubius

În județul Dolj, în zona inundabilă din Lunca Dunării, se află o zonă de 500 hectare protejată de lege. Asta pentru că acolo se găsesc specii de păsări protejate de lege, datorită faptului că acestea sunt în pericol de extincție. Printre păsările care pot fi admirate aici se numără egreta mică, barza neagră și barza albă, pelicanul creț, stârcul roșu sau lișița, însă aici se găsesc peste 140 specii de păsări. Rezervația a fost inclusă pe lista monumentelor naturale protejate de lege încă din 1971.

Rezervația de Bujori sălbatici Plenița

bujor-salbatic-plenita_70829702

Sursă foto: © Leud2k

Pădurea de la Plenița este situată la limita cu județul Mehedinți și este singura zonă din România care adăpostește bujorul sălbatic numit Paeonia Peregrina. Despre această plantă sunt scrise multe legende, incluzând una conform căreia există niște forțe puternice care strălucesc în bujori, în timpul nopților cu lună plină. Pe de altă parte, Plinius, un important erudit al Imperiului Roman, a menționat această plantă în enciclopedia sa, spunând că este responsabilă pentru vindecarea a mai bine de 20 de afecțiuni.

Craiova

craiova-palatul-prefecturii_64103384

Sursă foto: © Marius M. Grecu

Reședința de județ merită o mențiune în lista celor mai frumoase locuri din județul Dolj. Asta pentru că aici se găsesc nenumărate obiective turistice din județ, atracții turistice precum Grădina Botanică, Casa Băniei – cea mai veche casă din oraș, refăcută de Constantin Brâncoveanu. Totodată aici poți vizita 3 monumente arhitecturale interesante, 3 fântâni (Jianului, Purcarului și Popova) construite în evul mediu. Ba mai mult, fântâna Popova este atestată documentar din anul 1613. Și Palatul Jean Mihail din Craiova merită să-i fie dedicată o vizită, fiind construit din materiale de cea mai bună calitate: marmură de Carrara, pereți tapisați cu mătase de Lyon și candelabre din cristal de Murano. Tot aici poți vizită, printre alte muzee și casa memorială Elena Farago.

Rezervaţia Paleontologică Bucovăț

Rezervaţia Paleontologică Bucovăț

Sursă foto: Greenly

În zona comunei Bucovăț, semnalată pentru prima dată de către naturalistul sibian L. Bielz în 1849, există o impresionantă colecție de fosile de cochilii de moluște din epoca Paleolitică. Fosilele sunt răspândite pe o suprafață de 4 hectare. Printre fosilele descoperit aici au fost descoperite 62 de specii de nevertebrate.

Pădurea Radovan

padurea radovan

Sursă foto: Primăria Radovan

Pădurea Radovan din județul Dolj este una dintre cele mai misterioase locuri din România. Dacă ești pasionat de supranatural și aventură, trebuie să știi că există legende care spun că pădurea ar fi bântuită de o mireasă. Se pare că acum mai bine de 60 de ani o tânără moldoveancă s-ar fi spânzurat în acea pădure, după ce a rămas însărcinată. Unii șoferi spun că de atunci, mireasa iese în calea mașinilor noaptea și că acesta ar fi motivul pentru care se întâmplă multe accidente rutiere în zonă. Locul este dovadă vie cum că o legendă poate schimba percepția oamenilor despre o zonă.

Castrul Roman de la Răcarii de Jos

Castrul-roman-de-la-Racarii-de-Jos

Sursă foto: Monumente Oltenia

Dacă ești pasionat de arheologie, nu trebuie să ratezi Castrul Roman, situat la marginea satului Răcarii de Jos. Primele săpături arheologice din zonă au fost făcute în 1897, când au fost descoperite mai multe obiecte de sticlă, bronz, fier, ceramică și piese de echipament militar. În acest castru ar fi staționat și trupe din Legiunea a V-a Macedonica, în timpul războaielor dacice. Tot aici au fost descoperit câteva monede emise de împăratul Justitian.

Casa memorială Amza Pellea

casa-memoriala-amza-pellea-01

Sursă foto: Zaibar

Amza Pellea a fost unul dintre cei mai iubiți și respectați actori români, el interpretând roluri istorice precum cel al lui Decebal sau cel al lui Mihai Viteazul. Amza Pellea mai este cunoscut și pentru personajul Nea Mărin din pelicula de mare succes „Nea Mărin Miliardarul”. Actorul s-a născut în municipiul Băilești, loc unde se află azi casa memorială a acestuia. Localnicii au numit, în onoarea actorului, o școală, o grădiniță, dar și casa de cultură din localitate.

Lacul Bistreț

lacul-bistret-judetul-dolj

Sursă foto: Ecofish Danubius

Lacul Bistreț este cel mai mare lac din județul Dolj, având o suprafață de aproape 2000 de hectare. Se află la doar 5 km distanță de Dunăre și este un lac cu rol de refugiu pentru păsările migratoare. Zona este una protejată de lege, iar pe lac, pot fi observate atât păsări care rămân pe tot parcursul anului, cât și păsări migratoare, care se retrag acolo doar pentru perioada sezonului rece.

Complexul lacustru Preajba-Făcăi

complexul-lacustru-preajba-facai-904

Sursă foto: 99tour

Un alt areal protejat de lege, rezervație naturală de tip acvatic, este Complexul Lacustru Preajba-Făcăi. Acesta se află în apropierea reședinței de județ, Craiova, și se întinde pe o suprafață de 28 hectare. Complexul include lacuri, mlaștini, cursuri de apă, păduri aluviale și dune de nisip, însă cuprinde și terenuri arabile sau pajiști. Este protejat datorită varietății mare de floră și faună specifică zonelor umede.

Mănăstirea Sadova

manastirea sadova

Sursă foto: Turism cultural în regiunea Montana-Vidin-Dolj

Mănăstirea se află în comuna cu același nume din județul Dolj și este una dintre cele mai reprezentative mănăstiri ortodoxe din județ. A fost ridicată la începutul secolul al XVI-lea și fortificată de Matei Basarab în 1640. În 1693, Constantin Brâncoveanu a ridicat acolo o biserică de tip bolniță (care avea ca scop ajutarea celor bolnavi).

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

One Response

  1. Interesant articolul! O observatie insa: din anul 2001 Bailesti,locul unde s-a nascut Amza Pellea, este municipiu,nicidecum sat. Va rog sa procedati la indreptarea erorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.